vissza a főoldalra

 

 

 2011.12.23. 

Megújuló bíróságok

Megválasztotta az új bírósági vezetőket az Országgyűlés: az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot (OIT) felváltó Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke Handó Tünde, a Legfelsőbb Bíróság (LB) helyébe lépő Kúria elnöke Darák Péter. Mindkettejük megbízatása kilenc évre szól.

A bíróságok működését az elmúlt évtizedben sok kritika érte. Az elhúzódó eljárások, a sokszor megkérdőjelezhető, egymásnak ellentmondó ítéletek, a futószalagon gyártott, politikai rendelésre készült határozatok aláásták a bíróságok tekintélyét. A bírói testület egyes tagjainak függetlensége erősen megkérdőjeleződött, az ellentmondásos ítélkezési gyakorlat pedig növelte az elmúlt kurzusra jellemző, amúgy is jelentős jogbizonytalanságot. A bírói szervezet egyes elemeit sokan a változás kerékkötőinek tartották.

Az új igazságügyi rendszer elfogadása, illetve a mostani kinevezések javíthatnak a bíróságok hitelességén és minőségén.

A frissen kinevezett vezetők még hivatalba se léphettek, máris a támadások kereszttüzében találhatják magukat. A támadások a szokásos forgatókönyv szerint zajlanak, de érdemi fogást nem találtak a kinevezetteken. A bírósági vezetők legitimitása rendkívül erős, hiszen az Országgyűlés több mint kétharmada támogatta kinevezésüket.

Handó Tünde megválasztását 258, Darák Péterét pedig 275 képviselő támogatta. Az új bírósági vezetők megválasztásuk után az Országgyűlés előtt letették hivatali esküjüket.

 

Csorja Gergely