vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.24. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 34. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Bevándorlás – kivándorlás (2.oldal)

Bevándorlási törvényre tehát ma is szükség volna, amikor látszólag felhőtlen a magyar ég, hiszen ünnepeken és hétköznapokon ma százával teszik le az állampolgári esküt magyarok és kapják meg a magyar útlevelet és ezzel a haza védőhatalmi pajzsát és valóban szépen haladunk a trianoni igazságtalanság jóvátétele irányába. Ezt az állampolgári eskütételt sokfelől támadják. A liberálisok és a Joav Blum üzletkörébe tartozó hazai lakóparkosítók külföldi, elsősorban szlovák ellenségeinkkel összekarolva nacionalizmust és irredentizmust kiáltanak és az itt adót nem fizető erdélyi vagy délvidéki magyarok választói jogának megadása miatt vannak felháborodva. Ez az ismertté vált teleküzletek fényében különösen csinos kis felháborodás. Azok a megható megnyilatkozások, amelyeket azok a magyarok tesznek, akik átveszik magyar útlevelüket, bántóan szembenáll nemcsak a teleküzletek kedvezményezettjeinek, kivételezettjeinek gőgjével és haszonlesésével, hanem azzal a könnyedséggel is, amellyel egyelőre még csak magyar állampolgárok, elsősorban fiatal emberek, a hazát elhagyni készülnek. Egyes fiatal orvosok, helyesebben orvos jelöltek, mai kifejezéssel élve „rezidensek” – régebben nem ennyire finomkodva nevezték meg őket – idegenben való munkavállalásáról van szó. Ez a kérdéskör sok körszeletből áll. Az első, hogy ezek a fiatal orvosok valóban megalázóan kevés fizetést kapnak. Megélni nem lehet belőle, arra pedig, ami éppen életkoruk sajátja volna, a családalapításra végképpen nem elég. Helyzetük több mint kilátástalan. Ha eltöltenek is éveket ebben a szűkösségben, fizetésük a mai előrejelzések szerint akkor sem fog elfogadható szintre emelkedni, látják az idősebb kollégák végtelen kihasználtságát és látják azt is, ami keserűséggel tölti el őket, hogy egy felső orvosvezető réteg, amely már a múltban is a hatalmi osztály része volt, mennyire őrzi ezt a felemás helyzetet – és a privilégiumait. Az is világos, hogy egy most huszonéves fiatalemberben, aki az elmúlt húsz évből szülői által oltalmazott és védett gyermekként töltött el másfél évtizedet és akit a szülői ösztönzések és áldozatvállalások juttattak az orvosi tanulmányok lehetőségébe, és akiket az a kor nevelt fel, amelynek túlnyomó részében a nemzetbe tartozás „nem volt téma”, nem lehet olyan forró a vágy az odatartozás iránt, mint az elcsatolt magyarok nagy részénél, akik most megkönnyezik a befogadást. A rezidenstől nem várható el, hogy higgadtan áttekintse megalázóan kis fizetése eredőit. Nem várható, hogy áttekintse, miért, milyen történelmi környülállások következtében jut neki csak ennyi? Mert nem úgy nevelték fel. Nem úgy nevelte az óvoda, a középiskola, a család és főleg, nem úgy nevelte az egyetem. Nem magyarnak nevelték. Világpolgárnak nevelték. Hogyan láthatná meg, hogy ez összefügg a fentebb tárgyalt bevándorlással, az off-shore cégekkel és a kivételező határellenőrzéssel.

 Dunaföldvári örökség: erőltetett fejlesztések, előnytelen szerződések

Nem leszünk a „jóléti turizmus” áldozatai (4.oldal)

Interjú Keresztes Lajos polgármesterrel

Így is elég sok a problémánk azokkal a szervezetekkel, melyek csak ellenőrizni jönnek, és olyanokat írnak elő, ami tovább terheli a várost. Kérdésére válaszolva: látok egy országos elmozdulást ennek a témának a megítélésében. Churcill mondta az amerikai külpolitikáról: miután minden hibát elkövet, azután már a helyeset cselekszi. Eddig mi egy olyan hibás politikát követtünk, hogy a jogvédőktől való félelem miatt nem mertünk a többség, a közösség érdekét védő döntéseket hozni. Ma már elérkeztünk egy olyan ponthoz, ahol ezt a hibás politikát nem lehet tovább folytatni. Ha valakinek ez nem tetszik, akkor aligha várhatja el, hogy a többség igazodjon hozzá.

 Szakrális Művészetek Hete a család évében (5.oldal)

Az Ars Sacra Alapítvány ötödik alkalommal rendezi meg ősszel, szeptember 16. és 25. között a Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozatot. Már az első programokkal az volt a szervezők legfőbb szándéka, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék azokat a képzőművészeti kincseket, zenei különlegességeket, amelyek alkalmasak a lélek felemelésére. Az idei programokról, a művészeteken átszűrődő reményről Dragonits Márta belsőépítésszel, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnökével beszélgettünk.

 Veszélyben a szécsényi mentőállomás

800 milliós tartozást vett át az új városvezetés (7.oldal)

Stayer László, Szécsény polgármestere: Készíttettem egy kimutatást arra vonatkozólag, hogy az elmúlt nyolc évben az önkormányzati vagyonból milyen összegben adtak el ingatlanokat. Környezetemben megkérdeztem: ki milyen összegre tippel? Senki sem találta el, hiszen 350 milliós értékről van szó. Tehát az önerőt épületeladásokból is biztosították. Az átadás-átvételkor az is kiderült, hogy a kötelezettségvállalás összege 650 millió forint. Hitelekről, szállítók felé történő tartozásokról van szó. Az önkormányzatnak volt egy olyan peres ügye egy szemétszállító céggel, amit már elődöm is megörökölt, és aminek összege hozzávetőlegesen 120 millió forint. Emellett több peres ügy is volt, s így az örökségünk mínuszban kb. 800 millió forint. Közben fény derült különböző más ügyekre is, így arra is, hogy az egészségügyi centrum munkálatai során elbontásra került a szomszédos mentőállomás garázsépülete, amely a mai napig nem épült vissza. Tehát ezt nekünk kell már megoldani.

 Megőrizzük a Nagykunság hagyományait

Elsőként az elszakított területekről választunk testvértelepüléseket (7.oldal)

Karcag a Nagykunság fővárosa. A huszonháromezer lelket számláló település fekvéséből, kulturális, kereskedelmi, egészségügyi, oktatási és gazdasági szerepéből következően vált a táj központjává. A város fontosabb beruházásairól, a népművészet támogatásáról és a magyar–kazah együttműködésről Dobos Lászlót, Karcag polgármesterét kérdeztem. 

A bíróságok szabotálják a semmisségi törvény végrehajtását

A 2006-os rendőri jogsértések feltárásának is szól a kitüntetés (9.oldal)

Völgyesi Miklósnak, a Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott tanácselnökének augusztus 20. alkalmából a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje kitüntetést adományozta Schmitt Pál államfő. Többek között a 2006 őszi emberi jogi jogsértéseket vizsgáló Civil Jogász Bizottság társelnökeként végzett tevékenysége elismeréseként adományozta az államfő – a miniszterelnök javaslatára – a kitüntetést.

– Gratulálunk a rangos kitüntetéshez! Kimondhatjuk, hogy ezzel a 2006-os jogtiprások feltárását is elismerték?

– Majdnem ötven évig dolgoztam bíróként, húsz évig a Pesti Központi Kerületi Bíróságon ítélkeztem. 1977. január 1-jétől a Legfelsőbb Bíróság bírójává választottak. „Nemecsekként” dolgoztam, mert elég sok főnök volt ott, de valakinek meg is kellett oldani az ügyeket. Aki belépett a pártba, annak politikai elvárásoknak is meg kellett felelnie. A bírói társadalom döntő többsége nem volt párttag, de a párton kívüliek nem lehettek bírósági vezetők, és igen kevés fizetést kaptak. Több tanácselnököm is volt, egyik sem volt kifogástalan úriember, így az a Vágó Tibor sem, aki a Mansfeld- per hírhedt bírájaként írta bele a nevét a történelemkönyv lapjaiba. Ő még a pártba is be akart szervezni. Általában azért választották a párttagságot, mert azt hitték, hogy stabilabb lesz a helyzetük.

 Kivételezett helyzetben az RMDSZ-es önkormányzatok

Románia költségvetési koncepciója a csavargók számát növeli (12.oldal)

Mezei János, Gyergyószentmiklós polgármestere: az RMDSZ és Magyar Polgári Párt közti ellentétek sajnos fékezik a fejlesztési pénzeket, továbbá nincs arra igény román részről, hogy Székelyföldre befektessenek. Ha Bukarestbe felmegy egy gyergyói és egy bákói polgármester, és előadják kérésüket, szinte bizonyos, hogy az utóbbit segíti a központi hatalom. Azt nem mondom, hogy nem foglalkoznak velünk, de jóval alacsonyabb szinten. S azt is tapasztalom, hogy az RMDSZ, mint kormánypárt, igyekszik előnybe hozni saját önkormányzatait. Ezek mind fékek, de munkával és több odaadással azért szép eredményeket lehet elérni.

 Véres gyémántok (20.oldal)

Pogány Alajos gyémántkereskedő, egész életében nem tudta, kitől féljen jobban, a banditáktól vagy az adóellenőröktől. Ötéves korában meghalt az édesanyja, apját nem szerette, mostohaanya nevelte, apja náci párttag volt, 52-ben átment Ausztriába: találkozott egy belga lánnyal, feleségül vette, apósa kis óra-ékszer boltjában lettt alkalmazott. Izgatta, hogyan lehetne az elejétől a végéig egy kézben tartani a munkát és a pénzt is. Először csak féldrágakövekkel foglalkozott stikában, mert apósa féltette a feketén szerzett drágakövektől, mert számla nélkül az adóhivatal firtatta az eredetüket. Apósa megelégedett a becsületesen végzett munkával, ők szűkösen éltek egész életükben. 69-ben kirabolták az egész üzletet, golyókat eresztettek belé. Sok gyémántáru volt nála bizományban, azok viszont be voltak biztosítva. Belgiumban eddig ez volt a legnagyobb ékszerrablás, amit bemutatott a rádió és a televízió is.

 Keresse a Magyar Fórumot az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu