vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.17. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 33. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Szembenézni a szegénységgel (2.oldal)

A szegénységről most csak hamis fogalmaink vannak, a tisztes szegénység erkölcsét, kultúráját, összetartó erejét nem ismerjük. A mai fiatal nemzedékeknek már semmilyen fogalmuk nincs róla. Egy huncut vas nélkül is benne vannak az egoizmus és hedonizmus kulturálatlanságában, hallani sem akarnak arról a fegyelemről és takarékosságról, öntudatról, amely a ránk mért történelmi csapások közepett is megtartotta népünket. A csángók nagyon szegény emberek. Talán kevesebből élnek meg, mint egyes hazai mélyszegénységben élő telepek gyülevész tömegei. És mégis őrzik kultúrájukat, nem boldogtalanok, senkit nem hagynak magára, senki nem züllik el. (Ezt néhány napja a Máltai Szeretetszolgálat alelnöke beszélte el mint vizsgálatai eredményét, megható és nagyon tanulságos módon egy tévéműsorban.) Vagyis a felismert szegénység, az elvállalt, amellyel a közösség szembenézett – erőforrás. Kultúra. Mindenkit közös erőfeszítésre késztet a megmaradás érdekében. A hitelből élés, a korrupciós egyéni kiemelkedés ezzel szemben egymás ellenségévé teszi az embereket és megindul a bűnözés. A tisztes szegénységnek van hite, eszménye, Istene, a hitelből élésnek csak anyagiassága. A tisztes szegénység elfogadása más: nyílt, becsületes, keresztényi. Ennyit termeltem, ennyit harcoltam ki magamnak, ennyiből kell megélnem. Helyzetem javításához mindent megteszek, hogy több munkaalkalom legyen és a magyar munka jobban meg legyen fizetve. Csak tisztességes feltételek között fogadok el hitelt és a hitelnyújtótól semmilyen politikai feltétel támasztására nem adok lehetőséget. Mindenkitől elvárom, hogy dolgozzék. Nem egyenlőséget akarok, mert az emberek nem egyenlők, hanem igazságosságot. Nem tűröm el egyetlen régi vagy új politikai szereplőtől vagy más módon magát kiváltságosnak tételező kaszttól, hogy igazságtalanul magas, a teljesítményével nem arányos jövedelmet sajátítson ki.

 A Nobel-díjas íróval a KGB végzett? (3.oldal)

A napokban új megvilágításba került egy, már évtizedek óta lezártnak hitt haláleset. A londoni The Observer című hetilap augusztus 7-i számában (a Corriere della Sera című olasz napilapra hivatkozva) nagy horderejű cikket közölt arról, hogy a Nobel-díjas francia író, Albert Camus (1913–1960) valószínűleg mégsem közlekedési balesetben vesztette életét, hanem politikai merénylet áldozata lett. Mint ismeretes, a hivatalos változat szerint 1960. január 4-én Camus és párizsi kiadójának tulajdonosa, Michel Gallimard egy Facel Vega FV3 típusú sportkocsiban a francia főváros felé tartottak, amikor délután két óra körül, egy Petit-Villeblevin nevű település határában halálos kimenetelű balesetet szenvedtek.

 Elődeink eladtak minden mozdíthatót (4.oldal)

Szerkesztőségünk vendége dr. Nagy István, országgyűlési képviselő, Mosonmagyaróvár polgármestere.

Mosonmagyaróvár Magyarország kapuja, így igen sok csata helyszíne voltunk, de az itt élők megtanultak minden nehézségből talpra állni, újra kezdeni és mindig újjáépítették ezt a várost maguk és utódaik számára. 1956 öröksége pedig máig példát és erőt ad a jelen kihívásaihoz. Kulturális értékeinkre is büszkék lehetünk; nem messze született Liszt Ferenc, és nálunk indult meg először Európában az egyetemi szintű agrárképzés. Ezeken túl a város fekvésére is építenünk kell, hiszen autópályák, nemzetközi vasútvonalak keresztezik egymást, a nemzetközi vízi útvonal halad el a város mellett, és a közelben két nemzetközi repülőtér – Bécs és Pozsony mindössze 20 perc alatt elérhető – működik. Ezeknek az adottságoknak a kihasználása kellő feladatot jelent és éppen ezért felelősséggel jár.

 Visszaszerezzük Marosvásárhelyt (7.oldal)

A marosvásárhelyi magyar polgármesterjelölttel kapcsolatban az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácsnak (EMNT) a véleménye: politikai és közösségi összefogásra van szükség, hogy az egyenjogúság érvényesüljön, az érdekcsoportos tevékenység helyett szakmai politizálást kell folytatni. Éppen ezért dr. Vass Leventét, az egészségügyi minisztérium tanácsosát jelölik közös polgármesternek Marosvásárhelyen. Az esélyekről Jakab Istvánnal, az EMNT Maros megyei szervezetének elnökével beszélgettünk.

 Alkotmányellenes a szlovák joggyakorlat (7.oldal)

Felvidéken a magyar állampolgárság ügyében felgyorsultak az események. A VIA NOVA Ifjúsági Csoport – ami különálló jogi személy, de partnere és elvben ifjúsági szervezete a Magyar Koalíció Pártjának – több társadalmi szervezettel közösen aláírásgyűjtést kezdeményezett, valamint szimpátiatüntetést hirdetett meg szeptember 1-jére Komáromba. Gubík László, az MKP lévai szervezetének elnöke, a VIA NOVA ICS országos alelnöke néhány héttel ezelőtt tette le a magyar állampolgársági esküt, a szlovák állampolgárságát pedig nem kívánja feladni. Gubík Lászlót az északi szomszédainknál tapasztalható megfélemlítésről és a kettős állampolgárságról kérdeztem.

 Morális csődben az ajkai önkormányzat (9.oldal)

Nemcsak az önkormányzattal fizettette ki gyorshajtásait, de szolgálati autója után duplán vette fel a költségtérítést is Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere. Az erről szóló dokumentumokat az elmúlt héten a Fidesz helyi vezetői mutatták be. A „duplázásról”, feljelentésekről és az iskolabezárásokról Ravasz Tibort, az ajkai önkormányzat fideszes képviselőjét kérdeztem.

 Minél nagyobb a szegénység, annál gazdagabb az eredeti kultúra (10.oldal)

Korpás Éva, felvidéki népdalénekesnő: Olyan erős külső hatások érik a gyerekeket már az óvodás korban, annyira más zenei stílus felé terelik őket, hogy az alapiskolában igen nehéz a zeneórán felkelteni a figyelmüket. Természetesen vannak üdítő kivételek, mikor a szülők arra törekednek, hogy gyermekük tiszteljék a hagyományokat. Viszont a többségre nem ez a jellemző. Ezért is tartom fontosnak ezeket a lemezeket, koncerteket. A lemez a gyerekeknek szól, de a szülőket is meg akarom szólítani vele, hiszen korántsem mindegy, hogy egy édesanya mit énekel a kisgyermeke ágya felett.

 Városi lázadások és tehetetlen rendőrségek (19.oldal)

A mostani londoni zavargás alatt szinte kizárólag luxuscikkeket forgalmazó üzleteket fosztottak ki. Elektronikai boltokat, mobiltelefon-szaküzleteket és luxusruházati boltokat. Véletlenül se loptak élelmiszert vagy mosóport. Ebből az következik, hogy a randalírozás lényegében a mélyre szorult fekete lakosság igénybejelentése a modern nyugati társadalom javaira. Szűklátókörű, elbutult, de egyértelmű bejelentés. Hasonló bejelentésekre az angolszász világban,ű de Párizsban is évente sor kerül. Néha több alkalommal is. A mostani sajátosságát és hírértékét az adta, hogy Londonban speciel több mint húsz éve nem fordult elő hasonló, illetve, hogy ez a mostani nem korlátozódott egy városrészre vagy városra. Ezt a mostanit a közösségi oldalakon és okostelefonokon szervezték. Egy-egy fosztogatócsoport az így megszervezett helyszínen találkozott, fosztogatott, verekedett, néha ölt is egy ideig, aztán, mire a nagyobb rendőri erők megérkeztek, köddé vált. A rendőrség pedig képtelen volt idejében a megfelelő válaszlépéseket megtenni. A nyugati társadalmaknak sorra kell szembesülniük a ténnyel, hogy rendfenntartó szerveik gittegyletek, melyek leginkább a gyorshajtókkal és a tilosban parkolókkal, esetleg egy-egy zsebtolvajjal képesek hathatósan felvenni a küzdelmet. A komolyabb fenyegetésektől képtelenek megvédeni a polgárokat.

 Keresse a Magyar Fórum hetilapot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu