vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.02. 

Orosz hajók Szíriában

Miközben egyre fogy a levegő a szíriai vezetés körül, Moszkva a korábbinál határozottabban állt ki Bassár el-Aszad mellett. Oroszország a politikainál kézzelfoghatóbban is jelezte véleményét; orosz hadihajók indultak a szíriai kikötők felé.

 „Büntetőbíróság elé kell állítani a szíriai vezetést” – követelte az ENSZ Biztonsági Tanácsához intézett nyílt levelében két emberjogi szervezet. Az Amnesty International és a Human Rights Watch azután tette közzé kiáltványát, hogy hétfőn a világszervezet vizsgálóbizottsága nyilvánosságra hozta szíriai jelentését. Eszerint a rendfenntartó erők emberiesség elleni bűnöket követtek el a márciusban kirobbant rendszerellenes tüntetések elfojtásakor, „olyanokat, mint gyilkosság, nemi erőszak és kínzás”. Az arab liga szankciói után a damaszkuszi vezetés újabb pofont kapott. A „morális” intő megfigyelők szerint az első lépés ahhoz, hogy a nyugati nagyhatalmak – elsősorban az Egyesült Államok – az ENSZ BT-t kikerülve gyakoroljanak nyomást Szíriára.

 Mindezt hasonlóképpen látják Moszkvában is, így aligha véletlen, hogy az orosz külügyminiszter izlandi kollégájával való találkozója után a kétoldalú viszony eredményei helyett nagyobb figyelmet szentelt a Közel-Keletnek. Szergej Lavrov óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy ultimátumokat adjon Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányának. A diplomata elutasította a Szíria ellen kilátásba helyezett fegyverszállítási embargót is. Mint mondta, ez tisztességtelen lenne olyankor, amikor az ellenzéki csoportoknak külföldről szállítanak fegyvert. Lavrov még egyszer leszögezte: Líbia példája nem ismétlődhet meg. Az orosz külügyminiszter kitért az ENSZ Szíriával kapcsolatos szakértői jelentésére is, amely szerint a szíriai hatalom emberiség elleni bűncselekményt követett el. Kijelentette, hogy az nem az ENSZ hivatalos álláspontja, csupán a nemzetközi szervezet titkársága képviselőinek az állásfoglalását tükrözi, amire – mint kijelentette – senki sem hatalmazta fel őket.

 S ha a politikai üzenet nem lett volna elég világos, az orosz Északi Flotta megerősítette, hogy a haditengerészet András-keresztes hajói december végén betérnek Szíria felségvizeire. A Kuznyecov admirális repülőgép-hordozó nehézcirkáló, valamint a Csabanyenko admirális tengeralattjáró-vadász rombolóhajó december 10. után kifut az Atlanti-óceánra, majd a Földközi-tengerre, s a tervek szerint december végén betér a szíriai kikötőkbe. A Kuznyecov admirális fedélzetén Szu–23-as vadászgépek és Szu–25UTG támadógépek, valamint KA–27-es tengeralattjáró-elhárító helikopterek vannak.

 

(Forrás: MHO)