vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.09. 

A magyar kormány nem rögtönöz a nemzetstratégia területén

Szlovákia kettős mércét alkalmaz

Zárónyilatkozat elfogadásával ért véget a MÁÉRT kétnapos plenáris ülése, amelyet minden résztvevő – köztük Felvidékről a Magyar Koalíció Pártja – aláírt. Arról, hogy most, amikor egy magyar származású embert megfosztottak állampolgárságától, a szlovákiai magyarság helyzete a 10. MÁÉRT-ülésen mekkora figyelmet kapott, Berényi Józseffel, a Magyar Koalíció Pártja elnökével beszélgettünk.

 Tisztelt Elnök Úr! Milyen fontos momentumot emelne ki a határozatok közül? Tudtommal esett szó a támogatáspolitikáról is.

 – Nagyon lényegesnek és kiemelendőnek tartom, hogy megtárgyaltuk és elfogadtuk a nemzetpolitikai stratégia kereteit, amely egy nagyon átfogó és részletes anyag. Véleményem szerint az elmúlt 20 évben ilyen jellegű munka a határon túli magyar politika tematikájában nem is készült Magyarországon. Az is a dokumentum pozitívuma, mert bár a határon túli területeken, Vajdaságban, Erdélyben, Kárpátalján, Felvidéken eltérők az életkörülmények és a bérfeltételek, mégis sikerült nagyon jól keretbe foglalniuk a szerzőknek a problémákat és az ezekre adott válaszlehetőségeket is. Tehát egy előremutató dokumentumról van szó. Olyan dokumentumról, ami igazolja, hogy a kormányzat nem rögtönöz, hanem átgondolt stratégia alapján tevékenykedik. A támogatásról oly módon esett szó, hogy az intézményeknek odaítélt pénzeket milyen kritériumok alapján ossza el a magyar kormány.

 Arról beszéltek-e, hogy hol milyen reakciókat váltott ki a kedvezményes honosítás ügye?

 – Csak Szlovákiában nem zajlik gördülékenyen a honosítási folyamat, így a többi országról ezen a téren nem esett szó. Boldoghy Olivér esetét szinte az összes kormányzati szereplő kiemelte. Arról is szó esett, hogy a magyar szervezetek valamennyi nemzetközi fórumon határozottan fellépnek az ilyen és ehhez hasonló jogsértésekkel szemben.

 A szlovák média eddig hogyan tudósított a MÁÉRT-ról?

 – Eléggé visszafogottan. Úgy tűnik, hogy a magyar kérdés vagy magyar kártya a mostani választások alatt nem lesz annyira napirenden, mint régebben. Érdekes, hogy csak két napra rá reagált a szlovák sajtó, miután Boldoghy Olivértől elvették szlovák állampolgárságát. Tehát csak két nap múlva kezdték el elemezni a helyzetet. Szlovákiában nemrég lehallgatási botrány robbant ki. A katonai titkosszolgálat újságírókat hallgatott le, és most ez a hír elnyomhatja a magyar- ügyet. A szlovákiai orvosok sztrájkkövetelései is érdekesebbek az országos sajtóban a kisebbségi témáknál.  

Mi a véleményük arról, hogy a határon túli magyarok is szavazhatnának a magyarországi választásokon?

 – Sajnos éppen amiatt, hogy a felvidéki magyarok nem vehetik föl szabadon a magyar állampolgárságot, minket ez gyakorlatilag nem érint. Nem tudunk élni ezzel a lehetőséggel. Az viszont tény, hogy a határon túli szlovákok szavazhatnak a szlovákiai választásokon, hiszen 1997 és 2005 között szabadon vehették fel az állampolgárságot, ha kérvényezték és igazolni tudták szlovák gyökereiket. Az előző parlamenti választások kampányában is videóüzenetet küldtek a pártok a határon túl élő szlovákokhoz, hogy őrájuk szavazzanak. A voksolás pedig postai úton történik, előzetes regisztrálás után vagy Pozsonyligetben személyesen. Ez is mutatja, hogy Szlovákia kettős mércét alkalmaz.

 Ha már a választásoknál tartunk: elkészült-e az MKP listája? A hétvégén olvastam arról, hogy elkészült a Híd párté, és Bugár nem azt tartja fontosnak, hogy hány magyar van rajta. Önök nézik ezt az etnikai arányt?

 – Természetesen, számunkra ez fontos: magyar szavazatokkal magyarokat kell juttatni a törvényhozásba és más közjogi helyekbe. Ez azért lényeges, mert a szlovák pártok ezt nem teszik.

 A SaS-ban ott van Somogyi Szilárd.

 – Két olyan magyar képviselőről tudok, aki szlovák párt listáján jutott a parlamentbe. Az egyik az SDKÚ képviselője, ő magyar ügyekben teljesen passzív, a másik az említett Somogyi Szilárd, akinek aktivitását viszont általában nem koronázza siker. Fontosnak tartom, hogy a magyar közösség tagjai olyan emberekre voksoljanak, akik befolyásolni tudják az ország életét, és nem csak szavakban tesznek meg mindet a magyarság érdekében.

 

Medveczky Attila