vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.09. 

A gyónási titok vértanújára emlékeznek Sopronkőhidán

Kiss Szaléz ferences vértanúra emlékeznek a sopronkőhidai börtönben december 11-én, ahol 65 évvel ezelőtt, 1946. december 10-én a szovjet hadbíróság koholt vádakon alapuló ítélete nyomán a szerzetest kivégezték.

  Kiss Szaléz talán a legismertebb a hét ferences vértanú közül, akik a kommunisták hit elleni gyűlöletének áldozataiként szenvedtek mártíriumot 1944 és 1954 között. Boldoggá avatási eljárásuk egyházmegyei szakaszát november 27-én indította el Erdő Péter bíboros. A vértanúk közül hárman a partizán csapatok, négyen pedig – köztük Kiss Szaléz is – a kiépülő szovjet típusú hatalmi rendszer áldozatai lettek.

 P. Kiss Szaléz (1904–1946) a háború után Gyöngyösön a rendi teológiai főiskolán tanuló szerzetesek elöljárója volt. A korábban Amerikában szolgáló páter 1945-ben megszervezte a Keresztény Demokratikus Ifjúsági Munkaközösséget, amely a gyöngyösi fiatalságot fogta egybe. E szervezetben a kommunisták konkurenciát láttak, ezért Szaléz atyát 1946. április 28-án letartóztatták. Azzal vádolták, hogy fegyveres összeesküvést szervezett és egy orosz katona meggyilkolásának értelmi szerzője volt. A koholt vádakon alapuló bírósági jegyzőkönyv szerint a páter megígérte, hogy a gyóntatószékben feloldozza a diákokat, ha elkövetik a gyilkosságot és az is benne van a jegyzőkönyvben, hogy a vádlott beszámolt vallatóinak arról, mit gyóntak neki vádlott társai. A per jogi vizsgálata azonban bebizonyította, hogy a vallomás teljes egészében rágalmakat tartalmazó hamisítvány.

 Vádlott társai közül többen kiszabadulásuk után elmondták, hogy Kiss Szalézt a felismerhetetlenségig összeverték, de ő a gyónási titkot nem árulta el, a szembesítéskor pedig kijelentette, a jegyzőkönyvet a kínzások következtében írta alá, abból semmi sem igaz. A tárgyalást magyarul nem tudó szovjet katonák megfelelő tolmács hiányában vezették.

 A ferences szerzetest 1946. december 10-én a szovjet hadbíróság ítélete alapján végezték ki Sopronkőhidán. Halála óta a gyónási titok vértanújaként tisztelik rendtársai. A per koncepciós jellege és a gyónás szentségének kipellengérezése mutatja a tudatos egyházellenességet. Szaléz atya szenvedésvállalása pedig a hit tisztaságáért hozott áldozatot.

 Kiss Szaléz kivégzésének 65. évfordulóján szentmisét mutatnak be a sopronkőhidai börtönkápolnában és emléktáblát avatnak az épület homlokzatán.

 

(Forrás: ofm.hu)