vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.23. 

A Romániai Magyar Cserkészszövetség révén jutott Erdélybe a békeláng

A Betlehemi Békelángot a Romániai Magyar Cserkészszövetség nagybányai 15. számú gr. Teleki Sándor cserkészcsapata hozta be Erdélybe 2011. december 14-én. Ide ment érte december 15-én az öt személyből álló kis csapat, első sorban a Szövetség elnökségi tagjai, akik három napon keresztül Erdély szerte osztják majd szét a béke lángját.

 A betlehemi láng a krisztusi szellemiség szimbóluma, mely nagy út után tud eljutni Erdélybe is. Immár két évtizede szervezik meg a Betlehemi Békeláng akciót, melybe évről évre több ember kapcsolódik be. A Békeláng ötlete szoros összefüggésben van Jézus születésével. A pásztoroknak kihirdetett béke-kinyilatkoztatásra emlékeztet több mint 2000 évvel ezelőttről.

 Az ENSZ 1986-ot a béke évének nyilvánította. Egy Habsburg Rudolf nevét viselő osztrák cserkészcsapat ötlete alapján a béke szimbóluma a betlehemi Születés templomában égő láng lett. Azóta évről évre Bécsből – cserkészek kíséretében – rendszerint egy-egy különleges gyermek indul Jézus születésének helyszínére, hogy a jászol helyén épült templomban, a Születés Bazilikában található örökmécsesből lángot vegyen.

 Lámpásba zárva hozzák repülővel Bécsbe, ahol egy nagyszabású ünnepség keretében veszik át az egyes országok, nemzetek cserkészküldöttségei a lángot. Ezt követően a betlehemi láng szállítása különleges lámpásokkal és örökmécsesekkel történik, a legváltozatosabb módon: autóval, autóbusszal, vonattal, kerékpárral vagy akár gyalog is szállítják, s adják kézről-kézre a cserkészek, hogy eljuttassák az otthonokba, hogy ott karácsonyig folyamatosan égjen.

 A Romániai Magyar Cserkészszövetség újjáalakulása óta évről évre részt vállalt a Betlehemi Békeláng szétosztásának szolgálatában. A lángot eleinte magyarországi cserkészek hozták Erdélybe, majd az elmúlt tíz évben, akárcsak idén is, a bécsi lángosztó ünnepségen részt vett erdélyi cserkészek juttatták haza. Szövetségünk, többéves hagyományhoz híven, Erdély tíz magyarlakta megyéjébe juttatja el a béke lángját és annak üzenetét.

 Ebben az évben, az eddigiektől eltérőn három szinten fog megtörténni a láng szétosztása: Erdély szintjén, amikor a Szövetség öt tagja viszi el különböző településekre, s ez a folyamat zajlak a napokban is, régiók szintjén, amikor lángosztó ünnepségek alkalmával a cserkészcsapatok rövid adventi műsorral készülnek és végül pedig helyi közösségek szintjén, melynek keretén belül a helybéli felekezetek templomaiba juttatják el a csapatok a lángot.

 Ennek megfelelően december 15-én a következő településekben járt a küldöttség, melyet Kasza Tamás elnök vezet: Nagybanya, Szilágycseh, Szilágysomlyó, Torda, Székelykocsárd, Nagyenyed, Déva. December 16-án a magyarlapádi, marosvásárhelyi, marosszentgyörgyi, szovátai, parajdi, farkaslaki, udvarhelyi, és sepsiszentgyörgyi cserkészcsapatoknak adták át a lángot. December 17-én pedig, az út utolsó napján, a következő települések cserkészcsapataihoz viszik el a lángot: Kovászna, Szentkatolna, Kézdivásárhely, Csíkszentmárton, Csíkszereda, Csíkcsicsó, Csíkrákos, Csíkmadaras, Gyergyóditró, Maroshévíz, Borszék, Szászrégen.

Kerekes-Salánki Orsolya

RMCSSZ – PR felelős

 

(Forrás: erdely.ma)