vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.09. 

Az MSZP célja: elvenni a sikeresen gazdálkodó cégek nyereségét

Az önkormányzati cégeknél történt vezetőváltások eredményesnek bizonyultak; „a szocialista városvezetés félretájékoztatásával ellentétben” az igazgatók a korábbiakhoz képest tízmilliókkal csökkentett önkormányzati támogatás mellett is jól végzik munkájukat – olvasható a szegedi Fidesz közleményében.

 Botka László gyurcsányista polgármester azt állította: 337 millió forinttal nőtt a működési hiány, mert a Fidesz– KDNP frakció javaslatára pluszforrásokhoz jutott a Szegedi Közlekedési Társaság, az Ifjúsági Ház és a Városi TV. Más számrendszerben számol tán a polgármester úr? – kérdeztem dr. Gyimesi Lászlót, a Fidesz szegedi elnökét, a párt közgyűlési képviselőjét, városfejlesztési tanácsnokot.

 – Polgármester úr nem a gazdasági társaságok működésével, hanem a költségvetéssel kapcsolatban állapította meg a 337 millió forintos plusz hiányt valamilyen fiktív számítással. Botka úr legújabb szokása, hogy a közgyűlések végén előadja, mekkora kárt okoz a Fidesz a városnak, de mindez a valósággal nincs köszönőviszonyban.

 Mégis hogy jött ki az említett összeg?

 – Az önkormányzat informatikai cégénél, a Ritek Zrt-nél kb. 160 milliós nyereség képződött. Polgármester úr azt szerette volna, ha ezt az összeget az önkormányzat mint tulajdonos osztalékként veszi el. A mi szándékunk viszont az volt, hogy a pénz maradjon a cégnél, és a Ritek működtesse az önkormányzat informatikai rendszereit, vegyen részt pályázatokon, s ehhez legyen meg a kellő önereje, s ne szoruljon hitelfelvételre. A dorozsmai nagybani piacnál képződött nyereséget szintén el akarta vonni a polgármester osztalékelőlegként, de mi azt akartuk, hogy a pénz a cégnél maradjon. Mindemellett az Ifjúsági Háznak megszavazott a közgyűlés 60 millió forintos működési támogatás többletet. Ez nem pénzpazarlás. Az Ifjúsági Ház támogatását az önkormányzat még tavaly lecsökkentette, illetve az előző vezetés kb. 30 milliós kifizetetlen számlát hagyott hátra a 2011-es évre. Érthető, hogy egy 150 millió forintból működő cég ekkora tételt nem tud kigazdálkodni. A Városi TV-nél az idei évre több mint 10 millió forinttal csökkentette a működési támogatást az önkormányzat. Botka úr még tavaly megígérte, hogy ezt az összeget idén kiegészíti. Ő ezt elegánsan elfelejtette, de mi emlékeztettük ígéretére. Jelenleg a VTV-nél kétszer annyi saját gyártású műsor van, mint tavaly, és ugyanannyi pénzből gazdálkodnak. Felvetődik ilyenkor a kérdés, hogy eddig ezt a pénzt mire költötték.

 Átvizsgálták a korábbi szerződéseket?

 – A problémás szerződéseket az új ügyvezető fel is mondta az év folyamán. Sokszor ezek olyan bebetonozott szerződések voltak, melyek többletfizetést generáltak. Emiatt is kellett a VTV-nek kiegészíteni a támogatását.

 Mivel támasztja alá azt a kijelentését, hogy a cégek most jobban teljesítenek, mint korábban?

 – A társaságok beszámolóira. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a városban a hulladékkezelést, a közterületek, parkok gondozását végzi. A teljes önkormányzati vagyon felét kezeli ez a cég, ami 100 millióval kevesebb önkormányzati támogatással kezdte idei működését. Mindezek mellett az új ügyvezető – aki a vállalat szakmai profiljának megfelelő felsőfokú végzettséggel rendelkezik – 6%-kal csökkentette a cég kiadását. 27,9 %-kal nőt a hulladéklerakásból származó bevétel. Biológiai szúnyogirtásra tért át a cég a kémiai helyett, ezzel nemcsak mintegy 100 milliót spórolt az előző évekhez képest, hanem kézzelfoghatóbb eredményeket ért el a védekezésben. Idén csak 40 millió volt a szúnyogirtás költsége a régebbi 120-150 helyett. Az SZKT új igazgatója pedig tízmilliókat takarított meg a városnak, nyereségessé tette a céget, 40 milliós pluszban áll a mérlege. Botka úr a cég 30 milliós parkolóhely eladásból származó profitját is be szerette volna iktatni a központi költségvetésbe. Nem állja meg a helyét az a polgármesteri állítás, miszerint a Fidesz olyan pénzeket mozgat a költségvetésen belül, amik már lekötött összegek, s így „lyukakat üt” azon. Ezzel a parkolóhelyre vonatkozó összeggel polgármester úr nem is számolhatott előre, mert az egyetemnek a parkolóhelyekre való igénye csak év közben vetődött föl. A költségvetést pedig év elején fogadtuk csak el.

 

Medveczky Attila