vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

Fico módosítaná a szlovák alkotmányt

Marek Maďarič, a Smer-SD alelnöke sajtótájékoztatón jelentette be: a parlament májusi ülésére pártja alkotmánymódosítást nyújt be, válaszul Magyarország új alaptörvényére. A Smer szerint Magyarország támogatni fogja új alaptörvénye szerint a külföldön élő magyar kisebbségek kollektív jogait, ezért a hatályos szlovák alkotmány 34. cikkelyét, mely a kisebbségek jogait garantálja, úgy kell módosítani, hogy Szlovákia kizárólag mint emberi jogot ismeri el a kisebbségi jogokat, kizárólag egyéni alapon, amelyekkel közösségként a kisebbség nem élhet. Marek Maďarič bízik abban, hogy a koalíció belátja: nem politikai nyilatkozatokra van szükség, hanem törvényre, s lesz annyi bátor ember a soraiban, hogy hatékony védelmet állítson Magyarország területi revizionista törekvéseivel szemben.

Marek Maďarič bírálta a kormányt, személy szerint Iveta Radičová miniszterelnököt és Mikuláš Dzurinda külügyminisztert, hogy semmit nem tesznek, sőt hallgatnak. Meggyőződése, mondta, hogy megígérték Orbánnak, nem fognak kommentárt fűzni az új magyar alkotmányhoz. Iveta Radičová ezeket a vádakat cáfolta. Azt mondta, sajnálja Robert Ficót, amit csinál, az már nevetséges. Ő és Orbán abban állapodtak meg, hogy nem fognak a médián át üzengetni egymásnak, s hozzátette azt is: nincs olyan megállapodás sem a koalícióban, hogy a parlament vagy a kormány nem foglal állást a kérdésben. Ezt az utóbbi már kétszer megtette, szögezte le válaszul a Smer vádjaira.

Radičovának nem tetszik, hogy a magyar alaptörvény miatt akarná módosítani a szlovák alkotmányt Fico. „Ez a gyengeség jele lenne“, mondta. Szlovákia alkotmány a polgári és egyetemes emberi jogokon és szabadságjogokon alapul. „S nem hiszem, hogy ha Magyarországon megzizzen egy falevél, nekünk az alaptörvényünket, az alkotmányunkat kell megváltoztatnunk“, jelentette ki.

Radičová nemkívánatosnak tartja még, hogy egy másik ország állampolgárságának önkéntes felvétele miatt a szlovák állampolgár elveszíti a szlovákot. Ártatlanokat büntetünk vele, mondta, ezért ezt is meg kell változtatni.

Nyilatkozatban reagált a Smer vádjaira az SDKÚ-DS is, elnöke nevében. Hazugságnak nevezte, hogy a külügyminiszter nem tolmácsolta kifogásait a magyar alaptörvény miatt, még annak végszavazása előtt. Dzurinda azt is figyelmébe ajánlotta a Smernek, hogy a szlovák alkotmány jelenleg sem ismeri el kollektív jogokat, kizárólag egyéni emberi jogokat ismer, a kisebbségek vonatkozásában is. Dzurinda megalázónak tartaná, ha a szlovák kormány úgy táncolna, ahogyan Budapest fütyül, áll az állásfoglalásban.

 

(Forrás: felvidek.ma)