vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.19. 

Hirosima

A gombafelhő képe az idén talán kevesebbszer jelent meg az évfordulón, mert Japánt az idén újabb katasztrófa sújtotta és fogadjuk el a hallgatás magyarázataként a tapintatos hallgatást. Noha sejthetjük, hogy nem elsősorban erről van szó. Az Amerikát sújtó pénzügyi válságkatasztrófa miatt nem ildomos, politikailag nem korrekt most a korszaknyitó atombombára emlékeztetni.

A Hirosimára és Nagaszakira ledobott két tömegpusztító bombával az USA befejezte a második világháborút, méghozzá egyidejűleg figyelmeztetve szövetségesét, Sztalint, aki az Elbáig bezárólag már birtokolta akkor Európát. Ha nem kapja a figyelmeztetést, tankjai akár Normandiáig nyomhatták volna vissza a háborúzásba belefáradt szövetségesek katonáit, hiszen az egyetlen gát, Németország, vérbe fagyva, romokban hevert az orosz bolsevik csizma talpa alatt. Kiesett az a történelmi retesz, amely a keleti, szláv, bolsevik néptengert feltartóztatta volna. Így lett Hirosima a huszadik század fordulópontja.

Rövid időre. Julius és Etel Rosenberg kicsempészte az atomtitkot Moszkvába, s néhány év múlva már a Szovjetunió is robbantott és elkezdődött a fegyverkezési verseny, amely minél nagyobb pusztító erőt halmozott fel, annál öncélúbbá vált: nem lehetett többé ledobásra gondolni a teljes pusztulás kockázata nélkül.

Maradt a verseny, az egymás hajszolása, egy képtelen álom káprázatával, hogy egyszer majd döntő fölényre teszünk szert és mindent megoldunk.

Ebből az álomból a kapitalista és szabadpiaci Nyugat ébredt fel először és jött rá, hogy neki van a kezében a nukleárisnál is erősebb fegyver, a dollár és a hitelpénz. A fegyvertermelési verseny kimerítette a roskatag és valójában nem munkára épülő szocialista társadalmakat, és a bankok elvégezték azt, amit Hirosima nem tudott elvégezni: bekebelezték a világgazdaságot. Ennek a bekebelezésnek, amely Hirosimával kezdődött, van most vége azzal, hogy Kínából, nem annyira messze Hirosimától és Nagaszakitól, megüzenték az atombomba első birtokosának, hogy esetleg nem adunk több pénzt sem Hirosimára, sem bank-Hirosimákra.

Japán 1945-ben egy pillanat alatt elvesztett élet-százezrekkel fizetett, megadta magát, most viszont kilátása van arra, hogy a dollár helyett, vagy mellette a japán jen lesz az erős világvaluta. Jenért fogják romba dönteni a WTC-tornyokat.

Édes Istenem, hová is hullottak azok a bombák?

 

Csurka István