vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.19. 

Az ukránoknak nem jött be a függetlenség

Egy frissen végzett közvélemény-kutatás adatai szerint a megkérdezett ukránok többsége életszínvonalának általános romlását érzékeli Ukrajna függetlenségének két évtizede alatt.

 A Research and Branding Group által készített felmérésből kiderül, hogy a kutatásba bevont ukránok 87 százaléka a függetlenség második évtizedének végén bizonytalannak érzi munkahelyének megtartását, emellett 83 százalék nem bízik a jövőben, 79 százalék pedig anyagi helyzetének a romlásáról is beszámol. Ugyanakkor a megkérdezettek 34 százaléka szerint az elmúlt 20 év során jelentősen javult a helyzet a lakóhely szabad megválasztását illetően, jóllehet közel ennyi megkérdezetnek erről a kérdésről ellenkező volt a véleménye - adta hírül kedden a korrespondent.ua ukrán hírportál.

 A felmérés adatai szerint a válaszadók 82 százaléka pozitív fejleménynek tartja Ukrajna függetlenné válását, de úgy gondolja, a függetlenséget az állampolgároknak kedvező tartalommal kellene megtölteni. Ukrajna függetlenségét jelenleg a megkérdezettek 23 százaléka látja veszélyeztetettnek, míg 68 százalék nem lát ilyen fenyegetést.

 A vizsgálatba bevont ukránok 41 százaléka vélekedett úgy, hogy Ukrajna ma még nem tekinthető teljesen független államnak, 24 százalék viszont függetlennek tartja országát, 28 százalék szerint Ukrajna részben független, részben nem az.

 A megkérdezettek túlnyomó többsége, 93 százaléka hazájának tekinti Ukrajnát, 76 százalék ukrán hazafinak vallja magát, 72 százalék pedig büszke ukrán állampolgárságára. A válaszadó ukránok több mint fele, 52 százaléka szükség esetén kész lenne hazája védelmére kelni.

 A közvélemény-kutatás 2011. július 15. és 24. között készült Ukrajna valamennyi megyéjében és a Krímben, 2006 felnőtt korú személy megkérdezésével, 2,2 százalékos mintavételi hibahatárral.

 

(MTI/www.szatmar.ro)