vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.02. 

Hálaadás a ferencesekért Kapuváron

Advent első vasárnapján zsúfolásig megtelt a kapuvári Szent Ferenc-templom, hogy megemlékezzenek a ferencesek hetven éve történt letelepedéséről, illetve a kilenc évvel későbbi elűzetésükről. A szentbeszédet a kapuvári születésű Kiss Barnabás detroiti ferences plébános mondta.

 A ferencesek 1941. december 21-én települtek le és kezdték meg missziós szolgálatukat a kisalföldi városban. Templomukat 1942. november 29-én Vargha Teodorich ferences provinciális áldott meg, új oltárát pedig Apor Vilmos püspök szentelte fel 1943-ben. A ferences testvérek itt nem csak a pax et bonumnak, tehát a békességnek és a jóságnak a szellemét élték és képviselték: az alázatos, a szenvedő és a szegény Krisztust hirdették. Sajnos nem sokáig.

A szerzeteseket 1950-ben elűzték, erre a szomorú eseményre emlékeztet az a tábla, amelyet 2010-ben helyeztek el a kolostor falán. Az ünnepi szentmise alkalmat adott arra is, hogy a hívek megköszönjék Horváth Brúnó győri egyházmegyés atya szolgálatát, aki 57 évig vezette templomigazgatóként itt a hitéletet, és ébren tartotta a szerzetesek távozása után is a ferences szellemiséget. A templomigazgató egészségi állapota miatt nem tudott a hálaadó szentmisén részt venni. Egykori tanítványként Kiss Barnabás felidézte Brúnó atya sok évtizedes munkálkodását. „Neki köszönhető – mondta –, hogy a Rábaköz kis templomában mindvégig megmaradtak a ferences búcsúk és hagyományok.”

 

(Forrás: ofm.hu)