vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.10. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 32. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Végjáték (2.oldal)

Spanyolországról a legutóbbi időkig senki nem gondolta, hogy adósságválságba kerülhet. Ez a büszke nemzet talán minden más nemzetnél elszántabban őrizte hagyományos életformáját. A spanyol világnyelv és gyümölcsöző dél-amerikai kapcsolatok növelik a spanyolok mozgásterét. Miért és hogyan került egyszerre adósságválságba ez az erős ország? Az ember nem érti ezt. Nincs itt valami kényszerítés? Nincs ebben valami rendszerhiba? Olyan primitív sunyisággal történt ez ott is, mint minálunk? Előkerült valahonnan egykét világbankos, IMF-es ügynök, kenőember, és megvett egy egész kormánygarnitúrát, amely néhány év alatt eladósította az országot. Nem hisszük, hogy ennyire egy kaptafára történt a dolog, de az eredmény ugyanaz. Az eladósodásból, a hitelnyújtásból csak a hitelnyújtóknak, a bankoknak van hasznuk. Nemcsak a kamat a haszon, még csak nem is csak a kamatos kamat. Hanem a beleszólás. Az élet kézbentartása. A politika, a kultúra, a gazdasági élet, az import-export szabályozása. A hitelező a folyósított hitel mértékében szól bele a tartozó ország életébe, lehatolva a családi életig, az idegen befogadási kvótáig, a szokásokig és a tilalmakig. Ahol nincs tartozás, ott nincs politikai korrektségre kötelezés. Az a társadalom, amelyik nincs eladósodva, az akkor tart holokauszt megemlékezést, amikor valóban úgy gondolja. A hitel átszervezi a társadalmat. A kamat valóban rabszolgákat alkalmaz. Embereit mindenhová odaülteti. A kamat a legkeményebb főszerkesztő. Maga közvetíti az Oscar-gálát és a vetélkedő középdöntőjét. A kamat elszámoltat és megakadályozza az elszámoltatást. A kamat a csodafegyver. Európát egyirányúsítják. A különféle életstílusokat összemossák és egy szintre hozzák. Mindenütt lefelé tornásznak mindent, mert ez a legnagyobb üzlet. Az igénytelenség egyenlősége. Ha a nemzeti igényességeket – már, ahol van ilyen – az adósságválság szétszeleteli, márpedig pontosan ezt teszi, mert mindenütt az igényesség kiadásait kell feláldozni, akkor Európának vége. A norvég ugyan nem fog bel cantót énekelni a sorrentói parton, de mindkettő szomorú és vesztes lesz, ha a hitelezők elvonják a nemzeti jellegét, az életét.

 A szmolenszki tragédia újabb fejleményei

A most nyilvánosságra hozott jelentés nem nevezi meg a tragédia közvetlen felelőseit (3.oldal)

Donald Tusk kormányfő augusztus másodikán elfogadta Bogdan Kilch lemondását, utódául pedig máris kinevezte a negyvennégy éves Tomasz Siemoniakot, aki szintén a Polgári Platform tagja. Az elmúlt négy évben államtitkárként szolgáló Siemoniak politikai pályafutását megelőzően a gazdasági életben tevékenykedett, egyetemistaként a németországi Duisburgban tanult ösztöndíjasként. Új beosztásában nem sokat tétlenkedett: miniszterré történt beiktatása után mindössze két nappal közös sajtóértekezletet tartott Donald Tuskkal és bejelentette, hogy feloszlatják a lengyel állami vezetők repülőgépes utazásait szervező ezredet. A légierő kötelékébe tartozó 36. különleges ezredről van szó, amelynek három tábornokát és további tíz tisztjét azonnali hatállyal elbocsátják a hadsereg kötelékéből. „A kormány elszánta magát arra, hogy gyorsan, bár nem fájdalommentesen megvalósítja a vizsgálóbizottság jelentésében található ajánlásokat” – hangoztatta Tusk miniszterelnök. Azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy mi lesz a sorsuk a különleges ezred által kezelt repülőgépeknek és helikoptereknek.

 Szocialista merénylet a helyhatóságok ellen (4.oldal)

Tata az elmúlt évtizedekben nemcsak a vizeivel, angolkertjével, árnyas parkjaival, felújított épületeivel, rendezett útjaival, olimpiai Edzőtáborával vált nevezetessé, hanem múzeumaival, tudományos tanácskozásaival, állandó rendezvényeivel (Víz, Zene, Virág fesztivál; Tatai Sokadalom; Barokk Fesztivál; Szabadtéri játékok; őszi nagyhalászat) is, melyek öregbítették a város hírnevét. Az önkormányzatnak a gazdaságfejlesztő folyamatokban lévő szerepéről, fiatalok első lakáshoz jutásának támogatási rendszeréről, A Miénk, Tatáé – a helyi érték védjegy létrehozásáról Tata polgármestere Michl József, a térség országgyűlési képviselője nyilatkozott.

Fontosnak tartom a hazaszeretetre való nevelést. Ezt nem lehet viszont évente egy–két ünnepi alkalommal elérni, hanem azzal, hogy a gyermekeket arra inspiráljuk: ismerjék meg családjuk múltját; mivel foglalkoztak dédapáik, mit köszönhetnek nekik. Ezután Tatának, szűkebb pátriájuknak a megismerése következik. Tankönyvünk jelmondata: csak amit ismerek, azt szerethetem. Ha Tatát a fiatalok megismerik, megszeretik, s védik is a jövőben. Ezért vezettük be heti egy órában a Tata tantárgyat, amihez Tata, léptennyomon címmel írtak tankönyvet, s most jelenik meg ehhez a harmadik munkafüzet.

 Sokaknak semmi sem lehetetlen (7.oldal)

Augusztus 18. és 21. között kerül megrendezésre a Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét. Császár László polgármester úrral az ünnepi rendezvényről, Tapolca Stratégiai Programjáról, a fontosabb beruházásokról beszélgettünk.

– Milyen hagyományai vannak a Tapolcai Ünnepi Napoknak?

– 1998-ban vetődött föl az ötlet, hogy az államalapítás évfordulóján tartsuk meg a Tapolcai Ünnepi Napokat. Ez eleinte csak 1-2 napos rendezvény volt, de az igények megnövekedésével nőtt a rendezvény ideje is. A látogatottságot mutatja: az első években a tó partján tartottuk ezt a rendezvénysorozatot, majd a Kisfaludy utcába, a Köztársaság térre tettük át a helyszínt. Rendezvénysátrat állítottunk föl és már borfalu is várja az érdeklődőket. A műsort pedig úgy állítják össze, hogy mindegyik korosztály kulturális igényét kielégítsék. Egyértelmű, hogy egyeztetnünk kell a környező településekkel, hogy a kulturális rendezvények ne ütközzenek egymással.

 Az atomváros sikersztorija (7.oldal)

Paksról szinte mindenkinek az atomerőmű jut eszébe. Az erőmű meghatározza a mindennapokat, a város jelenét és jövőjét. Az már kevésbé ismert, hogy a Tolnai borvidék legjobb borait termelik a Sánchegyen, amelynek adottságai a szekszárdi dombvidékkel vetekednek, ahogy az sem, hogy a városban „csak” 7%-os a munkanélküliség. A paksi sikerekről Hajdú János polgármester urat kérdeztük.

–Kezdjük ennél a 7%-os adatnál. Hogyan sikerült mindezt elérni, és mit tudnak tenni a további csökkenés érdekében, hiszen, akinek nincs munkája, azt nem igazán vigasztalja az, hogy a kevesek közé tartozik.

– Talán nem túlzás azt mondani, hogy Paks egy kis sziget Magyarországon. De tudja, az itt élők többségének ez fel sem tűnik. Ami van, az mindenkinek természetes. Természetes, hogy a bölcsődétől a középiskola befejezéséig minden gyermek nevelésére az állami juttatás felett hétmillió forintot költ az önkormányzat. Hogy tiszták az utcák, gondozottak a parkok. Hogy a biztonságos egészségügyi alapellátás mellett korszerű szakorvosi rendelőintézetünk van, és egynapos sebészet működik a városban.

 Megmarad a József Attila Színház (9.oldal)

Interjú Nemcsák Károly igazgatóval

Arra törekedtem, hogy arra a kérdésre keressem a választ, hogyan is őrizheti meg ez a színház a funkcióját. A főváros az augusztus 1-jén hivatalba lépő igazgató elé a következő feladatot állította: egy 120 milliós adósságállományt kell öt éven belül rendezni. Az is benne volt a pályázatban, hogy augusztustól december végéig 85 millió forint áll a színház rendelkezésére. Ebből 30 millió forint bérleti díj, így gyakorlatilag 55 millió forint áll tehát rendelkezésre az előadásokra, a bérekre, a közüzemi díjakra. Mindez igen nehéz vállalás. Természetesen a művészi résszel is foglalkozni kell, sőt rendszeres játszási lehetőséget biztosítani a vidéki és a határon túli színházak részére.

 Zrínyi beveszi Pécset (10.oldal)

Beszélgetés Csengeri Attila musicalénekessel

Az bíztat, hogy már 20 éve színpadon vagyok, és remélem, hogy még ennyit eltölthetek a deszkákon. A kis sztárocskák közül pedig sokan belebetegednek a hirtelen sikerbe, majd a mellőzöttségbe. Én viszont megdolgoztam a tapsokért. Főiskolásként az Operettszínházban voltam szakmai gyakorlaton, ott álltam a Denevér díszletei közt a harmadik sorban egy pezsgőspohárral a kezemben és énekeltem a kórusban. Eltelt tíz év és ugyanennek az operettnek az egyik főszerepét, Eisensteint énekelhettem el a Pécsi Nemzeti Színház színpadán.

 Aranypálcás karmester (12.oldal)

A dalszínház művészeinek érdekében kértünk szót

Medveczky Ádám: Tudomásunkra jutott, hogy az akkori ideiglenesen működő megbízott vezetés létszámleépítést tervezett. Értesülésünk szerint 20 magánénekes, 40 balettművész, 17 zenekari művész és 30 karénekes azonnali elbocsátásra készültek gazdasági okokra hivatkozva. Tisztában vagyunk az ország nehéz gazdasági helyzetével, tudjuk, olyan időket élünk, amikor az ilyen lépéseket gyakran meg kell tenni az élet sok területén. Sajnálattal figyeljük a Liszt Ferenc Egyetemet érintő hasonló jellegű bonyodalmakat és „karcsúsításokat”. Mégis az álláspontunk az, hogy a nemzet kulturális arculatát meghatározó Magyar Állami Operaháznak kivételt kell képeznie ebből a szempontból is. Levelünk személy szerint senki ellen nem szól, a dalszínház művészeinek érdekében kértünk szót.

 Egy több mint kétszáz éves rendszer bukása és Róna Péter (20.oldal)

Lord Richardson személyi titkára Róna Péter volt, aki így – mikor a bárót kinevezték a Bank of England élére – a Schroder Bank elnöke lett. Ezt a tisztséget egészen 1990-ig töltötte be, ekkor hazatért Magyarországra és létrehozta az Első Magyar Alap nevezetű befektetési alapot. Úgy két éve rendszeresen megjelenik a médiában, először a Bajnai-, majd az Orbán-kormány gazdaságpolitikáját kritizálta. Egy idő után nyilvánvalóvá vált, hogy részese akar lenni a magyar közéletnek és ezen belül is az LMP-vel, és annak kitalálójával Schifferrel áll kapcsolatban. Az LMP pártalapítvány kuratóriumának vezetője lett. Róna Pétert, mint a néhai Lord Richardson emberét, a Schroder volt vezérigazgatóját ismerik a pénzvilág vezetői. Róna kiutazott Londonba és talán New Yorkba is és tárgyalásokat kezdett, hogy mit lehetne kezdeni a svájci frank megdrágulása miatt nehéz helyzetbe kerülő hitelesekkel. Ezzel párhuzamosan a facebookon elindítottak egy Róna Pétert miniszterelnöknek mozgalmat is.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu