vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

Hágai ünneprontás

A január 1-jén elkezdett magyar uniós elnökség fontos Zrínyi Miklós-i feladatának tartotta Horvátország tagságának előmozdítását. Ezt torpedózta meg a Hágai Nemzetközi Bíróság igazságtalan, célzatos elfogadhatatlan ítélete, amellyel Gotovina tábornokot, az orvul megtámadott Horvátországot megvédő főparancsnokot 24 év börtönre ítélte. A horvát közvélemény háborog, a csatlakozási szándék lezuhant. A magyar elnökségnek alaposan keresztbe tettek.

Nem vitás, hogy abban a mészárlással is vívott belháborúban, amelyben Horvátország volt a megtámadott és a honát védő, a tömegsírra tömegsír is volt a felelet. De az már nagyon sötét elfogultságot jelent, ha egy nemzetközi bíróság ennyire nem képes különbséget tenni az agresszor és a honvédő között, és éppen akkor hozza meg ítéletét, amikor egy kitartóan európai keresztény nép egy viszályok között is vele együtt élő másik támogatásával társulni igyekszik a sok bajjal küzdő közösséghez. Ez orvlövés.

Mi nem fogadhatjuk el a Hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét. Bennünket, magyarokat is sért. Talán azért kapta ezt a büntetést a horvát nép, mert ő is bűnös népnek minősíthető, mert a második világháborúban nem állt Moszkva oldalán, mint Tito vérengző partizánjai?

Mi értelmetlennek tartjuk már ennek a bíróságnak a működését, mert a repertoárja nagyon egyoldalú. Nem foglalkozik sok és sokféle népirtással, miközben másokat elítél.

Azt javasoljuk a sokszor viharos, de felemelő közös fejezeteket is tartalmazó magyar-horvát együttélés nevében a budapesti, vagy akármelyik más város önkormányzatának, hogy nevezzen el egy utcát vagy teret Gotovina tábornokról.

 

Csurka István