vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

Szentszéki nyilatkozat II. János Pál ereklyéjéről

II. János Pál ereklyéje, amely előtt a hívek leróhatják tiszteletüket a boldoggáavatás alkalmából, egy vérampulla, amelyet egy értékes, a pápai liturgikus szertartások hivatala által külön ebből a célból készíttetett tartóban helyeztek el.

Az április 26-án közzétett szentszéki közlemény részletesen elmagyarázza az ereklye történetét: II. János Pál kezelőorvosai vért vettek a pápától betegségének utolsó napjaiban, hogy azt a római Gyermek Jézus kórház transzfúziós központjának rendelkezésére bocsássák egy esetleges vérátömlesztés céljából.

 Minthogy nem került sor vérátömlesztésre, a pápától utoljára vett vért négy ampullában őrizték meg. Kettőt ezek közül II. János Pál pápa magántitkára, Stanislaw Dziwisz bíboros rendelkezésére bocsátottak; a másik kettő pedig a Gyermek Jézus kórházban maradt, ahol a kórház szerzetesnővérei nagy tisztelettel megőrizték. A boldoggáavatás alkalmából egy-egy ereklyetartóban helyezték el e két ampulla tartalmát.

 Az első ereklyét május elsején, a boldoggáavatás szertartásán állítják ki, hogy a hívek leróhassák előtte tiszteletüket. Ezt követően a pápai liturgikus szertartások hivatalának gondozásában lévő ún. sacrariumban helyezik el, ahol már több fontos ereklyét őriznek. A második ampullát visszaviszik a Gyermek Jézus kórházba.

 A vér folyékony állagát az magyarázza, hogy vérvételkor az üvegcsébe véralvadás elleni, antikoagulációs anyagot helyeztek – olvasható a szentszéki közleményben.

 

(Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)