vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.31. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 35. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Üres porták (2.oldal)

Az új szólam, a Nyugat, a modern életforma kimondatlan lenézést közvetített a falu felé, s új eszközeivel roppant csábításnak vetette alá az egész fiatalságot. Diszkóval, night clubbal, kuplerájjal bombázta szét az addig közösségi fegyelemben élő falut, s az egyéni kiélés, a „csak én számítok” – életformáját nyomatta le oda, ahol azelőtt a munka és a tisztesség, az erő volt a legény becsülete. Amit termelt, nem kellett, mert idegen felvásárlók minősítették le a gyümölcsét, vágatták ki termő ültetvényeit, záratták be vele teli disznóóljait, mert újra csak az a nagyüzem uralkodott, amelytől a rendszerváltásban megszabadulni volt a parasztság minden vágya. A tőle idegen termelés, ahová már dolgos kézként sem kellett, mert a nagy táblákon mindent a gép végzett el, a feleslegesség érzését fejlesztette ki. A nadrágszíjparcellák, a kisbirtokok, a hat tehenek, a két lovak, a begyűjtőbe cipelt tejeskannák értelmetlenné váltak, megszűntek, a falu már öregestül se kellett. Az ember nem kellett, amely benne élt. Terhére volt annak az íróasztali, jakobinus, szabadkőműves mindentudó globalizmusnak, amely például a brazíliai cukornádra akarta építeni, mint a nagytőkének a legtöbb hasznot hozó növényre, Európa cukorellátását. Ezért bezáratta leginkább a magyar cukorgyárakat, köztük a legmodernebbeket is, mivel azonban Brazília felmondta a cukorszállítást, mert nádcukrából olajkiváltó hajtóanyagot készít, mi, magyarok, most újraindíthatnánk a cukorgyárainkat, ha volnának még cukorrépa-termelők. Ember nélkül a nagyüzem se tud erre csak úgy átállni. Ilyenkor azonban, már csak a falu igazságérzetének kielégítése céljából is, meg kellene kérdezni, mi történt azokkal az íróasztal-figurákkal, akik a nagy profit érdekében – s a nagy profitból, nagy jutalék érdekében – elrendelték a magyar nádcukorra utalódást. Milyen büntetést kaptak az európai fejesek, a vezérek és a magyar kiszolgálóik? Pénzbüntetést kaptak? Leváltották őket? Vagy még most is osztják az észt? Semmilyen büntetést nem kaptak.

 Eladósították a Dráva fővárosát

A Jobbik átcsúszik az MSZP mellé (3.oldal)

Barcs rendezett köztereivel, csodálatos környezetével, jól működő intézményhálózatával, hangulatos szállás- és vendéglátóhelyeivel, pihentető gyógyfürdőjével lett a térség kedvelt települése. Szerkesztőségünk vendége Karvalics Ottó, országgyűlési képviselő, a város polgármestere.

Az MSZP-nek bizonyára az a dolga, hogy védje az általuk létrehozott rossz rendszert, és azt szeretnék, hogy hosszú évekig csak a hibáik korrigálásával törődnénk. A Jobbik viszont demagóg kijelentéseket tesz, nagyokos dolgokat hangoztat, de azt, hogy mindezt miként lehet elérni, már nem árulják el, bizonyára nem is tudják. A Jobbik átcsúszik az MSZP mellé, és rosszabb a véleménye a kormányról, mint a szocialistáknak. Könnyű szlogeneket gyártani, de szakmaiságra is szükség van.

 Leader-milliók nyomában

Főleg baloldali szervezetek alapították a Dél-Balatoni Leader Zrt.-t (4.oldal)

Interjú Hidvégi Józseffel, Fonyód polgármesterével

– Fonyódon működik a Dél-Balatoni Leader Zrt. Ön még májusban beszámolt arról, hogy ez a zrt 160 millió forintot működött el. Kapcsolatban álltak ezzel a szervezettel?

– Ez Fonyód esetében azért is különleges, mert a helyi szocialista polgármester és országgyűlési képviselőjelölt a Dél-Balatoni Leader Zrt. vezérigazgatója, és így szívélyes, jó viszony nem alakult ki közöttünk. Mindamellett úgy gondolom, hogy a város és a térség is alig profitált ennek a szervezetnek a működéséből; egy-két művelődédési ház építésén és néhány ingyenes programon túl sok minden nem történt. Azt mondják, hogy vállalkozásokat segítettek és munkahelyeket teremtettek. Nekem erről nincs tudomásom. Azt nem mondom, hogy nem csináltak semmit, de három év alatt a – nem is 160, hanem –196 millió forintos működési költség mellett kistérségünkre csupán 110 milliós fejlesztés jutott. Ez azért problémás, mert 2015-ig fenn kell tartani az irodát és értesüléseim szerint az idén még 30 milliót költenek el, és így 25-30 millió maradhat a következő négy évre.

 Újjáépül az összefogás városa

Sok család visszatérő rémálma a tavalyi katasztrófa (4.oldal)

Toldi Tamás, Devecser polgármestere: A vörös iszap közel ezer hektárnyi külterületet öntött el, és folyómedrek kivételével már megtörtént a mentesítés. Aholcsak 1- 2 cm magasságot ért el az iszap, ott talajjavítóval oldották meg semlegesítést, de az esetek többségében a károsodott földet 10- 20 cm mélységben – a beszívódás mértékének függvényében – elszállították a zagytározó területére. Jelenleg a folyómedrek kotorásánál tart a munka, és a partoldalak tisztításánál, ami igen nehéz munka, mert a folyóba nagy mennyiségben ülepedett le az iszap és a semlegesítésre használt gipsz.

 Ideje lenne pontot tenni a mellébeszélés végére

Tari István költő az 59. Magyarkanizsai Írótáborról (7.oldal)

Az igazi értékek fölkutatása sokkal fontosabb a pillanatnyilag uralkodó divat követésénél. A délvidéki magyar irodalom története munkásmozgalmi szempontból már meg van írva. Ideje lenne pontot tennünk annak a mellébeszélésnek a végére is, mely arról szól, hogy vidékünk hagyománytalan. A Délvidék volt Magyarország leggazdagabb vidéke. Nézzük csak meg környékünk nagyobb városainak a költségvetését. Szabadkán is hihetetlenül nagy gazdagság halmozódott föl: Kosztolányi Dezső nem nőhetett ki a semmiből. Vidékünk gazdagsága a szabad rablásban tűnt el. Leigázóink legfőbb érdeke az, hogy erről a gazdagságról, hogy saját gazdagságunkról megfeledkezzünk. Irodalmi életünk szervezői az első világháború után hallatlan bátorságról tettek tanúbizonyságot.

 Kitörni a silányság világából

Célom a szereteten alapuló színház (10.oldal)

Beszélgetés Kőszegi Ákos színművésszel

– Azt mondja, megfeledkeztek önökről. Holott éppen azzal támadják a liberálisok a jelenlegi kulturális vezetést, hogy olyan embereket neveznek ki a színházak élére, akik a jelenlegi kormánypártok mellett küzdöttek.

–Aki ezeket a mondatokat szajkózza, nem akarja, vagy nem tudja látni: milyen ízléstelen volt eddig a színházi élet, s ezért kellett változtatni. Nem látják, hogy a volt klientúra tagjai minden színházban vezető szerepet játszottak. Másnak is meg kell adni az esélyt. Nem szabad rögtön kinevezése pillanatában kritizálni valakit, várjunk ezzel, amíg kiderül, milyen színházat csinált. Egy a lényeg, hogy valamilyen úton-módon ki kell törni a silányság világából.

 Az ismert recept – elrontottuk, de maradunk (19.oldal)

Nouriel Roubini a Wall Street Journalnak nagyinterjút adott. Az Isztambulban született iráni zsidó származású, de Tel-Aviv és Olaszország után most New Yorkban élő közgazdász előre jelezte a legutóbbi gazdasági válságot. Természetesen nem csak ő, de a többi vátesznek nem volt ilyen példaszerű nacionáléja. Roubini az interjúban meglehetősen borúlátóan nyilatkozott. Szerinte nincs mit tenni, a rendszer képtelen fenntartani magát, túlzottan eladósodott minden szereplő és eljuthatunk a Marx által megjósolt pontra. Karl Marxnak igaza volt – mondta –, a kapitalizmus egy ponton lerombolja önmagát, mert a hatékonyság, a jövedelmezőség, a költségcsökkentés javításának örökös hajszolásával folyamatosan átszivattyúzza a jövedelmeket a munkától a tőkehez, ám ez elkerülhetetlenül kapacitásfeleslegekhez és az aggregált piaci kereslet hiányához vezet. Pontosan ez történik: azt hittük, hogy a piacok szabályozzák a folyamatokat, de nem így van. Roubini szerint a vállalatok egyéni költségcsökkentő törekvései érthetőek, csakhogy ami a vállalatnak költség, az a másik oldalon munkabérként jelenik meg. A dogozók munkabérének csökkenése pedig a keresletet csökkenti, melynek az eredménye, hogy a vállalatok bevétele csökken. Ez egyfajta 22-es csapdája.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

tel.: 06-30-7545-017