vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.26. 

Az egyik kutya, a másik eb

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti szervezetének ügyvezető alelnöke, országgyűlési képviselő keddi, MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írta, a Betyársereg „bevallottan, nyíltan vállaltan egy parlamenti párt, a szélsőjobboldali Jobbik stratégiai partnere”; a magyar hétköznapokban és közéletben nincs helye a fasizmusnak és „nincs helye olyan pártnak sem, amely hallgatólagosan faji gyilkosságokat tervező csoportokkal köt szövetséget”.

Az a párt, amelyik ilyen szövetségre szánja el magát, elárulja a demokráciát, elárulja hazáját és elárulja azokat a polgárokat, akik támogatták a választásokon – tette hozzá az ellenzéki politikus, aki szerint tudni kell, mi hangzott el valójában, „milyen viszonyt ápolnak terrorgyanús csoportokkal parlamenti pártok” és mit tesz a kormány a rasszista erőszak megelőzéséért.

Az MSZP csütörtök délre kérte összehívni a bizottsági ülést.

De szigorúak! Nemrég még technikai választási szövetségen törték a fejüket a Jobbikkal. A Népszabadság c. pártlapjukban naponta jelentek meg .pr cikkek, hogy a Jobbik már olyan erős, és nem is lenne olyan kellemetlen partner. Esztergomban is az, ahol egyetértésben támogatják a Fidesz ellen dolgozó polgármestert. Majd a Jobbik Dúró nevű szóvivőjének tulajdonképpen mezítelen fotóiról közölt összeállítást a Seres- féle liberálbolsi oldal, azután ugyanezzel nol-totóztak, a másik nap a volt hitgyülis jobbikost, Hegedűs Tamást, azután a péniszpumpás „nemzetpolitikusukat”, Szávayt promotálták.

Ezek után Vona Gábor nem vállal közösséget a Magyar Szigeten elhangzott kijelentésekkel. Mint mondta, van, amivel a Jobbik közösséget vállal, mert úgy érzi, hogy az ország szempontjából építő jellegű, és van, amivel nem, mert úgy érzi, hogy ezzel ellentétes. Szerinte a Magyar Szigeten elhangzottak az utóbbi kategóriába tartoznak. Vona Gábor azt is mondta, hogy azok nem tartoznak közéjük, akik nem érzik szükségesnek Magyarországon a radikális változást, de azok sem, akik bár szeretnének változtatni az elmúlt 21 éven, elveszítették a józan ítélőképességüket.

És itt álljunk meg egy pillanatra.

Hogy a Népszabadság sztárolja Vonát, már régen megfogalmazódott bennem. De a keddi szám tudósítása mindenen túlmegy. Vona egy kínos sajtótájékoztatón, pontosabban egy nyilatkozat felolvasásán megpróbálja megkerülni a megkerülhetetlent. Toroczkai vagy Zagyva mellett kiállnak-e? Szövetségben vannak-e még? És igényt tartanak-e a behülyített gárdistákra, a Jobbik szavazóbázisára, a keménymagra? Vagy már büdös az atyafiság? Már nem kellenek a bakancsosok? Már nem kell ordítani, hogy férgek, tetvesek? Ma már nem kell fegyveres ellenállást szervezni?

Vona a kérdésekre nem tud, mert nem lehet válaszolni a politikai megsemmisülés, a saját tábor előtti megszégyenülés nélkül. Nem lehet válaszolni anélkül, hogy egyértelművé váljon a nagy előd követése: hazudtunk reggel, éjjel meg este.

Ehhez képest a Népszabadság a következő alcímekkel jelenteti meg tudósítását: „A Jobbik elnöke egyértelműen elhatárolódik a nem „józanaktól”, majd „Pedig lettek volna kérdéseink, ha Vona nem fogalmaz ennyire precízen”. Precízen!?

Nemrég még éjjel-nappal palesztin kendőt csavartak magukra, majd Morvai, a párt arca, belépett egy cionizmust favorizáló pártszövetségbe. A cigányok ellen uszítanak, cigánybűnözés megfékezéséről ugatnak, miközben a keszthelyi szervezetük elnökét csoportosan, bűnszövetségben éppen bűnöző cigányokkal elkövetett csalás és okirathamisítás miatt ítélték el. A nép nevében tesznek mindent, írják, mondják, hazudják, miközben a szerencsétlen feluszítottakat, mikor bajba kerülnek, magukra hagyják. Nem ez a Zagyva-féle esetük az első és egyetlen. A nyomorultakkal, az általuk forgalmazott gárdaruhákat megvásárlókkal, a füttyszóra felvonulókkal, miután kihasználták őket, többet nem törődtek.

Miközben a Népszabadság megdicséri Vonát a precíz fogalmazásért.

 

sz