vissza a főoldalra

 

 

 2011.02.09. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 6. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Magyar sors

(Elhangzott 2011. február 6-án A Magyar gondolat –100 éve született Püski Sándor című konferencián) (2.oldal)

A Moszkvából hazatérő kommunisták mind az országot 133 napig terror alatt tartó, bosszúszomjas zsidók. Bosszújuk elsősorban a Püski-félék és a Püski által kiadott írók ellen irányul, akik közül nem is egy megírta, hogy a német bevonulásig, a semmiképpen nem igazolható zsidótörvények idején életszínvonaluk magasabb volt, mint a szegényparasztságé. Németh László, Kodolányi János, Veres Péter vagy Sinka István szembenállása a németekkel, a megszállással, az egész Horthy-rendszerrel már nem számít, ők már jobboldaliak, s lényegében a háborús bűnösök közé soroltatnak, mert szellemi harcukban szembe találtak nézni a zsidókérdéssel. A kialakuló új rendnek, amelynek belügyminisztere Erdei, két arca van: egy szovjet arc, a háborús ellenség arca és egy belső magyar arc, Kun Béla népbiztosainak arca. Erdei, a hagymás makói parasztok ivadéka, a Futóhomok írója ezt is vállalja. S itt már naivságot és jóindulatot nem lehet feltételezni. Püski azt látja, akár ír erről Veres Péternek, akár nem – csak a sorok közötti célzásokban ír –, hogy a felszabadulási hangulat elömlik azokon, akik már pozícióban vannak, de nem ömlik el a népen, amely még a földosztást is bizalmatlanul fogadja egyes helyeken. Ez a magyar törésvonal mélyebb árka. Erdei hajlandó ezt az új szempontot, Rákosi, Gerő és Révai új szempontját is kiszolgálni. Klein bankigazgató megragadja és szolgálatába állítja Békésen a rendőrséget, a Magyar Nemzeti Függetlenégi Front megteszi belügyminiszternek Erdei Ferencet, a szociográfust, hogy rekessze ki a minőségi szocializmus íróját, mint nem is annyira a szovjeteknek, hanem a szovjetek új helytartónak útjában lévő magyar keresztyéneket.

 A szórvány a nemzet határa (4.oldal)

Átfogó Kárpát-medencei szórványstratégia készül, a tervek szerint az év végéig – hangzott el a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) szaktestületének február 1-jei budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón. Dr. Bodó Barna, a Máért Kárpát-medencei szórványalbizottságának

elnöke kiemelte: mindenképpen lépni kell, mert az elmúlt húsz évben mintegy 200 ezerrel csökkent a határon túli magyarok száma. A szórványstratégiával kapcsolatban dr. Bodó Barnát a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzorát kérdeztük.

– Ma már szerencsére az anyaországgal való kapcsolat túljutott azokon a zökkenőkön, amelyeket a státusztörvénnyel, illetve a kettős állampolgársággal kapcsolatban egy-egy szomszédos államban megfogalmaznak. Egyértelmű, hogy Szlovákia sem tudja majd tartani anakronisztikus álláspontját sem a nyelvhasználattal, sem a kettős állampolgársággal kapcsolatban. S az természetes, hogy a határon túli magyarság az anyaországgal próbál jó kapcsolatokat ápolni. Az, hogy a határon túli magyar elit a többség felé fordul, az egy adott léthelyzetből adódik. Temesváron élek, s ha kilépek az utcára, akkor 1% az esélye annak, hogy magyarul beszéljek. A városnak kb. 7%-os a magyar lakossága, de ha valakiről nem tudom, hogy magyar, akkor egyértelmű, hogy hozzá románul beszélek.Tehát nekünk a közösségi kommunikációnk jelentős része román nyelven folyik. Miután Románia is az EU tagja, és szükséges egy közös európai nyelv, így az angol szükségessége nálunk is megjelent. Az angol nyelv tanítását nagyon megerősítik a jövőben, így a szórványban megtörténhet, hogy a kisebbségi nyelvet megelőzi az angol. Ez pedig egy újabb kihívás, amire meg kell találni a választ.

 Kárpátalján még érték a család (4.oldal)

A Magyar Katolikus Püspöki Kar által meghirdetett Család éve kapcsán magyarországi és határon túli magyar nagycsaládosok vezetőit kértük meg arra, hogy lapunknak nyilatkozzanak az adott térség demográfiai állapotáról és a családokat érintő jogszabályokról. Sorozatunkkal

most elérkeztünk Kárpátaljára, ahol Szivák János úrral, az Összefogás a Kárpátaljai Magyar Családokért Egyesület elnökével beszélgettünk.

 Magyar szellemű oktatást a vajdasági magyaroknak (5.oldal)

„Nyolc olyan általános iskola működtetését venné át  részben a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) a Délvidéken, amelyekben kizárólag magyar nyelven folyik az oktatás. Emellett az MNT két magyar tehetséggondozó gimnáziumot is segíteni akar, valamint három új kulturális magyar intézmény létrehozásáról is döntött. A tervek szerint az új intézmények mindegyikéhez legkésőbb az év végéig megteremtik a feltételeket”– olvasom a vajma.info honlapon. Az iskolaüggyel és Magyar Nemzeti Tanács január 31-ei ülésével kapcsolatban dr. Korhecz Tamással, az MNT elnökével beszélgettünk.

 Török, gondolkodj!

Orhan Pamuk: Az új élet c. művét Győri Béla ismerteti (7.oldal)

Orhan Pamuk tehetséges író, több mint 40 országban fordították le műveit. Nálunk is megjelent sok könyve, egyetlen kiadó, az Ulpius Ház könyvkiadó jóvoltából. Ulpiusék liberálisok, legalábbis a kiadványaik térképére tekintve ezt bízvást megállapíthatjuk. Orhan Pamukról sok forrásból kellett táplálkozni, interneten meg itt, ott, hogy képbe kerüljünk személyiségét, világnézetét, hitvallását, származását illetően. Munkássága során védte a kurdokat, akiket a török kormány és hivatalosság üldöz. Elítélte az örmény holokausztot, amit a törökök követtek el, és ezért perbe fogták, majd hosszú tárgyalási időszak után felmentették. Orhan Pamuk védte Rushdie-t, aki szembeszállt Allahhal és Mohameddel. Ez így pontosan elég lenne ahhoz, hogy Orhan Pamukot elüldözzék Törökországból. De nem tették, ma is ott él, és híres író.

 Az Alstom ügyében kérlelhetetlenek vagyunk (9.oldal)

Interjú dr. György István főpolgármester-helyettessel

 – A szerződésben magyar választott bíróságot neveznek meg, viszont egy EU-s rendelkezés szerint a bankgarancia kérdést illetően a garanciát nyújtó bank székhelye szerinti bíróságnak kell eljárni, ha vita van a felek közt. Tehát az a bírósági eljárás, ami Franciaországban zajlott, a bankgarancia-ügyében döntött, mégpedig úgy, hogy felfüggesztette az átutalást mindaddig, amíg a felek közti jogvitát a választott bíróság el nem dönti, vagy a felek érdemben nem állapodnak meg. Az viszont már igen érdekes, hogy ezt a bankgaranciát korábban magyar székhelyű bank nyújtotta, majd – általam nem ismert és indokolt okból – 2008-tól átkerült már egy párizsi székhelyű bankba. Indokolt megvizsgálni azt, ki a felelős azért, hogy ez megtörténhetett, s ilyen helyzetbe került a BKV. Természetesen önmagában az, hogy egy másik bíróság jár el, még nem biztos, hogy elmarasztalható cselekménynek számít, de komoly kérdés: volt-e értelmezhető indoka egy másik bank megnevezésének. Minderre fel is hívtuk Tarlós István főpolgármester úr kérése alapján az ügyet vizsgáló Budai Gyula kormánybiztos úr figyelmét.

 Megtudtam, hogy folyamatosan megfigyeltek (10.oldal)

Születésnapi beszélgetés Grosics Gyulával

Néhány éve megtudtam, hogy folyamatosan megfigyeltek. Öt ember volt rám állítva, akik évtizedeken át jelentéseket tettek rólam. Közülük négynek a polgári neve is kiderült. Már nem élnek, de maga a tény, hogy azok az emberek, akiket barátaimnak hittem, akik a családomhoz és hozzám is meglehetősen közel álltak, ilyesmire adták a fejüket, elborzaszt. Egyben pedig mutatja az akkori rendszer, a kommunista Magyarország romlottságát is. Megmondom őszintén, talán jobb is, hogy csak ilyen későn, idős fejjel tudtam meg mindezt…

 Szőcs Zoltán: Az alma nem harap vissza? (15.oldal)

A Népszabadság portrét közöl Amerika egyik élő ikonjáról, Steve Jobsról, a kaliforniai Szilikon-völgy nagyfőnökéről, a világ vezető technológiai cégének, az Apple-nek első emberéről, akit amúgy mindenki csak Mr. Apple-ként emleget. Meglepve olvasom, hogy az USA talán legsikeresebb emberének apja valójában szíriai volt, de adoptálta őt egy Jobs nevű amerikai. (A jelek szerint mindenki jól járt ezzel az örökbe fogadással.) Viszont nem is meglepve, de egyenesen megdöbbenve olvasom Mr. Apple válaszát a kérdésre, amely azt firtatta, hogy a legutóbb piacra dobott – amúgy óriási üzleti sikert hozó – iPod termékükre miért nem rendelt a cég előzetes piacfelmérést, amely minden új termék tömeggyártásának beindulását rendesen meg szokta előzni. Mr. Apple válasza nyilván már régen készen volt erre a várható kérdésre: „Nem a fogyasztó dolga, hogy megmondja, mit akar.”

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságosoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu