vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.21. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának ünnepi, dupla száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Tönkretételünk hullámai (2.oldal)

2010-ben Magyarországon a fennálló szabályok és törvények betartásával kétharmados többséget szerzett egy pártszövetség, amely élve ezzel a felhatalmazással elkezdte a rendcsinálást, új alkotmányt írt, nemzeti együttműködést hirdetett meg, a nemzetközi porondon is követésre találó intézkedéseket vezetett be és csökkentette az államadósságot. Ezt a kormányt működése első hónapjaiban már támadták természetesen, de az ősi taktika szerint egyelőre csak halványan, altató jelleggel. Mostanra azonban, tekintettel arra, hogy az új alkotmány 2012. január elsején életbe lép és az addig meghozandó sarkalatos törvények, mint a Nemzeti Bankról szóló később is csak kétharmados többséggel, alkotmánymódosítással volna megváltoztatható, az egész világot behálózó, szervezett támadás indult meg a kétharmados többséggel rendelkező kormány és annak miniszterelnöke ellen, mint 1918-ban előbb gróf Tisza István személye és rendszere ellen.

 Folyamatos fejlesztések a Bácska Gyöngyében

Beruházunk az oktatásba, befektetünk a jövőbe (4.oldal)

Jánoshalma talán a Dél-alföld egyik legszebb vidékén helyezkedik el Bácska és a Kiskunság határán. Gyönyörű tájak, napsütés, gazdag építészeti látnivalók és véget nem érő túrákra és kirándulásokra lehetőséget adó környezet. Hosszú barangolásra csábít a szomszédos ősborókás. Városunk szűkebb és tágabb környéke a természetes szabadság érzetével ajándékozza meg az idelátogatót. Czeller Zoltánnal, Jánoshalma polgármesterével a jelentősebb beruházásokról beszélgettünk.

 Iránytűnk az Isten, a család és a nemzet

A cserkészvezetők sorsa a Gulág volt (5.oldal)

Húsz éves a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ). December 10-én a jeles jubileumot a munkácsi Rákóczi-kastélyban emléküléssel méltatták. Az eseményen az anyaország és a határon túli területek magyar cserkészszövetségeinek számos küldöttsége, a kárpátaljai magyar konzulátusok, a három történelmi egyház és több társadalmi szervezett képviselője vett részt. Popovics Pállal, a KáMCSSZ elnökével a jubileum alkalmából beszélgettünk.

 Megújult a gyöngyösi ferences rendház

Az orvos mellől, műtét közben hurcolták el a szerzetesnővért (7.oldal)

Kárpáti Kázmér, házfőnök atya: 1950. szeptember 7-éről származik a következő feljegyzés Odiló atyától: Fekete nap. Délelőtt megjelent egy négy férfi és egy nőből álló bizottság Egerből, és kijelentették, a kormány feloszlató rendelete érdemében önök e perctől kezdve megszűntek papok lenni. Mintha a krizmát le lehetne mosni. Követelték, hogy egy órán belül mindenki civilben legyen. Megtiltották a gyóntatást, misézést. Senki ki nem léphetett a házból a leltározás alatt. Fölényeskedve kijelentették, ezentúl az egész kolostor és minden ingósága az állam tulajdonát képezi. A pénztárat és a számadást követelték. Dühösek voltak, mert minden pénztári könyvet a központba küldtünk. Megolvasták és lefoglalták a kb. 2000 forintnyi készpénzt. Akkor egy személy ruházata 600- 800 Ft volt.

 A szülői háztól hoztam a tisztességet

Megőriztük a FÉG márkanév jó hírnevét (9.oldal)

Vara Árpád: Aminek örülünk, hogy a gazdasági válság óta megváltozott a vásárlók mentalitása. Kezdik megérteni azt, hogy ha külföldi terméket veszek, azzal ártok a magyar gazdaságnak. Azt is megértik a vezetők, hogy az még nem eredményez fejlődést, ha öt ember helyett tízet küldenek ki az utcára takarítani. Értéket kell előállítani. Ezt el lehet érni tanulmányokkal, beruházásokkal, építkezésekkel. Mióta a céget megvettem, sokat fejlődtünk, minden kiállításon kint voltam, hiszen szükséges a megfelelő marketing. Sokan örülnek, hogy létezik magyar termék, de sokszor csak az „örülés szintjéig” magyar a magyar ember. Aztán azt is elfelejti, hogy létezik FÉG-es magyar készülék. Ezt a képmutatást nagyon nem szeretem.

 Itt az idő a színházi világ újjáértelmezéséhez

Egy szűk pénzügyi elit áldozatai vagyunk (10.oldal)

Interjú Seregi Zoltán rendezővel

Úgy látom, hogy a Színművészetiről elég kevés nagy egyéniség jutott ki az elmúlt néhány esztendőben. Ott ugyanis nem az igazi, nagy egyéniségek kinevelése a cél. Tavaly egy fiatal színművészetis egyetemistával beszélgettem, s ő mesélte, hogy az egyik osztályból elment egy diák, az egyetlen, aki tudott nevetni. Megkérdeztem: a kettő közt van valamilyen összefüggés? A válasz: biztos. Végig lehet gondolni, hogy mindez mit jelent. Azt látom, hogy itt az idő a színház funkcióinak az újragondolására is. De ez a színházi emberek dolga legyen. Ma már a kritikusok nem kritikákat írnak a balliberális oldalon, hanem már-már kultúrpolitikai esszéket. Nekik az előadásokról kellene írniuk, de szereptévesztésből színházvezetésekről, pályázatokról és az irányokról és politikáról értekeznek. Mániákus vezérelvük, hogy a néző azért menjen színházba, hogy szembesüljön a jelen társadalmi problémáival.

 Megbukott az elmúlt 20 év hajléktalanpolitikája

Nem csak ételosztás formájában jelenik meg a segítségnyújtás (12.oldal)

December 14-én adta át Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár és Kocsis Máté Józsefváros polgármestere a LÉLEK-házat a VIII. kerületi Koszorú utcában.

Kocsis Máté szerint az Ötv módosítása alapot ad arra, hogy a jövő évben az ágazati törvényekben meghatározzák azt az új hajléktalanellátási modellt, amely európai példákat vesz alapul és biztosítja az emberségesebb és hatékonyabb ellátást. Ennek kapcsán Kocsis Máté rámutatott: nem cél az emberek benntartása, hiszen a jelenlegi rendszer konzerválja a problémákat. Egy hajléktalan ember attól, mert egyszer egy akció keretében megetetik, még hajléktalan marad. A „felületi kezelések” helyett a cél az, hogy a hajléktalanságból kivezető utakat teremtsék meg az elesettek számára – mondta. A polgármester nem vitatja, hogy a korábbi rendszer szereplői némi érdeksérelmet szenvednek el; nem is történhet másképp a változás, minthogy viták kísérik, s ezekben igyekeztem helytállni.

 Ünnepi magazinunk tartalmából:

 A prímás, akit külföldön jobban megbecsülnek - Roger Moore-nak húzom karácsonykor

Karácsonyi beszélgetés Ifj. Sánta Ferenccel

 A világjáró művésznő Székelyföldből merít energiát - Meghagyták: újévkor bálokat kell szervezni, hogy a nép ne járjon templomba

November 18-án ünnepelte ötödik születésnapját Nagygalambfalván az Udvarhelyi Híradó Hit-Vallás rovata. A falu szülöttje, a Budapesten élő Benedekffy Katalin primadonna, operaénekesnő a rendezvény keretében, fellépése után megajándékozta a református egyházközséget egy ezüstözött, gravírozott úrvacsorai kehellyel. A világjáró művésznő december 13-án érkezett haza Bécsből, és másnap örömmel adott interjút lapunknak.

 Élő beregi néphagyomány

A kommunisták betiltották a betlehemezést

Tizenhetedik alkalommal rendezte meg a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Betlehemes Találkozót. A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház közönsége ezúttal tizenhárom csoport produkcióját tekinthette meg. A szakértőkből álló zsűri ezek közül választhatta ki azt a négy előadást, amelyek a debreceni Nemzetközi Betlehemes Találkozón képviselhetik Kárpátalját. A rendezvényről, az élő néphagyományról dr. Kész Margit néprajzkutatóval, főiskolai tanárral beszélgettem.

 Bucz Hunor: Az élet tisztelete

(egy fejezet a Térszínház történetéből)

Albert Schweitzer, az élet tiszteletét vallotta következetesen. A korszellemmel szemben Auschwitz, a Gulág és Hirosima századában. Szomorúan látta az emberiség alászállását a pokol köreiben. Kisebbségben volt, mégis volt ereje küzdeni egész életén át a teremtett emberért, az új Jeruzsálemért, küzdött a kufárok ellenében, akár egy keresztes vitéz, vagy mint egy misszionárius, mindent odaadva, bátran. Teológusként a hiteles gondolatért, orvosként a leprásokat sújtó nyomorúság enyhítéséért, orgonaépítőként Európa hangjainak megmentéséért, orgonaművészként Bach befogadásáért. A tömegpusztító hatalmak emberséget papoló és háborúságot propagáló negédességével szemben tartózkodó alanyisággal, férfiúi szeméremmel az élet tiszteletét vallotta szűkszavúan. Az élet tisztelete vezette dolgaiban. Tette nap, mint nap, nem fukarkodva a rábízott talentummal: mint orvos Afrikában gyakorolta, mint orgonaművész Európa székesegyházaiban Bach János Sebestyént is megadóztatva, hogy az összegyűjtött pénzzel fenntarthassa Lambarénéban a kórházat. Példája mutatja, mit jelenthet az ember számára Jézus igéje. „Én vagyok az út, az igazság és az élet.”

 MŰVÉSZHÁZASPÁROK KARÁCSONYA

 Darvasi Ilona, a Soproni Petőfi Színház igazgatója – Nemcsák Károly színművész, a József Attila Színház igazgatója

Karácsony előtt szokás koccintani a társulat tagjaival?

Ilona: Sopronban december 12-én ünnepeltük a műszakkal a Karácsonyt. Ez már egy szokás nálunk; együtt vacsorázunk, s közben nem beszélünk munkáról.

Károly: Elég mozgalmas évet tud maga mögött a József Attila Színház, s ezért azt gondoltam, hogy az együtt maradt színházi dolgozóknak megköszönöm a munkájukat. Összehívtam egy társulati ülést, amire sokan kíváncsiak voltak, mert az utóbbi időkben ez csak rosszat jelentett. A kollégák meglepődtek azon, hogy egy ünnepek előtti kis fogadást rendeztem számukra és kötetlenül beszélgettünk. Célom, hogy állandóságot és biztonságot teremtsek, és szerettem volna, ha ezt kollégáim is megérzik.

 Tóth Éva primadonna – Leblanc Győző operaénekes, bonviván

Győző: Mondanom sem kell, hogy az ország jelentős hányada elszegényedett az utóbbi években. Ezt látjuk, tapasztaljuk, mikor a vidéki művelődési házakban járunk. Nem könnyű a kormány feladata. Orbán Viktor és csapata 2/3-os többséget szerzett, és nagyon örülnék neki, ha a maradék 1/3 is végre a hazáért cselekedne. Azt veszem észre, hogy sokan szeretnék a régi Karácsonyok hangulatát visszahozni, de jóval szerényebb formában. Én is azt a hangulatot szeretném visszahozni, ami gyerekkoromban volt. És ezt szeretném a gyerekeimnek átadni. Holott régen túl vagyok a gyerekkoron.

 Sára Bernadette színművésznő – Cseke Péter színművész, a Kecskeméti Katona József Színház igazgatója

Detty: Az ötvenes években voltam kisgyerek. Szegények voltunk, de szüleim, nagyszüleim és az egész rokonságom kézügyessége folytán csodálatos játékok és álmok valósultak meg a gyertyafényes karácsonyfa alatt.

Péter: Minden játékot kedveltem, de sokáig nem tudtam velük játszani, mert érdekelt a szerkezetük és már az első napon szétszedtem azokat. Talán a villanyvasút bírt ki több hetet. De nem csak gyerekként kedveltem a játékokat, hanem még ma is szívesen játszom. A legjobb az volt, amikor a gyerekeimnek játékot vásároltunk, és mindig kipróbáltam a játékokat.

 Petrécs Anna színművésznő – Boráros Imre színművész

Imre: Egyetlen fiunk Prágában él. Ott maradt az egyetem után és ott alapított családot. Rajongunk unokánkért, Lilláért. Már évek óta mi utazunk hozzájuk és együtt ünnepelünk a menyünk családjával. A karácsonyi menü mindkét család hagyományai szerint készül – tehát a magyar és a cseh szokások tökéletesen kiegészítik egymást. Remekül megfér a fehér – paprika nélküli – halleves mellett a mákos és diós bejgli, amiket annyira megszerettek, hogy már a receptet is elkérték.

 Keresse a Magyar Fórum ünnepi dupla számát december 22-étől az újságárusoknál!

www.magyarforum.hu

e-mail: info@magyarforum.hu

telefonszám: 06-30-7545-017

Cím: 1092 Bp., Ráday u. 32., I.e. 3.