vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.09. 

Újabb utcai tiltakozó akciót tartottak Moszkvában

Újabb utcai tiltakozó akciót tartottak szerda este Moszkvában a parlamenten kívüli ellenzékiek, a rendőrség sokakat őrizetbe vett. A Másik Oroszország nevű ellenzéki párt képviselője, Alekszandr Averin arról számolt be az Interfax hírügynökségnek, hogy híveik az este ismét a Diadal térre vonultak tiltakozni a választásokon elkövetett csalások ellen, de már az oda vezető metrómegállók kijáratánál és a környező utcákon feltartóztatták az embereket. Így a térre körülbelül húszan jutottak ki, ahol legalább ötven újságíró és blogger is összegyűlt. Az akcióra nem kértek engedélyt, a nagy létszámban felvonuló rendőrök 70 főt lefogtak.

A párt vezetője, Eduard Limonov ellenzéki író, akit a tegnapi, szintén a Diadal térre szervezett megmozduláson őrizetbe vettek, majd szabadon engedtek a rendőrök, nem vesz részt a tüntetésen. Limonovot beidézték a bíróságra szabálysértési eljárás miatt, de a szombati tiltakozó megmozduláson ott lesz.

A rendőrség közlése szerint 20 főt vettek őrizetbe, akik nem tettek eleget a felszólításnak és nem hagyták el a területet. Ellenük szintén szabálysértési eljárást indítanak, s ha azt a bíróság helyben hagyja, akkor vagy pénzbírsággal, vagy 15 napi elzárással sújthatják őket.

Ismét újságírókat is lefogtak a rendőrök. Az egyik lap fotósát, Nyilkolaj Galkint előbb a rendőrségi buszba tuszkolták a Diadal téri akció fotózása közben, de aztán egy tiszt meglátta a kameráját, igazoltatta és kiengedte a buszból. Az Interfax hírügynökség jelentése szerint a Diadal tér környékén megerősített belügyi készültség van.

Szentpéterváron is újabb tiltakozó akciókat szerveztek a különböző politikai csoportok. A nagyváros központjában körülbelül 100 tiltakozót vett őrizetbe a rendőrség. Az előző napokban legalább 300 főt vittek el a rendőrök, mert engedély nélküli megmozduláson vettek részt.

A Moszkvai Újságíró Szövetség szerdán nyilatkozatot juttatott el a hírügynökségeknek, amelyben aggodalmát fejezte ki a sajtó képviselőinek jogtalan feltartóztatása, fogvatartása és bántalmazása miatt, miközben ők a fővárosban zajló tiltakozó megmozdulásokon a munkájukat végzik.

Időközben kiderült, hogy a Vörös tér és a Nagyszínház közelében lévő Forradalom terére a Szolidaritás mozgalom által szervezett szombati tüntetést a moszkvai hatóságok engedélyezték ugyan, de legfeljebb háromszáz főre. A főváros alpolgármestere, Alekszandr Gorbenko az egyik rádiónak elmondta: ha ezt a számot meghaladják, a hatóságok beszüntetik az akciót és a szervezőket büntetőjogi felelősségre vonják. Amennyiben úgy látják, hogy nagyobb tömeg várható a tiltakozásra, akkor másik helyszínt készek a rendelkezésükre biztosítani.

 

(forrás: MTI)