vissza a főoldalra

 

 

 2011.02.11. 

Janukovics hatalomra kerülése óta romlott az egyház helyzete

Az Ukrán Vallásszabadság Egyesület elnöke, Viktor Jelenszkij a "Vallás és hatalom Ukrajnában: az összhang problémái" témájú kerekasztal beszélgetés során kijelentette, hogy Viktor Janukovics hatalomra kerülése óta Ukrajnában romlott a vallás helyzete. "Egy évtizedig (2000-től 2010-ig) igen magas szinten létezett a vallásszabadság, és többé kevésbé problémamentes volt az állam és az egyház közötti kapcsolat" - jegyezte meg Jelinszkij.

 Jelinszkij kifejtette, hogy a helyzet 2010-ben változott meg jelentősen, amikor az Ukrán Vallásszabadság Egyesület szociológiai kutatása során vallást érintő feszültségekről vett feljegyzést - írja a Korrespondent.net internetes hírportál.

 Jelinszkij elmondása szerint egyre több olyan panasz érkezik, amelyek szerint helyi szervek nyomást gyakorolnak a vallási közösségekre és hívőkre.

 "Aggodalommal tölt el minket az, hogy megpróbálják aláásni azt az Ukrajnában kialakult állami-egyházi modellt, amely a posztszovjet illetve az egész közép- és kelet-európai térségben egyedüliként biztosított magas szintű vallásszabadságot" - hangsúlyozta.

Jevsztratij püspök (ukrán pravoszlav egyház kijevi patriarchátusa) szerint a fő probléma, hogy az állam illetve vallási szervezetek között nincs párbeszéd.

 "Senki sem tanácskozott vallási szervezetekkel amikor döntést hoztak a vallási állami bizottság feloszlatásáról és funkciónak két minisztériumra való átruházásáról.  A politikai vezetőség semmibe veszi a több mint 15 éve működő Vallási Szervezetek és Egyházak Tanácsát, ezenkívül vallási szervezetek részvétele nélkül dolgoznak ki jogszabályokat a lelkiismereti szabadságról" - hangsúlyozta Jevsztratij püspök.

 A kerekasztal résztvevői megegyeztek abban, hogy központi hatalmi szervekhez fordulnak azzal a kéréssel, hogy a lelkiismereti szabadságra vonatkozó jogszabályok módosítása során hagyják jóvá az állami-vallási kapcsolatokról szóló koncepciót.

 

(Forrás:karpatinfo.net)