vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.09. 

A csőcselék lincshangulatot gerjeszt Esztergomban

Tétényi egyszer sem határolódott el, sőt „jó kis közösségnek” nevezte a fenyegetőket

Készenléti rendőröknek kellett kikísérniük az esztergomi képviselő testület tagjait november 25-én, pénteken az ülésteremből, mert Tétényi Éva hívei, aktivistái a fizikai bántalmazástól sem riadtak volna vissza – olvasható az esztergomi Hídlapban. Az eseményekről Steindl Balázst, a helyi Fidesz–KDNP frakció vezetőjét kérdezem.

 Ki engedte be a tüntetőket az önkormányzat épületébe?

 – Mindez azzal kezdődött, hogy Tétényi Éva pár napja azt hazudta, hogy csak 8 millió forint van a város számláján, majd amikor a Fidesz frakció bebizonyította, hogy 580 millió forint van a város számláján a képviselő testület utasította, hogy utalja el a közétkeztetésre és a közvilágításra megszavazott 10-10 millió forintot, de a polgármester nem utalta. Ezért megszűnt az intézményeken belül a gyerekétkeztetés, ahogy a közvilágítás is. Mindezeket azért tette, hogy fokozza a feszültséget a városban, ezáltal uszítva a város polgárait a frakció ellen. A pénteki testületi ülésre igyekezvén hallottuk, hogy nagyon sokan ordibálnak a helyszínen és a folyósón; naranccsal vártak minket. Nagy üvöltözés kíséretében vonultunk be a terembe, és tudomásom szerint egyik képviselőtársamat még meg is dobták egy zsemlével. Ülés közben is egyfolytában ordibáltak minősíthetetlen, nyomdafestéket nem tűrő kifejezéseket használva, a képviselőket és gyermekeinket is fenyegetve.

 Polgármester asszony nem mondta erre, hogy csendet kérünk?

 – Néhányszor mondta, de nem volt határozott, látszott, hogy tetszik neki ez a helyzet. Beadtuk azokat a módosító indítványokat, hogy a közvilágítással és a közétkeztetéssel az év végéig ne legyenek problémák. A polgármester asszony ezekbe az indítványokba is belekötött többször, majd a válságköltségvetéshez beadott egy olyan módosító indítványt, miszerint a képviselőtestület mondjon le. Holott a két dolognak semmi köze egymáshoz. Egyszerűen politikai célra akarta felhasználni a gyerekétkeztetést. Tétényi kiosztotta a papírokat a lemondásunkról, közben kint éljenzett a tömeg. Ezután mi úgy szavaztunk, hogy tartsunk egy félórás szünetet, majd azonnal utalja el a pénzt a polgármester asszony a szolgáltatóknak. Miután ezeket megszavaztuk és nemmel voksoltunk a feloszlatásunkra, Tétényi Éva azt mondta: nem tudok már mást tenni, a választópolgáraikra bízom önöket. Azokra az emberekre, akik a folyosón életveszélyesen megfenyegették a képviselőket. Ezután a képviselők nem tudták elhagyni az üléstermet, mert a Tétényi Éva támogatóiból álló tüntetők nem engedték ki őket az ülésteremből, ököllel verték az ajtót, meg akarták lincselni a bezárt képviselőket. A rendőröknek 40 perc után sikerült kiszabadítaniuk a benntlévőket, ez alatt többen megpróbálták fizikailag bántalmazni a városatyákat, valamint számos életveszélyes fenyegetést kaptak.

 Tesznek feljelentést?

 – Mindenképpen! A jegyzőnek ezt hivatalból meg kell tennie, és frakciónk is feljelentést tesz. Ez így, ilyen módon nem folytatódhat. Meg akarnak minket félemlíteni, de nem hagyjuk magunkat.

 Ez még nem minden, hiszen szombatról vasárnap hajnalra megkísérelték felgyújtani ismeretlenek Petróczy Gyula helyi, Fidesz–KDNP által támogatott képviselő otthonát.

 – Egy gyúlékony anyaggal teli üveggel próbálták meg felgyújtani képviselő úr otthonát. A gyújtogatók az ablakon próbálták meg bedobni a meggyújtott, feltételezhetően olajszerű éghető anyagot, amelyet a helyszínen találtak meg a rendőrség emberei, a gyufával együtt. Petróczy Gyula és felesége épp abban a szobában aludt, ahova az üvegeket dobták. Biztos vagyok benne, hogy ez a pénteki nap folyamánya. Az események összefüggnek egymással. Tétényi Éva megválasztása óta állandó fenyegetettségben élnek a Fideszes képviselők. A képviselő-testületi ülések alatt a Széchenyi téren ordibáló agresszív emberektől Tétényi egyszer sem határolódott el, sőt „jó kis közösségnek” nevezte a képviselőket fenyegetőket, és szerinte ezt azért kapjuk, mert megérdemeljük. Több képviselő autóját megrongálták, és halálos fenyegető levelet kaptak a frakció tagjai. Mindenki által ismert az a vágatlan beszélgetés, ahol Tétényi Éva azt mondja, hogy a frakció tagjait jól meg kellene verni.

 A megyei önkormányzatokhoz hasonlóan állami kézbe vetetné Esztergom legjelentősebb közintézményeit – köztük a gimnáziumot és a városi kórházat – az a törvényjavaslat, amelyet egyszerű fideszes képviselőként nyújtott be a parlamentnek Navracsics Tibor közigazgatási miniszter és államtitkára, Szabó Erika. Az ellenzéki sajtó máris államosításról beszél és nem állami szerepvállalásról.

 – Tétényi csődeljárása és a végre nem hajtott testületi döntések miatt nehéz helyzetbe kerültek intézményeink, nem hajtotta végre az intézményi reorganzációt, nem történt meg a takarékosabb működés, hiszen polgármester asszony hónapokig nem tartott testületit ülést, így nem tudtuk bevinni azokat a határozatokat, amelyek szükségesek lettek volna ahhoz, hogy csökkentsük a kiadásokat. A javaslat célja, hogy az Esztergomban működő intézmények (középiskolák, kórház, múzeum) működése és ellátása biztosított legyen. A törvényjavaslat a megyei Önkormányzatok konszolidációjáról szóló törvény logikájára épül. Ennek értelmében a kormányhivatal 2012. január 1-jétől az intézményi ellátásokat átveszi.

 

Medveczky Attila