vissza a főoldalra

 

 

 2011.02.11. 

Nyugat-hasadás Afrikában

Mind ez ideig hosszas töprengésekkel sem tudtunk elfogadható magyarázattal szolgálni a Tunéziában elindult és most Egyiptomban tetőző, de már Jordániát is nyaldosó forradalmi mozgalmakra. Mondták és most is mondják, hogy ezek interneten, Facebookon szervezett népmozgalmak, s mi erre csak csettintünk irigyen: „de piszkosul le van terjedve ezekben a sivatagos országokban a számítógép.” Aztán kiderül, hogy mégis így van, mert Mubarak betiltott minden internetszolgáltatót. S az utcára tankokat vezényelt. Hatalma azonban már félig-meddig megdőlt. A nép indulatos és demokráciát követel.

Egyiptom népe a híradások szerint most két tiszteletre méltó úrra hallgat, mindkettő a Facebook forradalmárokat buzdítja. Egyik Omar Sharif, a kissé már fáradt hollywoodi amorózó, a nagy szívtipró, akinek tüzes fekete tekintetétől megindult a nedvkeringés a szőke sztárokban. A másik a szintén amerikai egzisztenciájú El-Baradei úr, aki a kö-zelmúltig a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője volt. A tiszteletre méltó úr, most úgy nyilatkozott, hogy adott esetben vállalná az államelnökséget Egyiptomban, ha a mostani öreg Mubarak akadályozatva volna ebben.

A kép számunkra innentől kezdve megvilágosodott. Az arab világ egy része, ki tudja még mekkora, nyugati demokráciára, liberális, bizonyos mértékig hollywoodi töltésű demokráciára kívánja váltani eddigi önkényes, arab-muzulmán gyökerű egyuralmú rendszerét. El a Szovjetunióban felnőtt, kiképzett Mubarakkal, jöjjön El-Baradei. Éljen Omar Sharif!

A mindenütt vesztésre álló, széltében-hosszában eladósodott, belső bizonytalanságokkal terhelt nyugati liberális demokrácia teret nyer a Szovjetúnió által elhagyott földrész északi peremén, s közben bekövetkezik az ilyen esetekben elkerülhetetlen zavartság, katonai elgyengülés, viszont lehet majd nagy üzleteket kötni és privatizálni.

De hogy melyik ország lesz az Európai Unió soros elnöke akkor, amikor Egyiptom Kleopátra szépségére és latin szeretőire hivatkozva benyújtja tagfelvételi kérelmét, azt még nem tudjuk.

*Mindazonáltal nem Egyiptom és nem Európa a tét, hanem Szuez. Nagy világválságot Szuezben szoktak kirobbantani. Ez a veszély most is fennáll.

 

Csurka István