vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

MKP-KONGRESSZUS–NAGYMEGYER VI.

A legmagyarabb felvidéki város

–Tavaly ősszel választották meg Néveri Sándort Nagymegyer polgármesterévé. Amikor lapunkban Berényi úr a helyhatósági választások eredményeit elemezte külön kiemelte az ön nevét és sikerét, hiszen a rendszerváltás óta ön az első magyar nemzetiségű polgármester Nagymegyeren. Eddig miért nem volt, és miért pont 2010-ben lett magyar városvezetője Nagymegyernek?

 –Valószínűleg eddig a magyar polgármesterjelöltek nem tudták úgy megszólítani a választókat, hogy sikert érjenek el. Nagymegyeren is több szempont alapján választanak polgármestert. Fontos lehet a nemzetiség- hiszen Nagymegyer a 2001-es adatok szerint a legmagyarabb város, mert 9113 lakosából 7700 magyar –, de a gazdasági helyzet miatt a lakosok azt is nézik, ki milyen választási programmal lép a nyilvánosság elé.

 –A honlapját olvastam, s láttam, hogy a kampányban megkérdezte a választókat, mit tartanak fontosnak, mit vegyen be a programjába.

 –Valóban, a kampány során feltettem néhány kérdést a weboldalamon is, melyekből az derült ki, hogy a lakosokat főleg a szociális kérdések, az egészségügyi ellátás minéműsége, a munkahelyteremtés, az utak, járdák állapotának javítása, a közvilágítás jobbá tétele érdeklik. Ezekre a kérdésekre várták tőlem a választ.  

Tehát a problémákat ismeri, de kérdés, van-e forrás, azok megoldására?

 –Az elmúlt 20 évben alig volt olyan időszak, amikor az önkormányzatok forrásaikból fejlesztéseket tudtak elvégezni. A gazdasági válság előtti volt egy rövid időszak, amikor néhány beruházás megtörtént, de ez nem elegendő. Nagymegyer életében azért történtek jelentős fejlesztések, ide sorolhatjuk a Termálpark létrehozását, ami növeli az idegenforgalmunkat.

 –Ha Komáromból érkezik az ember Nagymegyerre autóbusszal,mondjuk éppen a termálfürdő miatt, elég lehangoló kép fogadja a város határában. Cigány családok élnek lerobbant tákolmányokban. Ezeknek az embereknek nem tud az önkormányzat munkahelyeket biztosítani?

 –Az a rész, amit ön is látott, azok Nagymegyer hajdani cselédlakásai. Ezeket 15 évvel ezelőtt megvásárolta a város az akkori tulajdonostól és alacsony komfortú lakásoknak használta. Emellett felépültek bérlakások ezen telephely mellett, s idővel ez a rész lepusztult állapotba került. Mindez nem csupán romakérdés, a probléma az, hogy az elmúlt húsz évben nem épültek alacsony komfortú bérlakások. Ezen is szeretnénk változtatni. Jó lenne különböző komfortfokozatú lakásokat építeni, a lakók igénye szerint. És azt is tudni kell, hogy nem csak a roma lakosság küzd ilyen problémákkal, egyre többen veszítik el lakásukat az emberek. Mi számukra közhasznú munkát tudunk kínálni, ez az önkormányzat egyetlen lehetősége. Megszólítottam a civil szervezeteket, az oktatási intézmények vezetőit, tegyenek javaslatot arra: hol és hogyan tudnánk bevonni közhasznú munkára tartósan munkanélküli embereket.

 –A multi cégekkel kapcsolatban milyen politikát kíván folytatni?

 –Mára –és ezt kiemelem– sajnos a lakosság igényli, hogy üzletláncok jelenjenek meg a településen. Már két nagyobb szupermarket üzemel a városon belül, aminek nem örülök, de mivel demokratikusan döntöttek efelől, így kénytelen vagyok velük együttműködni. Kérdés, hogy mindet mennyi munkahelyet teremt. Ha a helyi vállalkozók árúit látjuk a polcokon, akkor feltételezhetjük a munkahelyteremtést.

 –A város tagja a Győr-Moson-Sopron megye és a dunaszerdahelyi járás paktumának. Ez egy foglalkoztatási paktum?

 –Így van, ez a szövetség néhány évvel ezelőtt jött létre, és önkormányzatok, munkaadók és vállalkozók is tagjai. A cél a foglalkoztatási lehetőségek egyeztetései a munkanélküliség csökkentése érdekében, másrészt, tudjuk, ha a külföldi beruházó fejleszt, akkor tágabb régióban gondolkodik. Ennek eredménye, hogy Nagymegyerről kb. 1000 ember jár dolgozni Győrbe, illetve Révkomáromba. Én ezt átmeneti megoldásnak tartom, mert az lenne a legjobb, ha ezek a beruházók Nagymegyeren és környékén építenének üzemeket. Ennek érdekében tettünk konkrét lépéseket, 30 hektáros területet készítettünk el ipari létesítmények építése céljából. Már tárgyalunk is egy helyi munkaadóval, aki 300 új munkahelyet tudna létesíteni.

 –Nagyon fontos, hogy egy település gyorsan megközelíthető legyen. Indítottak is egy petíciót az ősz folyamán az R7-es gyorsforgalmi út mielőbbi megépítése érdekében, amit 2400-an írtak alá. Mi a további lépés?

 –A petíció során két problémára próbáltunk meg rávilágítani. Az egyik, hogy előkészítésben van az R7-es gyorsforgalmi út terve, ami nem érinti Nagymegyert. A másik, a Nagymegyert Vámosszabadival összekötő betonalapú, rosszminőségű út, amin sok kamion közlekedik. Ezért azt szeretnénk, mivel határátkelőhelyről van szó, hogy magyar és szlovák összefogással javuljon ennek az útnak a minősége.

 

Medveczky Attila