vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.12. 

Irodalmi tábor a Csaba testvér gondjaira bízott gyerekekkel Csíksomlyón

A rá bízott, irodalmat kedvelő gyerekeknek irodalmi tábort szervezett Csíksomlyón Böjte Csaba. A hasznos nyári kikapcsolódás kapcsán így vall Csaba testvér: „a költészet felöltöztetett mondanivaló, járjanak szép ruhában a gondolataink!"

 „A magyarság gazdag. Nyelvében, tehetségében, gondolkodásában, hitében oly értékeket hordoz, melyre bármely nemzet büszke lenne. Ennek lenyomata és élő fája irodalmunk. Ahogy a fát, úgy az irodalmunkat is ültetni, öntözni, ápolni kell, hogy tápláló földből, életerős törzs, ág, virág fejlődjön, s majdan színes versek, novellák, elbeszélések hulljanak” – fogalmazott Keresztes Gabriella, a tábor egyik szervezője.

 Böjte Csaba is tán szép verseket olvasva-hallva jutott el a gondolatig, hogy a rá bízott, irodalmat kedvelő gyermekeknek tábort szervezzen Csíksomlyóra. Azt szeretné, hogy a gyerekek alkotó írókkal találkozzanak, közös élményekből meríthessenek, szókincsük, kifejezőkészségük gazdagodjon. A gondolat akkor szép, ha szárnyal. Így szerveződik a tábor programja, háttere is. Mindenki tehetségét, lehetőségeit adja hozzá. Szeretnénk igazi, szívhez szóló, élményeket vinni, értéket adni a gyerekeknek.

 Délelőtt a versek, novellák írásának, előadásának alapjaival és a díszítőelemeivel ismerkednek a táborozók, délután már a gyerekekkel közösen írnak, övék a főszerep. Minden este 7 órakor Csaba testvér gondolatindító elmélkedéseivel vár mindenkit, majd verses, zenés irodalmi műsorok, népzene, néptánc a program.

 A keddi nap vendége Kányádi Sándor volt, aki délután 4 órától kedélyesen elbeszélgetett a táborozó gyerekekkel, nevelőkkel, pedagógusokkal, résztvevőkkel. Sándor bácsi válaszolt a feltett kérdésekre, mesélt élettapasztalairól, az elmúlt érák szomorúbb, de vidámsággal megélt, átélt idejéről. A résztvevők megtanulhatták a jó ballada ismertetőjeleit, miszerint ez az irodalmi műfaj szép, szomorú, és tömör kell legyen, akárcsak Horváth Imre Ballada című kétsorosa: „Hogy szülőanyja a fekete föld, / erre gondolt a liliom, s letört." Ezt követően Sándor bácsi a Gyerekotthon ebédlőjében dedikálta könyveit, majd baráti körben távozott szálláshelyére.

 Köszönjük szépen Sándor bácsi, Isten adjon erőt, egészséget a további terveihez, és visszavárjuk Csíksomlyóra!

 Csütörtökön, a tábor zárónapján, délután 4 órától a szervezők minden érdeklődőt előadásra várnak, ahol az ötnapos tábori élet alatt megszületett alkotásokat hallgathatja, tekintheti meg a közönség. 6 órától Csaba testvér tart szentmisét, majd az időjárás függvényében tábortűz körüli vacsorázásra kerül sor a Nyeregben. A tábor helyszíne a csíksomlyói Szent István Gyerekvédelmi Központ, illetve a hátsó udvaron található csűr.

 Tiboldi Bea

 

(Forrás: erdely.ma)