vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.12. 

Közszolgálati képzés indul a Pázmányon

Már jelentkezhetnek a felvételizők a 2011 szeptemberében induló alapképzésre. Kiknek érdemes jelentkezniük? Miért egyedülálló ez a képzés hazánkban? Milyen tudásra tehetnek szert?

Botos Máté, a PPKE bölcsészettudományi karának dékánja az intézmény portáljának adott interjúban elmondta: fontos, „hogy a későbbiek során a közigazgatásban dolgozóknak legyenek megfelelő ismereteik, mind a pénzügyi, gazdasági, mind pedig a jogi, szabályozási oldalról. Ugyanakkor az itt végzőknek legyen szélesebb társadalomtudományi kitekintése is, hiszen a közgazdaságtan sem csak elvont szakszámokkal dolgozik, hanem gazdálkodó emberekkel, akiknek az életéről szólnak a gazdasági döntések.” A képzést azoknak ajánlja, akik „nem a vállalkozói piacon szeretnének elhelyezkedni, hanem a felsőbb közigazgatási szférában vagy az önkormányzatoknál kívánnak dolgozni.”

 A képzés azért egyedülálló, mert bölcsészkarokon nem szoktak ilyen képzést nyújtani: „Máshol specifikusan a közgazdasági képzést nyújtó karokon szerezhetnek ehhez hasonló ismereteket a hallgatók, vagy egyes országokban külön nemzeti intézmények biztosítanak ilyen jellegű képzést. A cél, hogy ne az a kettősség alakuljon ki, hogy az államigazgatásban vagy jogvégzett emberek dolgoznak, akiknek a közgazdasági tudományokra nincs megfelelő rálátásuk, vagy közgazdászok, akik éppen a szabályzó oldalt ismerik kevésbé.”

 Botos Máté egyebek mellett azt is kifejtette: „Nem arról van szó, hogy nem akarunk kimaradni valami olyanból, aminek nagy piaca van, hanem arról, hogy folytatni kívánjuk a katolikus közgazdasági gondolkodás hagyományát, amelyet az 1950-es évektől kezdve Magyarországon teljesen kiirtottak a közgondolkodásból, míg Németországban, Ausztriában, Svájcban vagy Belgiumban ezek a közgazdasági iskolák tették lehetővé, hogy olyan színvonalú fejlődés menjen végbe, ami ma is a világ élvonalában tartja ezeket a gazdaságokat és országokat. Ezt a hagyományt szeretnénk visszahozni Magyarországra.”

 

(Forrás: magyarkurir.hu)