vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.09. 

Koszovó minden szomszédjával jó kapcsolatot akar ápolni

Hashim Thaci koszovói miniszterelnök Brüsszelben azt nyilatkozta, Koszovó célja, hogy jó viszonyban legyen minden szomszédjával, beleértve Szerbiát is.

Thaci ezt újságíróknak mondta, miután tárgyalt Hermann van Rumpuy-val, az Európai Tanács elnökével. A koszovói politikus elmondta, hogy az ET elnökének tolmácsolta kormánya álláspontját, miszerint „a szoros együttműködést szorgalmazzák Macedóniával, Albániával, Montenegróval és – természetesen két szuverén országként – jobb kapcsolatokat szeretnének Szerbiával is”.

„Mindannyian ismerjük a múltunkat, de mi a jövőn dolgozunk, s azon, hogy a két ország jó szomszéd legyen, a NATO és az EU tagja”, mondta Thaci.

„Természetesen nem tagadom, északon vannak problémák, de Brüsszel és az Egyesült Államok egyaránt eltökéltek abban, hogy szorosan együttműködjenek velünk, vagyis a koszovói kormánnyal, az EULEX képviselőivel,a NATO-val, hogy mielőbb biztosítani tudjuk a szabad mozgást, a jog uralmát és kiírhassuk a választásokat, a koszovói törvényekkel összhangban”, szögezte le a koszovói kormányfő. (

 

(Beta)