vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

MKP-KONGRESSZUS–NAGYMEGYER V.

Több állami pénzt az önkormányzatoknak

–Dr. Hájos Zoltánnak, Dunaszerdahely polgármesterének tavaly novemberben másodszor szavaztak bizalmat a helyhatósági választásokon. Minek köszönheti a sikert?

 –2009. áprilisában időközi polgármester-választást tartottak, s ekkor nyertem először az MKP színeiben és másfél év elteltével újra megméretettem,amikor nem csak városvezetőt, de képviselőtestületet is választottak. Az új képviselőtestületben 13 MKP-és ül, egy független és 12 Most-Híd-as. Másfél év alatt olyan sok információra tettem szert a városvezetésben, hogy tudtam, mire van szükségük a polgároknak. Így a választási programom a polgárok igényeire épült. Nem légből kapott ötletekkel jöttem elő így a kampány során, hanem valós problémákra összpontosítottam.

 –Kérem nekünk is vázolja föl elképzeléseit.

 –Mint minden városban itt is gondot okoz a csúcsforgalomban való közlekedés, ezért a körforgalmakban letérő sávokat kell építeni, hogy a közlekedést biztonságosabbá és gyorsabbá tegyük. Minden városrészben, főleg a lakótelepeken bővíteni kell a parkolókat. Több esetben az autósok a zöldterületeken kénytelenek parkolni. A tehermentesítő útvonal kiépítését is fontosnak tartjuk, hogy ezzel a városból kitilthatjuk a kamionforgalmat. A város Pozsony és Révkomárom közt félúton terül el, s az ezt összekötő úton a kamionok elkerülik a várost, viszont Galánta és Nagyszombat felé a kamionforgalmat még nem tudjuk elterelni, és ezt szeretnénk megoldani. Jelenleg a kamionok a városon keresztül haladnak át, s ez veszélyezteti a lakosok, főleg az iskolások testi épségét. Két évvel ezelőtt sajnálatos baleset történt, a szomszédos Nagyudvarnokban, egy kerékpáros gyereket ütött el egy kamion. Ezek mellett sok más felújítás és korszerűsítés vár ránk, így oktatási intézményeinket szükséges renoválni. 2009-ben elkezdtük két általános iskola felújítását EU-s pénzből, s fut még egy harmadik projekt is, ez pedig a művelődési központ előtti tér felújítása szintén uniós forrásból. A következő lépés: a romaprojekt. Szlovákia kap az EU-tól pénzt a roma lakosság életkörülményeinek javítására. Erre Dunaszerdahely is pályázott, úgy képzés, mint infrastruktúra és fejlesztés területén. Egy 500 eurós projektről van szó. A megvalósítás pedig attól függ, hogy az egyes szakminisztériumok mikor írják ki a pályázatot, viszont a kormány már rábólintott a szerdahelyi projektre.

 –Mi hozza a legtöbb bevételt a város számára?

 –Szinte minden önkormányzatnak a legtöbb bevételét az állami költségvetésből származó részadók adják. A részadó a városban lakó természetes személyek adójának adott százaléka. A gazdasági válság minket is érintett, s ez érezhető a részadók nagyságának tekintetében. 2011-ben az említett részadók mellett a legnagyobb összeget, mintegy 1 350 ezer eurót az ingatlanadó teszi ki, de jelentős 900 ezer eurós bevételt tervezett a város a szemétdíjból is. A különböző adófajtákból összesen több mint 1 millió euróval számol Dunaszerdahely idei évi költségvetése. Sajnos azt tudni kell, hogy több nagyvállalat csökkentette a munkahelyek számát, így a városban és környékén 11,43%-os a munkanélküliségi ráta. A kevesebb adó pedig azt eredményezi, hogy a jóléti fejlesztésekre nem jut elegendő összeg.

 –Mit tudnak tenni a munkahelyteremtés érdekében?

 –Sajnos nem sokat. Nálunk más jogszabályok vannak, mint Magyarországon, így nem tudjuk követni pl. a komáromi példát, amikor 50 millió forinttal támogatják a helyi kisvállalkozókat. Az önkormányzatnak nincs olyan jogi lehetősége, amivel ösztönözhetné a letelepülni szándékozó vállalkozásokat. A városnak ráadásul nincs tulajdonában olyan terület, amit fel lehetne használni ipari célokra. Leépítették a dunaszerdahelyi Eastern Sugar cukorgyárat, ez növelte a munkanélküliséget, s most egy 40 hektáros közművesített terület vár gazdára, befektetőre. Tudomásom van arról, hogy az Audi szeretne Magyarországon terjeszkedni. A győri polgármester úrral már felvettem a kapcsolatot, hogy a cég vezetőségével együtt jöjjenek el Dunaszerdahelyre, s tekintsék meg, hogy van-e esély arra, hogy nálunk is beruházzanak.

 –Dunaszerdahelyen magyar tannyelvű iskola is működik. A szülők nem tartanak attól, hogy gyermeküket hátrány éri a továbbtanulásban, ha magyar iskolába iratják?

 –Nem ez a probléma, hanem attól félnek: a magyar nyelvű iskolákban a gyermekeik nem tanulnak meg jól szlovákul. Pedig biztos vagyok benne, hogy a magyar tannyelvű iskolák színvonalasabban tanítanak. További gond, hogy a szlovák nyelvet nem idegen nyelvként oktatják a magyar nyelvű iskolákban egy miniszteri rendelet szerint.

 –Mit tud tenni a város vezetése annak érdekében, hogy minél többen vállalják nemzetiségi hovatartozásukat?

 –Az önkormányzat hivatalból nem kampányolhat ebben a kérdésben, hanem az MKP és a civil szervezetek. Így polgármesterként nem, de az MKP városi elnökeként már koordinálhatok egy kampányt. Májusban – függetlenül a párt országos figyelemfelhívó akcióitól – egy helyi kampányt is elkezdünk, amelyben hirdetőtáblákon szólítjuk meg a régió magyarságát, hogy vállalják fel hovatartozásukat. Ennek a kampánynak a fő rendezvénye pedig a városban május 6-án kezdődő háromnapos Magyar Majális lesz.

 

Medveczky Attila