vissza a főoldalra

 

 

 2011.08.26. 

Morális csődben az ajkai önkormányzat

Kirúgták a fideszes tanárokat

Nemcsak az önkormányzattal fizettette ki gyorshajtásait, de szolgálati autója után duplán vette fel a költségtérítést is Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere. Az erről szóló dokumentumokat az elmúlt héten a Fidesz helyi vezetői mutatták be. A „duplázásról”, feljelentésekről és az iskolabezárásokról Ravasz Tibort, az ajkai önkormányzat fideszes képviselőjét kérdeztem.

 – Először beszéljünk a gyorshajtásokról. Mikor történt ez és milyen alapon fizetheti ki az önkormányzat a kirótt büntetéseket? Hiszen egy hivatal közúti szabálysértést nem követhet el.

 – Ajka város jegyzőjének viszont más az álláspontja: mindegy ki hajt gyorsan az autóval, azt az önkormányzat érdekében teszi. Ezért nem büntethető az a sofőr, legyen az akár polgármester, aki azért hajt gyorsan, hogy le ne késsen egy hivatalos rendezvényről. Ezt a magyarázatot nevetségesnek tartom, hiszen ha valaki időben indul el, akkor nem késik el. Álláspontunk szerint, még mielőtt az önkormányzat állná a bírságot, meg kell találnia a gépkocsi vezetőjét, és kifizettetni vele a büntetést. Ha erre nincs mód, akkor visszaszáll a felelősség az önkormányzatra, de mindez automatikusan nem működhet, hiszen az elmúlt másfél évben három évben is történt olyan eset, ami összesen 90 ezer forintos büntetéssel járt és számtalan büntetőponttal. Mindegyik esetben az önkormányzat azon hivatali autóját kapták el, ami kizárólag a polgármester úr használatában áll. Ha bárki másfél év alatt ily sok büntetőpontot kap, annak még a jogosítványát is bevonják. Mi azt gondoljuk, hogy egy politikusra nem vonatkozhatnak más szabályok, mint egy magánemberre.

 – Ugye itt három 30 ezer forintos bírságról van szó. Egyesek azt is mondhatják, minek ilyen pitiáner összegekkel foglalkozni, s nincs jobb dolga a Fidesznek, minthogy nyomozzon a szocialisták után?

 – Itt sokkal többről van szó, mint 90 ezer forintról, hiszen az eset jól példázza azt, mekkora morális csődben van az önkormányzat és annak cégei. Ismerjük a mondást: amilyen a mosdó, olyan a törölköző. Tehát ha azt látja egy köztisztviselő, hogy a polgármester büntetéseit kifizeti a hivatal, akkor ugyanúgy jár el majd az összes osztályvezető és intézményvezető. Ezen túlmenően ezekkel a pénzösszegekkel hűtlenül bánik az adott város vezetése, és mindezt bizonyítja, hogy a Fejér megyei és a Komárom-Esztergom megyei Rendőrfőkapitányságon két olyan ügy is folyamatban van, ami különösen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés vádjával kerülhet a nagy nyilvánosság elé szeptemberben.

 – És arra mi módon kerülhetett sor, hogy vélhetően a szolgálati autója után duplán vette föl a költségtérítést a városvezető?

 – A polgármester úr annak idején országgyűlési képviselő is volt. 2006 áprilisától minden hónapban felvette – mert akkor bizonylat nélkül megtehette – a képviselői költségtérítést és a szállás költségének a térítését is. Közben a tankoláskor vélhetően a város kártyáját használta. Az egyik ominózus gyorshajtás hónapjában, tavaly áprilisban 372 ezer Ft választókerületi pótlékot és 115 ezer Ft lakhatási támogatást kapott.

 – Azt is olvastam, hogy egy budapesti utat soproni tankoláshoz csatoltak, tehát a menlevelekkel sincs minden rendben.

 – A jegyző úr azt nyilatkozta, hogy ilyen jellegű problémák nem fordultak elő az elmúlt két ciklusban. Ám az ÁSZ jelentése a 2002 és 2006 közti időszakban összesen 200 alkalommal állapított meg törvénysértéseket, s közte azt is, hogy a polgármester úr által használt önkormányzati tulajdonban álló autóhoz készült menetleveleken még olyan személyek neve is olvasható, akiknek nincs is jogosítványuk, vagy éppen szabadságon voltak az adott időpontban. Akkor még az ÁSZ-nak nem voltak olyan jogosítványai, mint jelenleg, és csak fel tudták hívni a figyelmet erre a kérdéskörre.

 – Polgármester úr elismerte a gyorshajtást?

 – Ő nem, mert nagyon vigyáz arra, hogy önmagáról negatív dolgokat ne közöljön. Ez a szerep a jegyzőre hárult, aki elismerte egy nyilatkozatában, hogy két ízben a polgármester úr vezette az autót, mikor gyorshajtáson érték tetten. De a jegyző szerint fel sem merül ebben polgármester úr befizetési kötelezettsége, s az objektív felelősségvállalás alapján a város helytáll ezekben az ügyekben. S azt mondták, hogy létezik olyan gépkocsihasználati szabályzatmódosítás, amiben ez megtalálható. Ez furcsa, mert én ezzel a módosítással még nem találkoztam, pedig havonta friss információkat, szabályzat- módosításokat töltenek fel a képviselők laptopjaira.

 – Akkor most térjünk rá a feljelentésekre, aminek ön is az egyik érintettje. Az Ajkai Városi Ügyészségnek címzett levelében a polgármester azt nehezményezi, hogy Ékes József fideszes országgyűlési képviselő egy megbeszélésen titokban, a frakciók tagjainak előzetes hozzájárulása nélkül, hangfelvételt készített, s azt „manipulatív céllal” másoknak – így a sajtónak is – eljuttatta. Ezért becsületsértés miatt feljelentést tett Ravasz Tibor és Stolár Mihály ajkai fideszes önkormányzati képviselőkkel szemben. Schwartz Béla szerint a két képviselő Reiter Istvánnak törvénybe ütköző módon előnyöket ajánlott fel, ha a Fidesz-frakció és Ékes József fideszes országgyűlési képviselő leállítja az Állami Számvevőszék ajkai vizsgálatát. Tehát a polgármester azzal vádolja önöket, amivel őt vádolták a Fidesz helyi vezetői.

 – Ez egy jellegzetes csúsztatása egy szocialista politikustól. Polgármester úr azzal kezdte a 2006-os ciklusát, hogy mindenkit feljelentett a környezetében. Így tehát ez a feljelentési ügy nem meglepő, annyiban viszont igen, hogy miután az országos és a megyei MSZP-szervezetek elhatárolódtak az ügytől, az MSZP ajkai szervezete kiadott egy közleményt a polgármester úr lehallgatása kapcsán, mert sem a megyei, sem az országos szervezet erre nem volt hajlandó. Ebben a közleményben az olvasható, hogy a polgármester nem az ÁSZ-vizsgálat leállítását kérte Ékes Józseftől, hanem azt, hogy ne tegyen további feljelentéseket. Ha csak ennél a pontnál állunk meg, és meghallgatjuk a hangfelvételt, abban azt halljuk, hogy a polgármester az ÁSZ-viszgálat leállítását kéri. A polgármester szerint ezt a hangfelvételt mi manipulatív módon juttattuk el több helyre. Mi az ügyészségre juttattuk el, ami a hangfelvételt eredetinek és vágatlannak nyilvánította, s májusban lezárta a nyomozást. Megállapította, hogy a polgármester elkövette a felbujtást és a befolyásolást, de mivel azok eredménytelenek maradtak, ezért nem büntethetők.

 – Beszéljünk a helyi oktatási intézmények helyzetéről. Tavasszal több sajtóorgánum is beszámolt arról, hogy több oktatási intézményt bezárnának, összevonnának Ajkán, és arról is, hogy a fideszesek attól tartanak: új, szocialista-közeli igazgatókat neveznek majd ki. Beigazolódtak a félelmek?

 – Sajnos igen. Annak ellenére, hogy 15 évig a megyei önkormányzat jó gazdaként bánt a középiskolákkal, azokat a város visszavette.

 – Megyétől vesznek vissza oktatási intézményeket akkor, mikor a városok többsége éppen hogy fordítva szeretne eljárni, hiszen egy középiskola fenntartása nem helyi önkormányzati kötelező feladat. Ráadásul Ajka többmilliárdos lejárt kötelezettséggel és évi több százmilliós hiánnyal küzd. Ez abszurd.

 – Ráadásul az iskolák visszavétele, a város éves költségvetése számára 290 millió kiadást jelent. Hogy lehet ezt elérni? A pedagógusok elbocsátásával. Azzal indokolja polgármester úr a pedagógusok elbocsátását, hogy visszakerültek a középiskolák. Azt nem mondja, hogy ő akarta mindezt. És azok a közalkalmazottak kerülnek utcára, akik a polgári körökhöz, a Fidesz ajkai szervezetéhez tartoznak. Kezdte azzal polgármester úr, hogy a két igazgatót elbocsátotta; az egyik a Fidesz devecseri alapszervezetének a tagja, a másik az ajkai szervezet alelnöke. Majd kirúgatja a helyi Fidesz-szervezet elnökét és leányát is, akik pedagógusként sikeresen dolgoztak. Ezután az egyik fideszes képviselő felesége, egy óvónő, aki néhány hónappal ezelőtt pont a polgármestertől kapta meg a kiváló dolgozó kitüntetést is, került az utcára. Tehát nem hiszem, hogy mindez a véletlen, inkább a bosszú műve.

 

Medveczky Attila