vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.02. 

Védekező állásba kényszerült a magyarság Apácán

A Brassó megyei faluban a legutóbbi népszámlálás nem hivatalos eredményei szerint a 2995 főből csak 1220 magyar. Száz évvel ezelőtt még egyetlen roma sem élt a faluban. A rendszerváltáskor 500-an, ma pedig már háromszor ennyien vannak. A magyarok remélik, hogy a falu jövője nem csak a romáké.

 1600 fős roma kolónia él itt, közülük egy sem beszél cigányul. A népszámláláskor 500-an vállalták roma származásukat, a többiek románnak tartják magukat, mert román az anyanyelvük. Többségük frissen betelepedett, ideházasodott.

 Egyik húsz éves lány az éjszakai mínusz 10 fok ellenére egy szekrényben alszik férjével és gyermekével, a házuk egy hónapja égett le. A leányanyának még van egy gyereke, őt befogadták a nagyszülők. A nagymama saját gyermekivel és az unokával együtt tizenhárom szájat etet, egyik gyerekét szondán keresztül táplálja. a nagyobbak ágyban, az apróságok földön alszanak, így szorult küszöbön kívül a lánya.

 Reggel kilenc órakor az utcáról csak az iskoláskorúak hiányoznak. A férfiak zsebre dugott kézzel állnak és panaszkodnak.

 Egyik asszony a Duna Televízió segítségét kérte. Azt mondta, hét unokát nevel. Lánya Olaszországban dolgozik, aki fél éve ráhagyott egy újszülöttet is.

 Egy másik asszonynak hét gyereke van. Férje is, ő is analfabéták. Legnagyobb fia tizenhat éves, nyolc osztályt végzett.

 Apácán napirenden vannak a falopások, a helybéliek szerint az erdők felét már elhordták.

 A településen egyetlen rendőr teljesít szolgálatot, napi nyolc órában. A legközelebbi rendőrőrs fél órányira van a falutól. a falu első embere szinte már beletörődött a helyzetbe.

 Törvény szerint a pénzbírság közmunka formájában törleszthető, de itt ez sem járható út.

 Az idősek csak tehetetlen szemtanúi annak, hogyan lesz oda évről évre a termésük, hogyan lesznek úrrá a falun a betelepülők.

 Az önkormányzat közösségi rendőrséget létesített. Az emberek mégis állandó félelemben élnek. Egyik, nevét nem vállaló lakos még emlékszik arra, amikor a cigányokat vadőrként alkalmazták, vagyis rájuk bízták a termést. Ma ezeknek a leszármazottaitól rettegnek.

 A polgármesterrel körbejárva a falut, egyik utcában csak minden harmadik ház lakott. Sok magyar ember feladta és elköltözött innen. A tehetősebb romák utcáját lehetett látni.

 Úgy tűnik, a polgármester jó gazda. Hatalmas méretű sportterem és labdarúgó pálya, valamint új iskola épül a roma gyerekeknek.

 A roma kolónia területén gombamód szaporodnak engedély nélkül, községtulajdonú telekre felhúzott házak.

 Az elöljáró azt mondja, ő is, mint a legtöbb politikus, a választások előtt figyel a romákra. A szavazatok reményében közművesít is.

 A polgármester szerint, Apácának nagyobb szüksége van szociális lakásokra, mint például sportlétesítményekre, de Romániában csak ez utóbbira lehetett pályázni.

 Valóban elgondolkodtató: Ki tud használni a 800 fős fiatalság egy 150 férőhelyes multifunkcionális sporttermet?

 Apropó fiatalság. Apáczai Csere Jánosnak a nevelésügy úttörőjének szülőfalujában ma alig ötven gyermek tanul magyar nyelven. Sajnos már összevont osztályokban.

 Ilyen összevont osztályban tanul a lelkészházaspár fia is. A családfő azt mondja, ha nem hinne abban, hogy itt van még magyar jövő, szegre akasztaná a palástját.

 Az agyháza a Proapácai Bartalis Egyesület biztonságos szigetet jelent a magyar közösségnek.

 Úgy tűnik, a magyarság Apácán védekező álláspontra helyezkedett. Nem hisznek abban az emberek, hogy az etnikai arány még megfordítható a magyarok javára. Az értelmiség igyekszik menteni, ami menthető, mert elképzelhető, hogy a következő választások után már cigány elöljárói lesznek a falunak.

 

(Duna Tv)