vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.19. 

Országos Református Tanévnyitó

A Magyarországi Református Egyház oktatási intézményeinek közös tanévnyitóját 2011. augusztus 27-én a budapesti Kálvin téri református templomban tartják. Az 1990-ben újrainduló református oktatási rendszer 1995 augusztusának végén tartotta meg első közös, országos tanévnyitó istentiszteletét Budapesten, a Kálvin téri református templomban. Tizenhat esztendő múltán ismét ez a templom lesz az Országos Református Tanévnyitó helyszíne.

 A református oktatási intézmények fenntartói és dolgozói felfokozott várakozásokkal tekintenek a következő tanév elé, mert munkájukat is befolyásolják a készülő új jogszabályok - köztük a közoktatási és felsőoktatási törvény. A felfokozott várakozások azonban a jövőbe vetett bizakodásról is tanúskodnak, mivel – leszámítva az 1990-es évek első felének újraalapítási hullámát – soha ennyi feladatellátási helyen nem indult meg a református egyház által fenntartott intézményben a munka.  Részben az intézmény átvételeknek köszönhetően öt új település került fel a református közoktatás térképére. Ezekről a kérdésekről olvashat bővebben összefoglalónkban.

 A 2011/12. tanévet megnyitó ünnepi istentisztelet 2011. augusztus 27-én 10 órakor kezdődik a Budapest-Kálvin téri református templomban (1091 Budapest, Kálvin tér 7.). Amennyiben az időjárás lehetővé teszi, az iskolazászlók és a közreműködő meghívottak a Ráday utcán keresztül vonulnak át 9.45 órakor a Kinizsi utcából a Kálvin térre. Az istentiszteleten átadják a Makkai Sándor-díjakat is. A hagyományoknak megfelelően, a tanévnyitó ünnepséget követően 12.00 órától a Zsinati Oktatásügyi Iroda fenntartói, igazgatói értekezletet tart.

 

 A tanévnyitó programja:

 

8.30 - 9.30 – Vendégek fogadása

 Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium

1092 Budapest, Kinizsi u. 1-7.

 9.50 – az intézmények képviselői helyet foglalnak a Kálvin téri református templomban

 9.45 – zászlók indulása a Lónyayból

 10.00 – Tanévnyitó istentisztelet

 Igét hirdet: Dr. Szabó István püspök (Dunamelléki Református Egyházkerület)

 Köszöntés: Dr. Bölcskei Gusztáv püspök, a Zsinat lelkészi elnöke

 Tanévnyitó beszédet mond Dr. Huszár Pál főgondnok, a Zsinat világi elnöke

 A Makkai Sándor-díjak átadása

díjazottak: Csiszár Ákosné (Kisvárda), Karikó-Tóth Tibor (Szentes) és

Veres Edit (Péterfalva/Kárpátalja)

laudál: Ábrám Tibor főgondnok, a Zsinat világi alelnöke

 12.00 – intézményvezetői-fenntartói értekezlet

 

(forrás: reformatus.hu)