vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

Valljuk magunkat magyarnak – közösségünk megmaradása a tét!

A fenti mondat olvasható azon a plakáton, amely a napokban minden magyarlakta település közterein látható lesz majd. Ahogy arról már tájékoztattuk olvasóinkat, a HMDK országos népszámlálási kampányt indított, amelynek célja, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a népszámlálás fontosságára, és arra buzdítsa a magyarokat, hogy vállalják nemzetiségüket és anyanyelvüket.

 A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének mint magyar érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezetnek alapvető feladata, hogy minél szélesebb körben felhívja a figyelmet a népszámlálás fontosságára.

 Ezért is indította el országos színtű felvilágosító kampányát, amelynek során plakátokkal, tájékoztató füzetekkel próbálják arra buzdítani nemzettársainkat, hogy vállalják magyarságukat, és vallják magukat magyarnak.

- Már csak a magunk lelkiismerete és őseink iránti tisztelet miatt is fontos, hogy magyarnak valljuk magunkat. Valamint a magyar közösség miatt is, mert minél több tagja van egy közösségnek, annál erősebb. Egy ősi jelkép példájával élve: a vesszőköteg szálanként összetörhető, de erős kötegbe rendezve már nem. A kisebbségi hovatartozás pedig mindenképpen állampolgársági többletjogokat is jelent, de gazdagítja is az egyént, valamint szélesebb közösségünket és társadalmunkat is – mondja Jakab Sándor, a HMDK elnöke.

Tájékoztató füzet, plakátok

- A héten minden olyan településen, ahol magyarok élnek, eljuttatunk a családokhoz egy  tájékoztató füzetet, amely az alapinformációkat tartalmazza az április 1. és 28. között zajló népszámlálásról, és plakátokkal is hirdetjük a népszámlálás fontosságát – teszi hozzá Jakab.

A tájékoztató füzet többek között azt is tartalmazza, hogy a népszámlálási gyűjtőívbe horvát nyelven és latin betűkkel írják be az adatokat, de a nemzeti kisebbségekhez tartozók jogosultak minden egyes kérdőívről saját nyelvű mintapéldányt kapni, esetünkben tehát magyar nyelvűt kérhetünk. A kérdezőbiztosok hatósági igazolvánnyal (azonosítóval) kell rendelkezzenek. Fontos odafigyelni arra is, hogy a kérdezőbiztos golyóstollal töltse ki az íveket. 

A törvény értelmében mindenkinek kötelessége részt venni az összeírásban, tehát ne nehezítsük meg a kérdezőbiztosok munkáját, és legyünk segítőkészek, szánjunk rájuk időt. De ha az adatfelvétel során bármilyen pontatlanságot, szabálytalanságot észlel valaki, haladéktalanul jelentse a HMDK irodájába – munkaidőben, 8-15 óráig - a 031-275-134-es telefonszámon, ahonnan a bejelentést azonnal továbbítani fogják a számlálóbiztosok feletteseihez.

- Valljuk magyarnak és magyar anyanyelvűnek magunkat! Mert nem mindegy, hányan leszünk (vagyunk) Horvátországban, a törvények által biztosított jogaink legtöbbje is lélekszámunktól függ. Figyelmeztessék erre környezetüket, családtagjaikat, ismerőseiket, munkatársaikat! Félreértés ne essék, nem a más nemzetiségű honfitársainktól várjuk, hogy magyarnak vallják magukat, hanem magyarjainktól, hogy vállalják nemzeti hovatartozásukat, magyarságukat– fejtette ki a HMDK elnöke.

 

(forrás: hmdk.hr)