vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.12. 

Murdoch papa sötét birodalma

Hatalmas botrány a brit bulvársajtóban

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb telefonlehallgatási botránya zajlik ezekben a hetekben Nagy-Britanniában. Egyes konzervatív lapok egyenesen az évszázad sajtóbotrányáról cikkeznek. Eddig is sejthető volt, hogy a liberális kereskedelmi média nem a tisztesség mintaképe – most azonban kiderült, hogy az egész gépezet gátlástalan aljassága meszsze felülmúlja az átlagos olvasó képzeletét. A felháborító botrány hátterében pedig a liberális sajtócézár, a hosszú éveken keresztül teljhatalommal bírt Rupert Murdoch áll, aki valóságos birodalmat épített maga köré. Az alábbiakban megkíséreljük áttekinteni az eddigi fejleményeket.

Július első napjaiban minden korábbinál kínosabb botrány tört ki az angol Rupert Murdoch globális médiabirodalmában, a News Corporation vállalatnál. Kiszivárogtatásoknak köszönhetően egyértelműen bebizonyosodott: a Murdoch által felügyelt és az ő érdekeltségébe tartozó News of the World című bulvárlap szerkesztői évek óta a legsötétebb módszereket alkalmazzák a hírek begyűjtéséhez.

A liberális újság hoszszú időn keresztül hackerek segítségével lehallgatta fontos közéleti szereplők telefonbeszélgetéseit, illetve egész vagyonokat fizetett ki rendőrtisztek megvesztegetésére. Nem csupán a királyi család tagjait hallgatták le törvénytelenül, de híres művészeket és sportolókat is. Az Irakban és Afganisztánban elesett katonák hozzátartozóit, a 2005-ös londoni bombamerénylet áldozatainak szeretteit sem kímélték. Mi több, hétköznapi kisembereket is válogatás nélkül lehallgattak, ha azok egy haláleset vagy valamilyen betegség miatt éppen nehéz napokat éltek át. Tették mindezt annak érdekében, hogy elsőként tudósíthassanak a szóban forgó eseményekről, természetesen szenzációhajhász megfogalmazásban, bulváros körítéssel.

A botrány kitöréséhez vezető utolsó adalék, az úgynevezett utolsó csepp a pohárban a tizenhárom éves angol kislány, Milly Dowler elrablásával és meggyilkolásával kapcsolatos lehallgatás volt. A nyilvánosságra került adatok szerint 2002-ben, amikor még a családtagok és a rendőrség illetékesei is reménykedtek, hogy Milly esetleg élve előkerül, a News of the World által felbérelt hackerek behatoltak Milly mobiltelefonjának hangpostafiókjába, lehallgatták a neki szóló üzeneteket, majd attól félve, hogy a hangpostafiók betelik és kifogynak a példányszámot növelő, eladható hírekből, néhány üzenetet letöröltek. Ezáltal hamis képzetet keltettek a kétségbeesett szülőkben, akik teljes joggal azt hitték, hogy gyermekük él, hiszen kezeli a mobiltelefonját. Ráadásul a rendőrségi nyomozást is félrevezették. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a kislányt később holtan találták meg; elrablóját és gyilkosát akkor nem sikerült elfogni, csak hónapok múltán, további két nő meggyilkolása után.

Mindez példátlan felháborodást váltott ki az angol lakosság körében. Az elmúlt hetekben több utcai tüntetést is tartottak, tiltakozásul a liberális média módszerei ellen. Az egyik ilyen megmozdulást a világhírű mozicsillag, Hugh Grant vezette, akiről bebizonyosodott, hogy ő maga is a Murdoch-birodalom egyik áldozata: lehallgatták a magántelefonjait. A jelenleg az Egyesült Államokban vitézkedő futballsztár, David Beckham is rendőrségi feljelentést tett, mert bizonyítható, hogy őt és feleségét, Victoriát is lehallgatták. A széles körű társadalmi tiltakozás láttán a londoni parlament rendkívüli ülésen ítélte el a médiabirodalom ügyét, a konzervatív pártállású David Cameron miniszterelnök pedig feltétlen támogatásáról biztosította a nyomozást. A Munkáspárt vezetője a sajtó szabályozórendszerének azonnali szigorítását sürgette.

Ám néhány nap alatt kiderült, hogy a hatalmas botrány hullámai nem állnak meg a News Corporation, vagyis Murdoch birodalmának küszöbén, hanem tovább hömpölyögnek és a legmagasabb politikai körök dolgozószobáinak küszöbét nyaldossák. A sajtóügy egyszeriben átalakult össztársadalmi jelenséggé: a média és a hatalom zavaros összefonódásáról, a rendőrségi és közéleti korrupcióról. A News of the World vasárnapi lap egyik korábbi szerkesztője, Andy Coulson letartóztatásáról július hetedikén számoltak be a hírügynökségek. Coulson korábban David Cameron miniszterelnök szóvivője volt. E tény arra engedett következtetni, hogy a maffiamódszerekkel tevékenykedő Murdoch már évekkel korábban zsebre vágta a teljes angol politikai elitet, és nagy valószínűséggel gond nélkül megússza a mostani botrányt.

Tíz nappal később azután bombaként robbant az újabb hír: a Murdoch-birodalom nagy-britanniai cégcsoportjának vezérigazgatója, a negyvenhárom éves Rebekah Brooks a súlyos etikai botrányra hivatkozva lemondott tisztségeiről. Néhány órával a lemondása után pedig a rendőrség őrizetbe vette! Murdoch legközelebbi bizalmasának letartóztatása felcsillantotta annak reményét, hogy végre napvilágra kerül a teljes igazság, végre tiszta víz kerül a pohárba. A tizenhárom éves angol kislány elrablása idején Brooks a News of the World főszerkesztője volt. Mellékesen megjegyezhetjük, hogy a News of the World a világ legnagyobb példányszámú, angol nyelvű hétvégi tömeglapja. Brooks később a Sun című, ugyancsak Murdoch alá tartozó bulvárlap főszerkesztője lett, egyben Murdoch trónörökösének is tekintették, mivel fölötte a vezetői ranglétrán már csak egyetlen ember állt: James Murdoch, a nyolcvanéves Rupert Murdoch fia. A nő letartóztatása azért is hatott a meglepetés erejével, mert a közvélemény szemében kikezdhetetlennek számított – tekintettel arra, hogy luxusnyaralója közvetlenül Cameron miniszterelnök villája szomszédságában áll, ráadásul Cameron felesége, Samantha az egyik legjobb barátnője. Barátságuk „őszinteségéről” mindennél többet elárul, hogy Tony Blair miniszterelnöksége idején még Blair felesége, Cheryl volt a legjobb barátnője…

A lemondások sora ezzel még korántsem ért véget: Brooks letartóztatásának estéjén ugyanis a Scotland Yard főparancsnoka, Sir Paul Stephenson is bejelentette lemondását. Döntését azzal indokolta, hogy számos bírálat érte őt a sajtóbotránnyal kapcsolatban, egyebek mellett azért, mert a Scotland Yard egy ideig szerződéses kapcsolatban állt a News of the World egyik korábbi főszerkesztő-helyettesével, Neil Wallisszal.

A sötét birodalom főnöke, Rupert Murdoch e ponton úgy érezte, immár muszáj előlépnie a háttérből, megtörve konok hallgatását. Egy londoni szállodában a sajtó jelenlétében, személyesen kért bocsánatot az elrabolt angol kislány, Milly Dowler családtagjaitól. Másnap pedig a Murdoch érdekeltségébe tartozó valamennyi lap keretes közleményben kérte az olvasók bocsánatát a telefonlehallgatásokért, Bocsánatot kérünk címmel. A saját kezű aláírásával ellátott fizetett hirdetésben Rupert Murdoch súlyos vétségeknek minősítette a történteket, majd a cégcsoport mélységes sajnálkozásáról beszélt az okozott fájdalomért, illetve amiatt is, hogy sajtómágnásként nem kezdett hozzá hamarabb a dolgok rendbetételéhez. Majd e szavakkal folytatta: „Tudom, hogy az egyszerű bocsánatkérés nem elégséges. Vállalkozásunkat arra az eszmére építve hoztuk létre, hogy a szabad és nyílt sajtónak teremtő erőként kell hatnia a társadalomban, és ennek meg is kell felelnünk.” Magyarázkodása lezárásaként további lépéseket helyezett kilátásba, bármiféle konkrétum nélkül.

A brit sajtóban ezt követően olyan híresztelések láttak napvilágot, hogy a médiatársaságon belüli tisztogatásnak akár Murdoch fia, a trónörökös James is áldozatául eshet. Ezt az értesülést az is alátámasztja, hogy a News Corporation multinacionális vállalat részvényesei egyértelműen jelezték: ha a botrány árnyéka rávetül James személyére, akkor megpróbálkoznak az eltávolításával.

James megingott helyére húga, Elisabeth pályázik, akinek ez idő tájt semmiféle tisztsége sincs apja birodalmában. Állítólag Rebekah Brooksnak is azért kellett lemondania a tisztségéről, mert Elisabeth határozottan kinyilvánította az iránta érzett ellenszenvét.

Az ügy legújabb fejleményei közé tartozik, hogy az ellenzék éles kirohanásokat intézett Cameron miniszterelnök ellen, miután kiderült, hogy rezidenciáján az elmúlt időszakban több alkalommal fogadta Murdoch médiacsoportjának egyes vezetőit. A botrány súlyát jól érzékelteti, hogy még a News of the World lapot is maga alá gyűrte: a kiadó News International bejelentette, hogy azonnali hatállyal megszünteti a bulvárterméket, amely a legutolsó adat szerint két és fél millió példányban jelent meg. Az 1843-ban alapított lap utolsó, 8674. számú kiadása múlt vasárnap került az újságosbódékba. Lám csak, egyik napról a másikra így múlik el a liberális média dicsősége…

 

Zsille Gábor