vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

A kullancspártok

A kullancs viszonylag kevéssé gazdaspecifikus vérszívó. Ez a meglehetősen visszataszító lény a legtöbb emlős, de a madarak testére is rátapad, csáprágóival átrágja az áldozat bőrét és nagy elánnal szívja az életadó vért. A kullancs természetesen nem elégszik meg a vérszívással, fertőz is.

A kullancspártok hasonló viselkedése már régen indokolttá tenné valamiféle politikai kullancsriasztó, valami közéleti szuku alkalmazását. Mégiscsak felháborító, hogy létezhetnek pártok, törvényesen bejegyzett és lényegében törvénytelenül működő pártok, melyek kullancsként tapadnak egy-egy felfújt témára, gátlástalan hazugságok tömkelegéből kiépített csáprágóikat belemélyesztik a közélet testébe és elszívják az állampolgárok életkedvét. Mellesleg a visszaöklendezett szellemi életnedvekkel fertőzik a közönséget, veszélyeztetik a szellemi egészséget.

A kullancspártok versenyében a Magyar Szocialista Párt visszaesett a második helyre. Az első helyet egy minden eddiginél kullancsabb párt, a Jobbik szerezte meg.

Bizonyítandó fenti állításunkat, nézzük meg a kullancstermészet három kirívó esetét az elmúlt hetek eseményeiből.

Tétényi Éva esztergomi polgármester meglehetősen önreklámozó akcióra ragadtatta magát. Gyalog vitte Esztergomból Budapestre az esztergomi közgyűlés feloszlatását kérő petíciót. A petíciót Vona Gábor, a Jobbik elnöke adta át Navracsics Tibornak a parlamentben. Ez idáig sima ügy, ha Tétényi Éva most vasárnap nem mond beszédet az LMP alkotmánytervezet elleni tüntetésén a fővárosi Vörösmarty téren. Merthogy Tétényi Évának semmi köze a Jobbikhoz, sőt az egész ügynek sincsen semmi köze a Jobbikhoz. Vona Gábor rámászott Esztergomra, belemélyesztette csáprágóit az amúgy is döglődő helyi közéletbe és nekiállt a vehemens vérszívásnak. Ja, hogy Tétényi Éva az állítólagos jobb-közép beállítottságú polgármester igazából az LMP-hez áll közel? Hogy a Jobbik állítólag nemzeti radikális párt? Hogy a Jobbik sajtója buzizsidózza az LMP-t? Mit számit, ha a kullancs kap 23 másodpercet az esti híradóban. Jöjjön Éva, majd én viszem a petíciót!

A másik nagyszerű kullancs-sztori Tégláson történt. A helyi polgárőr, egy nyugalmazott – ráadásul cigány származású – rendőr, Kolompár László elfogott néhány betörőt. Ez még önmagában egyetlen másodperc híradós megjelenést sem jelent. Csakhogy kullancsék már a helyszínen voltak, mert ugye a cigánybűnözés, meg a szebb jövő, meg a blalablabla miatt ott kell feszíteni fekete zsebesnadrágban, többnapos, bakancsba zárt lábszaggal és videokamerával gazdagon felszerelkezve. Kullancsék gyorsan a betörőfogás helyszínére siettek és felvették magukat, majd közzétették, hogy nem hiába büdösödnek azok a bakancsok, ők bizony betörőt fogtak. Sőt, Volner János, a Jobbik frakcióvezető-helyettese másnap már azt mondta a sajtótájékoztatón: Tégláson és Hajdúhadházon két-két betörőt fogtak el a pártjához köthető polgárőrök. A hazugságból felépített csáprágók már belemélyedtek a hajdúsági közéletbe, már fertőznek, igaz Tégláson visszapöckölték őket az aljnövényzetbe.

A múlt héten megírtuk, de annyira jól mutatja a Jobbik valódi arcát, hogy muszáj feleleveníteni. Felsőzsolcán letartóztatták a jegyzőt és az aljegyzőt. Szegedi Márton, a Jobbik miskolci elnöke bejelentette, hogy a Jobbik – ellentétben a kormánnyal – elkezdte az igazi elszámoltatást, a két korrupt jegyzőt már le is tartóztatták. Csakhogy a B-A-Z megyei főügyészség szóvivője tájékoztatta a nagyérdeműt, hogy a feljelentők magánszemélyek, akik ráadásul részesei voltak a vesztegetésnek. Felkeresték az ügyészséget és a büntetlenségért cserébe felnyomták a két jegyzőt és saját magukra is terhelő vallomást tettek. Na most, ha ezek a magánszemélyek valóban jobbikosok voltak, akkor nem történt más, minthogy vesztegető jobbikosok vádalkut kötöttek. Ezt úgy előadni, hogy a Jobbik elszámoltat, a kullancsság netovábbja. Sőt! Erősen emlékezett az 50-es évek kommunistáira.

Apropó kommunisták. A második helyezett kullancspárt kissé sértett, egykori nagyembere totális háborút hirdetett. Vagy Orbán, vagy ő. Gyurcsány politikai súlyának megfelelő a reakció: lényegében semmi. Egy kullancs esetében ez így rendben is van. A kullancscsípésnek nincs visszhangja. A vérszívót csipesszel egyszerűen ki kell húzni a bőrből és bedobni a szemétbe.

 

Csorja Gergely