vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

Református hozzájárulás az államadósság csökkentéséhez

Az ország nehéz gazdasági állapotára, valamint a központi költségvetés alakulására tekintettel, továbbá az államadósság csökkentése iránti kormányzati elhatározás támogatása céljából, a Magyarországi Református Egyház Elnöksége – az egyházkerületek elnökségei egyeztetése alapján – úgy határozott, hogy idén nem kér segítséget az államtól ingatlanjai, templomai felújításához, állagmegóvásához.

 A kormány a 2011. évi költségvetésben – szakítva az elmúlt évek gyakorlatával – ismét nagy összegű, összesen 1,2 milliárd forintos keretet hagyott jóvá az „egyházi kulturális örökség értékeinek rekonstrukciója és egyéb beruházások” céljára. Ezzel a támogatási szándékkal ismét több, nagy értékű, közös örökségünk részét képező egyházi ingatlan helyreállítására, állagmegőrzésére nyílna mód.

 Az Elnökség, az említett okokból, most mégis úgy döntött, hogy a felekezeti arányok figyelembevételével a ráeső, körülbelül 200 millió forintos támogatásról lemond és beruházásait elhalasztja. Ennek megfelelően az MRE, egyházközségei, illetve intézményei nem igényelnek támogatást az erre a célra elkülönített keretből. A döntés olyan felújításokat, beruházásokat érint, amelyekre nézve nem hátrányos a halasztás.

 Az MRE javasolja, hogy az így megmaradó összeget az államadósság csökkentésére fordítsa a kormány.

 Az Elnökség a döntést a szerdai országos esperes-gondnoki értekezleten jelentette be, amelynek részvevői – az egyházmegyék vezetői – megértéssel és támogatással fogadták a lépést.

 

(Forrás: Református.hu)