vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.23. 

Érvénytelenítették az orosz választási eredményeket

Csak 21 szavazókört érint a döntés, a végeredmény nem változik.

Az orosz központi választási bizottság az összesen 95 ezerből csak 21 szavazókörben érvénytelenítette a december 4-i parlamenti választás eredményét, miközben az ellenzék tömeges csalásokat emleget és a teljes szavazás érvénytelenítését követeli. Miután csalások miatt 1686 semmisségi kérelem érkezett, a bizottság 21 szavazókörben érvénytelennek nyilvánította a szavazás eredményét. Ezekben 39 ezer szavazó adta le voksát – közölte Leonyid Ivlev, a központi választási bizottság elnökhelyettese. A szavazás lezárása óta számos tanúvallomás – gyakran videofelvétel kíséretében – került fel az internetre a csalásokról.

 "Huszonhat, a YouTube-ra feltett videót tekintettünk meg" – mondta Ivlev, azt sejtetve, hogy többet közülük manipuláltak.

 A választási csalásokról szóló adatokat nyilvántartó Golosz civil szervezet "értelmetlennek" nevezte, hogy a választási bizottság állást foglal a szavazás eredményéről, amikor "saját maga adta ki az utasítást annak meghamisítására".

 "Változtatni kell a bizottság összetételén és a vezetőin, enélkül semmi sem változik" – mondta Lilja Sibanova, a Golosz elnöke.

 Vlagyimir Putyin kormányfő szóvivője, Dmitrij Peszkov a múlt héten kijelentette, hogy a csalások csak minimális számú szavazatot érintettek, így "semmiképpen" sem lehet megkérdőjelezni a választások eredményét.

 A tömeges csalásokat elítélő és a választási eredmény érvénytelenítő követelő ellenzék december 10-én Putyin hatalomra kerülése óta (2000) példátlan nagyságú tüntetést szervezett Moszkvában, amelyen – különböző becslések szerint – 50-80 ezren vettek részt.

 

(Forrás: MTI)