vissza a főoldalra

 

 

 2011.04.22. 

MKP-KONGRESSZUS–NAGYMEGYER I.

Április 16-án Nagymegyeren tartotta tisztújító kongresszusát a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amin a Magyar Fórum munkatársai is részt vettek. A küldöttek ismét bizalmat szavaztak Berényi Józsefnek az országos elnöki tisztségben, illetve Bárdos Gyulának, mint az MKP Országos Tanácsa elnökének.

Az MKP szakmai alelnökei: Farkas Iván - gazdaság, régiófejlesztés, Őry Péter – önkormányzat, Szigeti László - oktatás, kultúra, Németh Gabriella - szociális ügyek, család, egészségügy, Miklós László - mezőgazdaság, környezetvédelem. Elnökségi tagok: Csáky Pál (Pozsony megye), Hájos Zoltán (Nagyszombat megye), Stubendek László (Nyitra megye), Auxt Ferenc (Besztercebánya megye), Csúsz Péter (Besztercebánya megye), Mihók Gábor (Kassa megye), Papp Andrea (Kassa megye). Az Európai Parlamentből Mészáros Alajos is tagja az MKP Országos Elnökségének.

 „Irigykedünk erdélyi és vajdasági sorstársainkra”

Az MKP tisztújító kongresszusa fél tízkor vette kezdetét – a küldöttek, a vendégek – regisztrálása után a városi művelődési központ színháztermében. A kongresszus résztevőit házigazdaként Kórósy Zalán, a helyi alapszervezet elnöke köszöntette. Beszédében kihangsúlyozta, hogy a jövőkép adja vissza ennek a kongresszusnak a küldetését. Nem mindegy- szerinte- , hogy kikkel, milyen eszközökkel építjük a jövőt, úgy, hogy okolunk a múltból, s érezzük a jelen nyomását. A beszédet rövid kulturális műsor követte, mely a Szózattal zárult. Ezt követően Néveri Sándor, a település polgármestere lépett a mikrofonhoz. A városvezető szerint a felvidéki magyarság történelme igazolta és igazolja azt: szükséges a nemzeti alapú politizálás. „Amink nincs- így a parlamenti képviseletünk– azért küzdjünk, de amink van, azzal éljünk. Mi polgármesterek élhetünk az autonómia szinte valamennyi eszközével”- mondta Néveri Sándor. Ezután megválasztották a munkaelnökséget a kongresszus levezetésére, amit Berényi Józsefnek, az MKP elnökének beszéde, beszámolója követett. Az elnök elmondta, hogy tavalyi megválasztásakor négy feladatot vállalt:

1.az MKP stabilizálása, hitelének visszaállítása, a taglétszám megőrzése

2.elfogadható eredményhez segíti az MKP-ét a helyhatósági választásokon

3.a helyi és járási tisztújításokon előmozdítja a párt további megújulását

4.parlamenten kívüli konstruktív ellenzékként véleményezik a Radicova-kormány munkáját, különös tekintettel a magyar közösség helyzetét érintő kérdésekben.

Berényi József ezután az eredményekről számolt be, s mint mondta: nyugodt lelkiismerettel áll a küldöttek előtt. Az MKP még a nyár folyamán megkezdte, és októberre befejezte a magyar kormány által rendelkezésre bocsátott 50 millió forint elosztását és átutalását az árvízkárosult szlovákiai falvak megsegítésére. Októberben aláírásgyűjtésben kezdtek az államnyelvtörvény módosítása kapcsán. Ennek eredménye: több mint 34 ezer aláírás leadása novemberben a parlamentben. Bár kezdeményezésük sikeretlen volt, mert a törvényben benne maradtak a pénzügyi bírságok, azonban ráirányították a demokratikus szlovákok és magyarok figyelmét az elfogadott nyelvtörvény hibáira. A legnagyobb eredmény az, hogy a novemberi helyhatósági választásokon a párt lehetőségein túl teljesített. Azzal, hogy országos szinten a SMER, az SDKU és a KDH mögött a negyedik párt lett az MKP a polgármesterek számát tekintve, megmutatták, hogy még léteznek, és számolni kell velük a jövőben is, hiszen a tavaly tavaszi parlamenti fiaskó után ezt a politikai alakulatot már-már eltemették a médiában. Az MKP idén márciusban és áprilisban bekapcsolódott a Magyarországon zajló alkotmányozási folyamatba. Ennek keretében nemcsak a határon túli magyarokat érintő részeket véleményeztek, hanem elvi politizálásból, Esterházy János politikai hagyatékát felvállalva szót emeltek a magyarországi kisebbségek érdekében is. Sikerült stabilizálni a párt tagságát, a kilépők és a belépők száma csaknem ugyanaz. Az elnök kijelentette: „a szlovák nacionalizmus ereje miatt a felvidéki magyarságnak szüksége van a mindenkori magyar kormány figyelmére és támogatására. Nélkülük Szlovákiában a kisebbségi jogok szűkítése még erőteljesebb lenne. A mai magyar kormány magasra teszi a lécet mindenki számára. Tudom és Magyarországon hangoztatom is, Szlovákiában különösen nem könnyű megfelelni ezeknek a kihívásoknak. Mi kicsit irigykedve figyelhetjük csak az erélyi és vajdasági sorstársaink sokkal szabadabb lehetőségeit. Hová fejlődött a világ és hol toporog Szlovákia? Szánalmasnak tartom viszont azt a politikusi és közírói magatartást, amikor a szlovákiai nehézségekre alibista orbánozással válaszol bárki ahelyett, hogy érvelne; amit szabad egy határon túli szlováknak, olasznak, írnek, miért nem megengedett egy szlovákiai magyarnak?” Az elnöki beszámoló után következtek a jelölések és szavazások, s így a továbbiakban a tanácskozás zártkörűen zajlott.

 

Medveczky Attila