vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.16. 

Magyarverés Székelyudvarhelyen

Civil-politikai összefogás a sértettek jogaiért

Megalakult a Közbiztonságért Testület Székelyudvarhelyen. Ennek egyik ötletgazdája Molnár Miklós, a Magyar Polgári Párt tanácsosa.

 Három fiatal keveredett konfliktusba egy nagyobb társasággal november 25-én este Székelyudvarhely központjában. O. Dávid, Sz. Attila és N. Zsolt a Márton Áron téren beszélgettek november 25-én este, pár perccel 11 óra után, miközben arra lettek figyelmesek, hogy egy tőlük nem messze álldogáló csoport feléjük indul, majd lerohanja őket. Dávidot súlyosan bántalmazták, Attila kevesebb ütést kapott, míg Zsolttal nem foglalkoztak. A fiatalembereket több mint tízen ütlegelték, egyikük orra eltört, bal karján izomszalag-szakadást szenvedett, valamint nyelve és ajka is felhasadt. Még a rendőri jelenlét sem tántorította el a bántalmazókat, hogy fenyegetések közt tovább ütlegeljék a sértetteket. Azért alakították meg ezt a testületet, mert magyar fiatalokat bántalmaztak az utcán, vagy ez az eset tette föl az i-re a pontot?

 – Ez az eset most „kapóra jött”. Maga az ötlet jóval korábbról származik, pontosan az agresszív események, cselekedetek késztettek minket arra, hogy létrehozzuk ezt a testületet. A 25-i eset – bár kissé abszurd a kifejezés – segített minket abban, hogy minél hamarabb és gördülékenyebben elkezdjük a munkát.

 A térfigyelő kamera vette az esetet. Mit ér a kamera, ha nincs mögötte intézkedő rendőr?

 – A kamerafelvétel így is egy szerencsés helyzet. Hiszen az esetet a kamera fogta és vette. Nyilván, ha a fiatalok ijedősek lettek volna, és nem tesznek feljelentést, akkor a felvételnek nem lett volna jelentősége. Esetünkben viszont éltek a jogaikkal, feljelentést tettek – ez nem jellemző nálunk, mert meg van félemlítve a magyarság – , így a kamerafelvétel hasznos, mert elősegíti a rendőrségi – és az ügyészségi nyomozást, és reméljük, a bírósági tárgyalást is előmozdítja.

 Mit tehet az önök testülete? Hiszen hatóságként nem működhetnek.

 – Egyik alapító tagunk, Tófalvi Tamás unitárius segédlelkész úr fogalmazta meg; ahhoz, hogy az erőszakos cselekedeteket visszaszorítsuk, illetve azok orvoslására megoldást találjunk, három lépést kell megtenni. Az első, hogy azok, akik elszenvedték az atrocitásokat, ne féljenek, hanem tegyék meg a feljelentést, és álljanak ki a jogaik mellett. A második, hogy a rendőrség mélyrehatóan és professzionális módon vizsgálja ki az esetet. A harmadik lépés pedig maga az igazságszolgáltatás. A testületnek abban látom a legfontosabb szerepét, hogy elősegítse az első lépést. Tehát egy olyan testület jött létre, amit maga a Tanács hozott létre, és meghallhatja a károsultakat. Ekkor ők érzik, nem egyedül állnak szemben az agresszorokkal, hanem egy intézményesített testület áll mögöttük. Alapítóként csatlakozott a Közbiztonságért Testülethez Jakab Áron Csaba RMDSZ-es tanácsos, László Attila római katolikus plébános, Rüsz Domokos unitárius lelkész, Tófalvi Tamás unitárius segédlelkész, Tikosi László a polgármesteri hivatal műszaki igazgatója, Mihály István a Lakossági Tanácsadó Iroda vezetője, Hadnagy Zoltán a taxisok képviseletében, valamint több helyi sajtótermék munkatársa is. Az utóbbi azért is fontos, mert remélhetőleg a sajtóban is megjelennek ezek a történetek, és akkor már nem igazán lehet eltussolni az ügyeket.

 Egyik kollégája, Balázs Árpád tanácsos azt nyilatkozta, hogy nem csak a verekedés a baj, hanem az uzsorázás elterjedése is. Ezt meg tudja erősíteni?

 – Ez valóban így van, és mi az ellen is fel tudunk lépni, hogy ne szipolyozzák ki a szerencsétlen áldozatokat. Minden bűnözési formát – aminek meglétéről hallani – belefoglaltunk az alapszabályba, hogy céljainkat elérjük. Tehát az utcai verekedés, a közlekedésbiztonság, a lakásmaffia, a partidrogok terjesztése, az uzsorakamat mind benne van az alapdokumentumban, mint olyan törvénybe ütköző cselekedet, ami ellen fel kell lépni. A bűnözői csoportok úgy tudnak működni, hogy leválasztanak a „nyájból” egyvalakit, akit aztán zsarolnak és fenyegetnek. Arra gondoltunk, ha egy ember mellé felsorakoztatunk egy ilyen közbiztonsági testületet, akkor eleve nem érzi magát a bűnözők által kipécézett egyén egyedül. Ha a bűnözők a város közvéleményével, egy intézményesített testülettel állnak szembe, akkor még a szándék is visszaszorulhat.

 Felvetődött a helyi rendőrséggel kapcsolatban a korrupció vádja is?

 – Sajnos, igen. A Közbiztonságért Testület megalakította előkészítő ülését; mind a tanácsi határozat, mind az alapszabály elkészült. A decemberi tanácsülésen lesz a hivatalos alakulás, és megbeszéltük, hogy a belügyminisztériumtól és a megyei rendőrségtől belső kivizsgálást kérünk ebben az ügyben. Úgy tartjuk, hogy mulasztás történt a rendőrség részéről is. Lehetséges, hogy megelőznek minket, mert információim szerint elindult a rendőrség keretén belül egy belső vizsgálódás. Ez annak köszönhető, hogy az önkormányzat és nem csak helyi, hanem az országos média is foglalkozott ezzel az üggyel.

 

Medveczky Attila