vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.12. 

A Moszad újabb gyilkossága

A Der Spiegel nevezetű német lap beszámolója szerint a Moszad szervezésében egy újabb atomtudóst végeztek ki Iránban. A mostani akció része annak a merényletsorozatnak, melyet az izraeli állam hajt végre olyan emberek ellen, akikről feltételezik, hogy az iráni atomprogramhoz közük lehet.

„Ahol nincs vezetés, elvész a nép; a megmaradás pedig a sok tanácsos által van.” Példabeszédek Könyve

Az Izraeli Felderítési és Különleges Műveleti Intézet, ismertebb nevén a Moszad, a fenti ószövetségi idézetet választotta jelmondatául. Az 1949-ben létrehozott szervezet eredetileg az izraeli biztonsági erők titkosszolgálati szervezeteinek munkáját volt hivatott összehangolni. Valójában a szervezet elsősorban külföldi hírszerző-tevékenységet – magyarul kémkedés – és fedett műveleteket hajt végre, melyek nem ritkán irányított gyilkosságokba, emberrablásba, illetve Izrael határain kívüli paramilitáris tevékenységbe torkollanak. A Moszad ez idáig minden létező nemzetközi jogi normát megsértve 29 esetben követett el külföldön ún. irányított gyilkosságot. Legalábbis ennyi derült ki. A leggyakrabban palesztin Hamasz-vezetők, vagy közvetítők ellen, de az utóbbi időkben elsősorban az iráni atomtudósok élete van veszélyben.

Irán régóta van a Moszad célkeresztjében. Az 50-es évektől a perzsa sah rendszerének fenntartását elősegítendő, a Moszad szakemberei képezték ki a SZAVA nevezetű iráni titkosrendőrség embereit. A SZAVA kihallgatási módszerei között a legkegyetlenebb kínzásokat találjuk, melyeket részben a CIA, részben a Moszad szakembereitől sajátítottak el. Az iráni forradalom után Izrael teljesen elveszítette befolyását Iránban és Szaddám Huszein rendszerének bukása óta, Palesztina mellett, Irán az első számú ellenség.

A hivatalos magyarázat szerint az iráni atomprogram veszélyezteti Izrael Államot, ezért a Moszad megbízatást kapott, hogy az atomprogram sikerét – amely egyáltalán nem bizonyított, hogy katonai célú – akadályozza meg.

Ennek megfelelően 2010 januárjában Maszszúd Ali Mohammadi magfizikus autóját motorkerékpárra szerelt pokolgéppel robbantották fel. Az atomtudós a helyszínen meghalt.

2010. november 29-én két merényletet is elkövetnek Masid Sariári, az atomfizika profeszszora és Feridun Abazi magfizikus ellen. A motoron támadó merénylők mindkettőjük autójára mágneses bombát dobtak, de egyik merénylet sem sikerült.

Ellenben most vasárnap, Dáriusz Rezáiével lánya kelet-teheráni óvodája előtt végeztek három nyaklövéssel. A tudóst a felesége és gyermeke szeme láttára lőtték agyon, feltehetőleg két fegyverből. Izrael természetesen tagadja, hogy köze lenne a gyilkossághoz, de a Der Spiegel forrásai szerint a Moszad emberei végeztek a tudóssal.

Az egymás utáni teljesen törvénytelen kivégzések ugyan gyakran váltanak ki felháborodást a nemzetközi közösségben, de egy-két rosszalló nyilatkozaton kívül semmi sem történik. Sőt! A Moszad emberei különleges elbánásban részesülnek. Nemzetközi repülőterek tranzitjaiban fegyveres izraeli biztonságiak működnek együtt a helyi hatóságokkal, az izraeli követségek pedig szinte nyíltan működnek közre a Moszad-akciók előkészítésében.

Az elmúlt időben a legnagyobb felháborodást Mahmúd al-Mabhuh, a Hamasz fegyverzetbeszerzésért felelős tisztjének kivégzése keltette. Az Egyesült Arab Emirátusba 26 Moszad-ügynök utazott. Az ügynökök a szálloda biztonsági kamerái felvételeinek tanúsága szerint folyamatos megfigyelés alatt tartották al-Mabhuh-t, majd két ügynök bejutott a tiszt szobájába. A visszaérkező al-Mabhuh-t elkábították és megfojtották.

A helyi hatóságok nyomozása kiderítette, hogy az ügynökök ausztrál, kanadai és európai államok útleveivel érkeztek Dubaiba. Ráadásul megállapították, hogy létező izraeli kettősállampolgárok okmányaiba ágyazták az ügynökök képét. Különösen az ausztrál kormány nehezményezte, hogy visszaéltek hivatalos okmányaikkal.

A Moszad módszerei számtalan nemzetközi normát sértenek. Önmagában a szervezet létezése is komoly nemzetközi jogi kérdéseket vet fel.

 

Csorja Gergely