vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

A muzsikustársadalom a cigányság arisztokráciája

Tehetséges fiatal cigányprímások, világhírű cigányzenekarok, énekesek és táncosok léptek színpadra a fővárosban pénteken a Cigányvarázs – Tavaszi hangok című jótékonysági gálaesten a Stefánia Kulturális Központban, amelynek célja a hazai cigány kultúra és művészet sokszínűségének bemutatása mellett a vörösiszap-károsultak közé tartozó két család megsegítése volt. A rendezvényről Raduly Józsefet, a Művészeti-Oktatási-Kulturális Közéleti Alapítvány elnökét, fővárosi képviselőt (Fidesz–KDNP), az est fő szervezőjét kérdeztem.

 – Honnan származott az ötlet, hogy ilyen jótékonysági rendezvényt tartsanak?

 – Nem csak a fő szervező, hanem az ötletgazda is én voltam. Ennek a rendezvénynek kultúrpolitikai és társadalompolitikai üzenete is van. Kezdjük az utóbbival. A cigányok és a magyarok hosszú évszázadokon keresztül bebizonyították, hogy szeretetben, megértésben tudnak együtt élni ebben az országban. Mi pedig senkinek nem engedjük, hogy ezt az együttélést kettétörje. Most a cigánytársadalom jelentős része összefogott, hogy ott tegyen valami hasznosat, ahol segítséget várnak, ez pedig a vörösiszap-áldozatainak a megsegítése. Igaz, hogy a cigányok nem dúskálnak anyagiakban, de soha nem lehetnek annyira szegények, hogy ne tudnának a másik emberen segíteni. Ilyenkor a cigányember adja a szeretetét, tisztességét és cselekszik is. A rendezvény kultúrpolitikai üzenete pedig az, hogy a 800 ezres cigányságon belül a művésztársadalom, a muzsikustársadalom volt ennek a népcsoportnak az arisztokráciája, ami tudott életmintát mutatni a mögötte maradt testvéreknek, s azt is tudjuk: a kulturáltság világlátást, tudást jelent és olyan készséget, amely empátiát, szolidaritást és együttérzést képes kiváltani szűkebb és tágabb környezetében is. A kultúra a legnagyobb tudatformáló erő, ami egy nemzetnek, egy közösségnek, de a személynek is karaktert, reményt, méltóságot ad. A kulturáltság jelenti az érzelmi élet kifinomultságát, hajlandóságot az empátiára, és a szeretetre. Mi tehát a kultúra eszközével kívántunk hatni az emberekre.

 – Az MTV híradása szerint a 100 Tagú Cigányzenekar is részt vett a rendezvényen.

 – Közel 17 évig voltam annak a zenekarnak az elnöke, de útjaink elváltak. A televízióban viszont még mindig ehhez az együtteshez kötik az arcomat. Tehát a 100 Tagú Cigányzenekar nem lépett föl a rendezvényen, viszont a Józsefvárosi Cigányzenekar, aminek alapítója és kitalálója vagyok, már igen. A Józsefvárosi Cigányzenekar alapítása jó példát mutatott országos szinten. Szaporodnak a helyi cigányzene-karok, melyek finanszírozása főleg az adott önkormányzat költségvetési keretének a függvénye. Fontos, hogy a cigánymuzsikának visszaadjuk a társadalmi megbecsülését.

 – Miként választották ki a támogatott két családot?

 – Ezen a téren Bakondi Györgynek, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetőjének tartozom köszönettel és elismeréssel. Sokat segített az általa vezetett hivatal a technikai lebonyolításban. Bakondi úr elmondta nekünk, hogy Kolontáron a vörösiszap megindulását egy 11 éves cigánylány vette észre az iskola ablakából. Ő kiabált a tanárnőnek, hogy jön a vész. Erre gyorsan kiürítették az iskolát, a gyerekeket megpróbálták kimenekíteni. Ez a lány ezzel több ember életét mentette meg. Az ő családja az egyik, akit támogattunk. S azt a magyar családot választottuk ki, ahol az édesanya karjáról elsodorta a vörösiszap tizennégy hónapos gyermekét. Meghívtuk ezt a két családot a VIP-vendégek sorába, megnézték a műsort, majd annak végén a színpadon megkapták az anyagi támogatást. A zenei műsornak volt egy kísérő rendezvénye is. Ősi cigány mesterségeket bemutató kiállítást szerveztem. Cigány festőművészek és egy faszobrász kiállítását is megtekinthették a résztvevők. A pénz egyik részét a közönség adakozásából gyűjtöttük össze, másrészt cigány festőművészek felajánlották képeiket, s ebből is folyt be összeg. Így a két család 345-345 ezer forint támogatást kapott.

 – Már esett szó a Józsefvárosi Cigányzenekarról. Rajtuk kívül kik léptek föl?

 – Kathy-Horváth Lajos zeneszerző, hegedűművész, érdemes művész, fia, ifj. Kathy-Horváth Lajos hegedűművész, Suki András zongoraművész, Rupa Ilona nótaénekes, Tolnai András, a magyar nóta megkoronázott királya, Nova Brigitta nótaénekes, a Sukár Cigány Tánc-együttes, és egy különlegességnek is helyet adtunk, a Botos Family Quartettnek. Majd a dzsessz világába is „belekóstolhattunk.” Akik ott voltak a rendezvényen a többségi társadalom részéről, mind elégedetten távoztak, és konstatálták: amit itt láttunk, az a mi kultúránk része is. Tarlós István főpolgármester úr, a rendezvény fővédnöke sajnos nem tudott jelen lenni, de két helyettese megtisztelt bennünket. Az esten ott volt és felszólalt Farkas Flórián a Lungo Drom elnöke, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető – helyettese, őt barátomnak tudom és mindketten a konzervatív szellemiséget képviseljük.

 – Tehát példát mutattak a cigány értelmiségiek. Az ilyen rendezvényekről viszont nem igazán ad hírt a média. Sokkalta inkább beszámolnak a kelet-magyarországi eseményekről, a lopásokról és a gárdistákról.

 – A média szinte a negyedik hatalmi ágként viselkedik, és szinte korlátok nélkül azt ír,  amit akar. Nem véletlen, hogy a liberálisoknak nem tetszik, ha a médiatörvénnyel szabályozni akarják valamennyire a sajtót. Jómagam mindig az értékek mentén gondolkodtam, és fontosnak tartom a békés egymás mellett élést. A cigányokkal kapcsolatban mind a negatív, mind a pozitív diszkriminációt elvetem. Senki sem úszhatja meg a büntetést származása miatt, de senkit sem félemlítsenek meg, csak azért mert roma. Egy erős, jól működő rendőrségben bízom, és nem párthadseregekben. Emlékezzünk rá, hogy a Munkásőrség volt hajdan az MSZMP fegyveres testülete. Ahogy azzal nem értettem egyet, úgy a gárdával sem.

 

Medveczky Attila