vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.19. 

Sokaknak semmi sem lehetetlen

Augusztus 18. és 21. között kerül megrendezésre a Tapolcai Ünnepi Napok és Borhét. Császár László polgármester úrral az ünnepi rendezvényről, Tapolca Stratégiai Programjáról, a fontosabb beruházásokról beszélgettünk.

 – Milyen hagyományai vannak a Tapolcai Ünnepi Napoknak?

 – 1998-ban vetődött föl az ötlet, hogy az államalapítás évfordulóján tartsuk meg a Tapolcai Ünnepi Napokat. Ez eleinte csak 1-2 napos rendezvény volt, de az igények megnövekedésével nőtt a rendezvény ideje is. A látogatottságot mutatja: az első években a tó partján tartottuk ezt a rendezvénysorozatot, majd a Kisfaludy utcába, a Köztársaság térre tettük át a helyszínt. Rendezvénysátrat állítottunk föl és már borfalu is várja az érdeklődőket. A műsort pedig úgy állítják össze, hogy mindegyik korosztály kulturális igényét kielégítsék. Egyértelmű, hogy egyeztetnünk kell a környező településekkel, hogy a kulturális rendezvények ne ütközzenek egymással.

 – Borhétről olvasok, bár négynapos maga a rendezvény. Anyagi okai vannak ennek?

 – A tapasztalat azt mutatja, hogy az augusztus 20-a előtti négy-öt nap az, ami igen vonzza a városba a turistákat. A városnak 6-7 millió forintjába kerül ez a rendezvénysorozat, tehát nem mindegy, hogy menynyi időre tudunk színvonalas produkciókkal szolgálni.

 – Ez a rendezvény „csupán” turista-csalogató, vagy pedig arra is szolgál, hogy a település nevezetességeit bemutassák az idelátogatóknak?

 – Részben turistacsalogató. Ebben az időszakban még nagyon sok turista nyaral a Balaton környékén, ahonnan ellátogatnak hozzánk. Másik célunk, hogy a helyiek is jól érezzék magukat a rendezvényen.

 – A 18 ezres városban mennyien foglalkoznak borászattal, borkereskedelemmel? Mindezt azért is kérdezem, mert a település honlapját böngészve olvastam, hogy a múlt század első évtizedeiben meghatározó volt a szőlészet, a borászat és a szeszfőzés.

 – Ezt a jelenről is elmondhatjuk, mert alig van olyan család, akinek ne lenne szőlőbirtoka a környező hegyekben. Ma már borászkodásra a törvényi változások miatt nem mindenki képes. Sokan csak a szőlőt tudják eladni, de már a bortermelésre anyagi okok miatt nem vállalkoznak. Két kisebb borászat van a városban, a régióban pedig nagy eredményt ért Varga Kft. és a Kázsmér Intézet. ők már milliós tételben palackoznak. Tapolca régebben kereskedőváros volt, mára viszont ez a jellege megszűnt, így borkereskedelemmel csak néhány család foglalkozik.

 – Ön 2009-től áll a város élén, elődje, Ács János tragikus halála óta. Amikor megválasztották, azt mondta: „az egyik fő célkitűzésünk, hogy a pályázataink sikeresek legyenek”. Milyen sikerekről tud beszámolni?

 – 1998-tól 2006-ig alpolgármestere tagja voltam a városnak, két évig pedig a megyei önkormányzat elnökének a kabinetvezetője. Onnan szavaztak be a polgármesteri székbe, így elég nagy volt mindig a rálátásom a projektekre. A legna-gyobb futó projektünk a városközpont-rehabilitáció. Ez egy több mint 1 milliárdos program, amiből közel 700 millió forint állami és uniós támogatást nyertünk el. Ez a 2012-ős határidős beruházás nagyon jó ütemben halad; több közintézmény újul meg ennek keretében, így a Belvárosi Irodaház, a Wass Albert Könyvár, a Tamási Áron Művelődési Központ, közterületek, sétányok. A beruházásokkal elősegítjük a gazdaságos üzemeltetést, a kor követelményeinek megfelelő infrastruktúrát. Folyamatban van egy 100 millió forintot meghaladó bölcsőde-felújítás is, ami szintén az elmúlt évek sikeréhez tartozik. A harminc- éves épületre ráfért a renoválás és tíz férőhellyel bővíteni is tudtuk az intézményt. Minderre 80 millió forintot nyert a város. A kormányváltás óta, az Új Széchenyi Terv keretén belül a kerékpárút fejlesztésére adtunk be pályázatot, aminek lényege, hogy a külső városrészeket összekössük a központtal. Két olyan pályázatunk is van, amit eddig forráshiány miatt nem tudtunk megvalósítani, az egyik a buszpályaudvarnak a vasútállomás mellé való „átköltöztetése”, a másik pedig a szennyvíztelep-rekonstrukció ügye. Valószínűleg ősztől ezek megvalósítására már lesz alkalom.

 – „Egynek minden nehéz, soknak semmi sem lehetetlen” – ez a Széchenyitől vett idézet az ön mottója. Ma még mindig sokaknak az az elképzelése, hogy a kormány, illetve az adott megye, vagy település vezetése intézzen el mindent, s ő majd vár a „sültgalambra”. Tapolcán a lakosság mennyire együttműködő a városvezetéssel?

 – Nagyon jó a kapcsolatunk a civil szervezetekkel; költségvetésünkben is forrást biztosítunk a működésük segítésére. Ha nehezen is tudjuk ezt megoldani, de szükséges, mert a város civil szervezetei komoly munkát végeznek, fontosnak tartjuk létüket, és tudjuk: sokkal nehezebb és költségesebb is lenne mindezeket újjászervezni. Bármilyen jellegű fejlesztési témáról van szó, a civil egyesületeknek mindig kikérjük a véleményüket. Rendszeresen meghívjuk őket a képviselőtestületi ülésekre, és ők rendszerint együttműködnek velünk már az előkészítési fázisban is. Mi pedig minden döntésnél arra ügyelünk, hogy a többség számára elfogadható legyen. A testületben a jobboldalnak megvan a többsége, de az ellenzékkel egyetértésre törekszünk a főbb célkitűzések megfogalmazásában. A stratégiai programot is így dolgoztuk ki. Amennyiben egy pályázatnál ezt látják, akkor nagyobb az esélyünk a kedvező elbírálásra.

 – Idézek: „ a stratégiai program célja helyi közösségünk lélekszámának növelése, társadalmi rendszerünk és gazdasági erőterünk fejlesztése, az erkölcs, a nemzettudat, a lokálpatriotizmus és a jogos önvédelem segítségével.” Menjünk sorban: milyen intézkedésekkel tudják elérni a város lélekszámának növekedését?

 – Azért tartottuk fontosnak ezt írásban is lefektetni, mert Tapolcán csökkent a népesség száma. A lakosság egy része elköltözött, vagy kiköltözött a városból. Ennek oka: a városban kevés volt az építési telek. Mára ez megváltozott, és 30-40 lakás épült föl az utóbbi három év alatt. A legfontosabb viszont a munkahelyek megőrzése és teremtése. 2006-ban a honvédelmi kiképzőközpont létesítményét bezárták, s ezzel kb. 500 munkahely szűnt meg. Ez is az oka a lakosság csökkenésének. A másik nagy érvágást a bau-xitbányászat központjának Ajkára való áthelyezése jelentette. Sokan járnak még dolgozni Ajkára, de azért nagyon jelentős az, ha a központ nem Tapolcán van. Több kisebb cég szűnt még meg, beindultak újak is, de nem sikerült még pótolni a megszűnt munkahelyeket. A vállalatok letelepedéséhez megpróbáljuk a mindenkori infrastruktúrát megteremteni, így a közműberuházásokat fejleszteni. A másik kitörési pont az idegenforgalom. A Balaton háttértelepüléseként, kistérségi központként az idegenforgalomra építve próbáljuk meg erősíteni pozíciónkat. A Pelion Hotel pedig az elmúlt négy év egyik helyi sikertörténete, hiszen több mint 400 férőhelyes szállodáról van szó, ami évente 100 millió forintos adóbevételt biztosít a városnak. Az idegenforgalmi fejlesztésekkel kapcsolatban több tervünk is van, amikhez várjuk a befektetőket, viszont mindez nem egyszerű a gazdasági válság miatt.

 

Medveczky Attila