vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.07. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 49. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Fegyelmink kilátásai (2.oldal)

Miután értesültem róla, hogy Fischer Iván karmester is a Prima Primissimára esélyes jelöltek között van, miután kedves testvérének az Operában eszébe sem jutott elszámolni, pedig nemzeti bankosokat megszégyenítő összegekhez jutott, elhatároztam, hogy végignézem a gálaműsort. Fischer Iván, akinek befutására egész évi lóverseny- veszteségem fel mertem volna tenni, természetesen befutott, de nem jelent meg, hanem a szegények megsegítésére ajánlotta fel át sem vett díját. Nyert is és le is tojta az egész ceremóniát, meg a magyar zenét. De ha már ott ültem a képernyő előtt és tippelgettem, ki lesz a befutó az egyes műfajokban, másra is felfigyeltem. Kitüntettek ugyanis több olyan színészt, barátomat és munkatársamat a régmúlt időkből, akiknek szívből gratulálok, akik teljes mértékben megérdemelték ezt. Feltűnt azonban, hogy amikor a műsorközlő és az este szerkesztő bizottsága felsorolta életük szerepeit, főszerepeit, amiért a kitüntetést megkapták, egyikőjüknél sincs felsorolva, hogy a Vígszínházban és a Pesti Színházban főszerepet játszottak olyan darabjaimban, amelyekre büszkék lehetnének, hiszen kirobbanó sikerrel mentek, és minden hazabeszélés nélkül művészi pályájuk fontos állomását jelentették. Utána érdeklődvén hallottam, hogy ilyesmi más esetekben, korábban más Vígbeli színészek esetében is előfordult. Rá kellett jönnöm, hogy ki vagyok radírozva a színháztörténetből.

 Hajdúnánás, a dinamikusan fejlődő város

Számunkra Bocskai István jelölte ki a követendő utat (4.oldal)

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés kezdeményezésére indult el egy évvel ezelőtt a Királyok, fejedelmek útja elnevezésű program, melynek záró rendezvényére október végén Hajdúnánáson, Hajdúböszörményben és Balmazújvároson került sor. A kezdeményezés célja a határ által elválasztott, de történelmileg és kulturálisan összetartozó területek lakói között élő kapcsolatok létrehozása az értékek mentén, Hajdú-Bihar megye és a Partium építészeti örökségeinek, történelmének, népművészetének megismertetése. Szerkesztőségünk vendége Szólláth Tibor országgyűlési képviselő, Hajdúnánás polgármestere.

 Magyarverés Székelyudvarhelyen

Civil-politikai összefogás a sértettek jogaiért (5.oldal)

Megalakult a Közbiztonságért Testület Székelyudvarhelyen. Ennek egyik ötletgazdája Molnár Miklós, a Magyar Polgári Párt tanácsosa. Három fiatal keveredett konfliktusba egy nagyobb társasággal november 25-én este Székelyudvarhely központjában. O. Dávid, Sz. Attila és N. Zsolt a Márton Áron téren beszélgettek november 25-én este, pár perccel 11 óra után, miközben arra lettek figyelmesek, hogy egy tőlük nem messze álldogáló csoport feléjük indul, majd lerohanja őket. Dávidot súlyosan bántalmazták, Attila kevesebb ütést kapott, míg Zsolttal nem foglalkoztak. A fiatalembereket több mint tízen ütlegelték, egyikük orra eltört, bal karján izomszalag-szakadást szenvedett, valamint nyelve és ajka is felhasadt. Még a rendőri jelenlét sem tántorította el a bántalmazókat, hogy fenyegetések közt tovább ütlegeljék a sértetteket.

 A szlovén példa (7.oldal)

December 3-án nyitotta meg kapuit a szlovéniai felső-krajnai, több mint ötvenezer lakosú Kranj nevezetű városban Szlovénia első, kizárólag hazai termékeket árusító „Domaca vas” (A mi falunk) elnevezésű bevásárlóközpontja, azzal a céllal, hogy alternatívát állítson a nagy, nemzetközi üzletlánccal rendelkező bevásárlóközpontokkal szemben. Az új létesítmény minden szempontból megfelel a mai modern ember igényeinek, mind az áruk minősége, mind választéka tekintetében, és nem utolsósorban annak a kényelmi szempontnak is, hogy mindent egy helyen lehessen megvásárolni. A vásárlónak ismét lehetősége lesz jó minőségű hazai ízekkel felcserélni a sokszor silány minőségű külföldi termékeket.

 Hévíz Kínában (9.oldal)

Egyhetes látogatást tett és tárgyalásokat folytatott Kínában a hévízi városvezetés. Papp Gáborral (Fidesz–KDNP), a fürdőváros polgármesterével a tárgyalások eredményeiről beszélgettünk.

Kinek a meghívására utaztak Kínába?

–A meghívás és a látogatás előzménye, hogy idén több mint 20 kínai delegációt fogadtunk a városházán. Ők az ország és az élet különböző területeiről érkeztek hozzánk; tartományi vezetők, városvezetők, állami osztályok, cégek vezetői látogattak Hévízre. Általában 1-2 napot töltöttek Magyarországon, Budapesten és Hévízen, s közben megismerkedtek a várossal, annak felépítésével, infrastruktúrájával, s közben felmérték a beruházási és turisztikai lehetőségeket. Tehát a hozzánk érkező delegációkat utaztatók hívtak meg bennünket és javasolták a látogatást. A delegáció Hévíz és egyik jövőbeli partnertelepülésünk, a csehországi Marienbad küldöttségéből állt.

 Akik tudják, mikor kell megállítani az időt

Két fotóművész Szegedről (10.oldal)

Interjú Dusha Bélával és Gyenes Kálmánnal

Az EU jogszabálya szerint művész az, aki annak mondja magát. Régen kötelező zsűrik voltak, kötött árakkal. A rendszerváltás a zsűrivel együtt eltüntette az árakat is. Régebben voltak ajánlott árlisták is. Ezekben a különböző szervezetek leírták, hogy a tagoknak mit, milyen áron illik elvállalni. Ez ma már az Unióban nem jogszerű.

 Isten helyett civilizációs bálványokat imádunk

A nemzeti és a hagyományos értékekhez való visszatérés a jövő útja (12.oldal)

Hegedűs Valér zongoraművész: megfordult az élet iránya. A nemzeti és a hagyományos értékekhez való visszafordulás a jövő útja, más mind zsákutca. Az az út, amin most járunk, a civilizációs vívmányokat istenítő út, a szakadékba vezet. Nem azt mondom, hogy nincs szükség a technikai újításokra, de mindent kezeljünk a saját helyén.

 Népfilmek kellenek (12.oldal)

Vitézy László producer, forgatókönyvíró,filmrendező: tudtommal 40 milliárd forintot költ az állam az önkormányzatokon keresztül a színházakra. Ha a filmesek közt kisebb harc dúl a 4 milliárdért, akkor el lehet képzelni, hogy nem mindegy, kinek jut a 40- ből. Tehát nem csak világnézeti ügyről van szó, hanem arról is, hogy már nem csak egy klikk rendelkezik a színházi pénzek felett. Dörner György a barátom, akitől csak jót várok és aktivitást. Csurka Istvánt nagyon tisztelem, mindegyik forgatókönyvemet megmutatom neki – hiszen az egyik legjobb magyar drámaírónak és dramaturgnak tartom –, és nagyon hasznos tanácsokat ad. Csurka István nem olyan, akit más meghurcoltatásáért felelősségre kéne vonni.

 A liberális média ontja a mérget (20.oldal)

Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, egyetemi docens: „Kirekesztés!” – milyen kedvelt vádpontja a baloldalnak ez a szó. Használták, ahol csak alkalom adódott rá, s oly annyira megszokták, hogy már rájuk lett jellemző ez a fogalom. Nem olyan rég pályázati eredményt hirdettek az Új Színháznál és beindult a hisztérikus támadás. A baloldali ágyúcsövek megfordultak, már nem a vidéki színházakat bombázták, hanem a fővárost, annak vezetését vették célba.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

tel.: 06-30-7545-012