vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

Jogsértések Esztergomban

Az Esztergomban fennálló politikai patthelyzet megoldását, egyben a „megbékélés és a megújulás jegyében” a helyi képviselőtestület feloszlatását kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől Tétényi Éva, a város polgármestere. Szerinte és az ún. pénteki zarándoklat résztvevői szerint a helyi Fidesz-frakció nem hajlandó az együttműködésre, és erre a gyógyír csak az előre hozott választás lehet. Az esztergomi közhangulatról, a vádakról a városi képviselő-testület Fidesz-KDNP frakciójának vezetőjét, Steindl Balázst kérdeztem.

 – Önök a polgármester asszony zarándoklatát ízléstelennek tartják. Miért?

 – Elöljáróban: nem értjük azt a vádat, hogy mi képtelenek vagyunk az együttműködésre, hiszen számos előterjesztést, még a polgármester asszonyét is, megszavazta a képviselő-testület. A városi képviselő-testületet 2/3-os többséggel választották meg, ezért csodálkoztunk azon, hogy Tétényi Éva ilyen eszközhöz nyúlt. Számtalan településen kisebbségben van a polgármester, de azokon a helyeken a városvezetőknek eszükbe sem jut ilyen akciókat szervezni. Ráadásul nálunk speciális a helyzet az adósságrendezési eljárás miatt, mivel a törvény értelmében a testület feloszlatása vagyonfelosztáshoz vezetne, s ez azt jelenti: Esztergom értékeit, vagyonát, szinte potom pénzekért el fogják árverezni. Tétényi Éva támogatói között meglepően sok az olyan vállalkozó, akik örülnének a vagyonfelosztásnak és többször hangoztatták: „a vagyonfelosztás lenne a legjobb buli”. És, ha nem születik megegyezés a testületben, nem sikerül elfogadni a reorganizációs tervet, akkor vagyonfelosztásra kerül sor. Ehhez is kell a testület döntése, ahogy a napi szintű működéshez is. Ilyen pl. egy igazgatói pályázat kiírása, a bírósági ülnökök megválasztása, vagy éppen döntés egy életet veszélyeztető kémény lebontásáról. De a kérdésére válaszolva: Tétényi Éváék április 8-ára hirdették meg ezt a zarándoklatot. Emlékeztetem az újságolvasókat is rá: 2008. április 8-án gyújtották fel az akkori polgármester, Meggyes Tamás ingatlanját és autóját. Ezért tartottuk ízléstelennek az ún. zarándoklat időpontját.

 – Tétényi Éva független polgármesternek mondja magát. De azért gondolom, vannak olyan politikai szervezetek, melyek őt támogatják. Valóban csak civilek állnak a polgármester asszony mögött? Egyes források szerint az MSZP, a Jobbik, az LMP is Tétényit támogatja.

 – Ősszel az ön által említett három párt mind Tétényi Éva mögé állt a kampányban. Amikor 8-án elindult a zarándoklat, lehetett látni, kik is állnak a polgármester asszony mögött. Láthattuk Láposi Elzát, a Népszava lapigazgatóját, aki a város MSZP-s önkormányzati képviselője volt. De a résztvevők között ott volt Nyíri Attila MSZP-s és egy jobbikos jelenlegi önkormányzati képviselő, no meg azok az emberek, akik évek óta támadják a Fideszt és az előző ciklus városvezetését.

 – Mi a helyzet a KDNP-vel? Egyes internetes portálok szerint ez a párt megosztott ebben a kérdésben.

 – Évek óta rendezőtlenek ennek a pártnak a helyi viszonyai, s ezért a közelmúltban újjáalakult a városi szervezet. A KDNP-sek közt több Meggyes Tamás-ellenes ember van. Ők azt állítják, nincs KDNP-s a testületben, holott ez nem igaz. Németh József képviselő úr tagja a pártnak, csak valamilyen rejtélyes ok miatt őt nem értesítik a taggyűlések időpontjairól.

 – Mi az oka annak, hogy ősszel minden egyes körzetben nyert a pártszövetség jelöltje, de az addigi polgármesterre nemet mondtak, s nem is kis számban?

 – A Meggyes Tamás elleni kampány 2007-ben vette kezdetét több internetes portálon, és lejárató újságcikkeken keresztül. Minden fronton támadták őt. Ő az országgyűlési választást egyéniben nagy fölénnyel megnyerte, még augusztusban minden azt mutatta, hogy megmarad a polgármesteri poszton. Viszont mindenki, akinek nem volt szimpatikus Meggyes Tamás, beállt Tétényi Éva mögé. Azt mindenki elismeri, hogy Meggyes Tamás jól végezte munkáját, ebbe nem tudtak belekötni, ezért személyében kezdték el támadni, úgynevezett „karaktergyilkosságot” követtek el vele szemben. Az önkormányzati kampányban odáig fajult a dolog, hogy elhitették az emberekkel, hogy Tétényi Éva a jobboldali jelölt. Azt kommunikálták, szórólapokon terjesztették, hogy „Fidesz igen, Meggyes nem!”

 – A március 31-ei képviselő-testületi ülésről több elemzés jelent meg az interneten. Ekkor jelentette ki Tétényi Éva, hogy ő már csak egyszer hívja össze a plénumot, amikor a reorganizációs tervet kell elfogadniuk, amúgy nem lesz hajlandó másra. Egyes elemzők szerint a polgármester ekkor előre menekült, mert kiszivárgott, hogy a Fidesz– KDNP-frakció leváltását tervezte a március 31-ei ülésen, ezt a feltételezést több internetes fórumon is hirdették. Ez megfelel a valóságnak?

 – Ez nem igaz! Jóhiszeműen ültünk be az ülésre, azzal, hogy folytatjuk a munkát. Az viszont igaz, hogy polgármester asszony tizenhatszor követett el jogsértést a képviselő-testület megállapítása szerint. Vannak köztük nagyon súlyosak, így az, hogy háromszor módosítottuk a szervezeti és működési szabályzatunkat, el is fogadtuk, de Tétényi Éva ezt nem írta alá, holott ez törvényi kötelezettsége. Ez példátlan Magyarországon. A hatályos SZMSZ-ünk szerint a polgármestert akadályoztatása esetén az alpolgármester helyettesíti. Mi azt szeretnénk, hogy ha mindkettő akadályoztatva van, akkor a pénzügyi bizottság elnöke vezethesse le az ülést. Ezt nem írta alá a polgármester asszony, így nem lehet őt helyettesíteni. Tartós akadályoztatást jelentett be, de ezzel az esztergomiakat bünteti és veszélyezteti városunk napi működését. Ezért szeretnénk a helyettesítésről gondoskodni. Az viszont nem igaz, hogy mi le akartuk váltani Tétényi Évát ezen az ülésen.

 – Önöknek lett volna lehetőségük arra, hogy alpolgármestert adjanak?

 – Még október elején.

 – Akkor miért nem tették?

 – Az alakuló ülésen Tétényi Éva egyesével felállított minket, s kérte, nyilatkozzunk arról, szeretnénk-e alpolgármesterek lenni, vagy sem.

 – Tehát úgy történt pl.: Steindl Balázs, álljon föl, s mondja meg, szeretne-e alpolgármester lenni?

 – Így van. S közben ott voltak szép számban Tétényi támogatói, s mikor elhangzott a nevünk, akkor füttykoncert indult be. Ez egy megalázó helyzet volt, ahelyett, hogy egyeztetett volna velünk, ezt a jelölési procedúrát is felhasználta politikai céljaira. Arról nyilatkoztunk, hogy fél évig a Fidesz–KDNP-frakció nem kíván alpolgármestert adni, de polgármester asszonynak megadjuk azt a lehetőséget, hogyha alpolgármestert ajánl a másik oldalról, akkor mi azt megszavazzuk. Ennyit arról, hogy nem működünk együtt…Ekkor lett alpolgármester az LMP-s  Batyikné Csőke Ágnes, aki három héttel ezelőtt lemondott azért, hogy ne tudja helyettesíteni Tétényi Évát. Április 7-én mi úgy döntöttünk, azzal is bizonyítjuk, hogy nem akadályozzuk az együttműködést: sorainkból alpolgármestert ajánlunk. Ezt a frakcióból én vállaltam el. Nem azért, mert ezzel politikai ambícióim lennének, hiszen a jelenlegi helyzetben alpolgármesternek lenni nem egy kitüntető feladat, hanem a város érdekében teszem mindezt, hiszen Tétényi Éva cserbenhagyta az esztergomiakat, amikor közölte: nem tart több testületi ülést.

 – Térjünk rá gazdasági kérdésekre. Olvastam arról, hogy akár idén nyáron leállhat a helyi tömegközlekedés.

 – A Volán kiadott egy közleményt, hogy a három év alatt felhalmozott tartozás miatt nem hajlandó a további szolgáltatásokra. Amikor elindult ősszel az adósságrendezési eljárás, a testület úgy határozott, ezeket az összegeket a képviselő-testület által megjelölt forrásból polgármester asszony fizesse ki. Ez nem történt meg. Az elmúlt 11 évben soha nem fordult elő, hogy veszélybe került volna a helyi tömegközlekedés, mert az akkori fideszes városvezetés megegyezett a Volán vezetőivel. A március 31-ei ülésen ki kellett volna írni újra a pályázatot a helyi tömegközlekedésre, de ezt polgármester-asszony nem tette meg, gondolom, ekkor telt be a Volánnál a pohár.

 – Három évet említ Tétényi Évát idézem: „talán kevesen tudják, hogy Esztergom adósságállománya ma 20-25 milliárd forintra tehető. Azt kérdezném meg, hogyan jutottunk idáig? Vagy a tömegközlekedés esete: ez a helyzet egy három évig ki nem fizetett adósság nyomán állt elő”.

 – A városnak szüksége volt a hitelekre, hiszen Esztergomnak 50-60 évi lemaradást kellett behoznia, hiszen Esztergom egy olyan város, amely véleményem szerint duplán szenvedte meg a két nagy magyar tragédiát: a nemzet megcsonkítását és a kommunizmus évtizedeit. A kommunizmust duplán szenvedte Esztergom, hiszen érseki város. A klerikális reakció fészkévé kikiáltott Esztergom a rendszerváltást súlyosan elmaradt infrastruktúrával és igen nagy munkanélküliségi mutatókkal kezdte. Az elmúlt években harmincmilliárdos vagyongyarapodás történt Esztergomban, a hitelek jórészt beruházásokra mentek el. A húszmilliárdos hitelt 20 év alatt kellett volna visszafizetni, amit végre lehetett volna hajtani. Azzal viszont, hogy polgármester asszony elindította a csődeljárást, hirtelen minden hitel lejárttá változott. Ezt a csődeljárást Tétényi Éva törvénytelenül, egy személyben indította el úgy, hogy a képviselő-testület ellene szavazott. Egyértelműen politikai döntés volt, mellyel az volt a célja, hogy lejárassa az elmúlt 11 év Fideszes városvezetését, és a jelenlegi Fidesz–KDNP-frakciót tönkretegye, lejárassa.

 

Medveczky Attila