vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.05. 

Orosz lap a kettős állampolgárságról

A Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap "Nyugat-Ukrajna már integrálódik az EU-ba" címmel közölt terjedelmes cikket arról, hogy a határon túli magyarok magyar állampolgárságot kaphatnak.

 A szakértők óva intenek azoktól a problémáktól, amelyekkel Ukrajna szembekerülhet, amikor majd kiderül, hogy a kettős állampolgársággal bírók létszáma több százezer, és egyes területek lakossága szinte egészében a szomszédos államok állampolgáraiból áll" - írta a lap.

 A cikk idézte Alekszandr Gavris politológust, aki rámutatott: Szlovákiával ellentétben Ukrajna nem reagált a magyar intézkedésre, és így az államnak a későbbiekben problémát okozhat a szomszédos állam polgárai által lakott területek ellenőrzése. "Ehhez elegendő, hogy a kulturális jelszavak politikaiakká alakuljanak" - mondta a politológus, hozzátéve: ehhez alapul szolgálhat, hogy százezrek elégedetlenek ukrajnai életszínvonalukkal.

 Pavel Gricak, az Európai Ház társadalmi szervezet vezetője szerint gyanakvásra ad okot, hogy a magyar állampolgárság megadása "titokban zajlik". "Ez a kisstílű csirkefogók logikája: tudjuk, hogy a kettős állampolgárság tilos Ukrajnában, de ez Ukrajna belügye" - nyilatkozta Gricak.

 

(Forrás: MTI/bum.sk)