vissza a főoldalra

 

 

 2011.02.23. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 8. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Föld, kultúra, alkotmány

        Nyílt levél az alkotmányozókhoz – (2.oldal)

Ezt az alkotmányozást egy liberálisból polgárivá, majd nemzetivé és kereszténnyé lett erő képzelte el. A választási kampányban kimondani csak akkor merte, akkor is csak inkább sejtetve, amikor ez a kétharmados győzelem egyre valószínűbb lett. A liberális oldal már előbb érezte a veszélyt, s azért hozta létre, szállta meg a korábban más arcú, eredetileg fél-radikális pártot és azért fabrikált belőle „proletár pártot” Morvai Krisztina, akkor még Baló Györgyné királynővel, hogy egy áljobboldali párttal jobbról akadályozza meg a jobboldal győzelmét, végül kétségbeesetten a kétharmados győzelmét. Nem sikerült. Az alkotmányozás és amit tulajdonképpen jelent: a liberál-bolsevizmus hegemóniájának elvesztése már sokkal előbb alapkérdés volt, mintsem azt mostanában hangoztatják. A tömegek voltaképpen még mindig nem látnak tisztán ezekben a kérdésekben. Az a nemzetietlen gondolkodás, amely az európai és amerikai társadalmakat a huszadik század második felében uralma alatt tartotta, még itt ül a lelkünkön. Még azoknak az embereknek a feje, lelke is telítve van vele, akik meg akarnak szabadulni tőle, és akik az említett választási győzelmet kiharcolták. Még ezt tanítják az egyetemen és a középiskolákban. Csak most készül az új oktatási és nevelési rend. S még az sem világos, hogy mi lehet az új magyar rendszer alapja, s mit kell az alkotmányban elsősorban lefektetni, az új rendszer alapjává tenni.

Új uniós gazdaságpolitika szükséges (4.oldal)

Interjú Palkovics Imrével, a Munkástanácsok Országos Szervezetének elnökével

2004 óta, amióta csatlakoztunk ehhez a piacoz, egészen a válságig, 2008-ig mintegy 500 milliárd euró vándorolt ki a periférián lévő országokból a centrum felé. Most pedig olyan megoldási javaslatokat terjesztenek elő az EB-ben a fizetési mérleg egyensúlyának megteremtésére európai szinten, ami ugyanúgy sújtja a már kifosztott országokat, mint ennek az egész folyamatnak a nyerteseit. Így minden országnak hasonló feladatokat kéne végrehajtani, s ezek közül a legelfogadhatatlanabb megoldás, hogy az európai munkaerőpiacon reálértékben csökkenteni kell a béreket. Tehát az Annual Growth Survey szerint a bérek leszorításával és a reálbérek csökkentésével, pl. az inflációhoz való indexálás megszüntetésével kell helyreállítani egyes országok versenyképességét és ezáltal a fizetési mérleg egyensúlyokat. Erre mi azt vetettük föl, hogy akkor igazán versenyképes gazdaság ma Kína, mert ott az egy órai munkabér 1 dollár, míg Németországban pedig 50 dollár. Tehát az 50 dolláros munkabért kell addig lecsökkenteni, hogy a kínaival versenyképes legyen? Ez természetesen lehetetlen.

 Jövőnk a gyermek

Népesedési kerekasztal Budapesten (5.oldal)

A gyermektársadalom szociális világának ügye igen erősen kapcsolódik a nyugdíjrendszerhez. A konferencia megállapította: a fenntartható nyugdíjrendszer lényege, hogy mindenkinek kell maga mögé állítani egy járulékfizető polgárt idős napjaira. Vagyis gyakorlatilag minden tényleges szülőpárnak legalább két gyermeke legyen, ha csak nem kívánunk nagyon nagy arányú migrációra berendezkedni, annak minden gondjával. Más országok tapasztalata azt mutatja, hogy a változó szabályozás hatására nőtt a születések száma. Magyarországon a felmérések szerint a vállalni kívánt gyermekszám megegyezik az általunk javasolt modell elvárásaival, tehát van remény.

 A szocializmus gyönyörű évei

Kurucz Gyula: Akkor is, ha fáj c. kisregényét ismerteti Győri Béla (7.oldal)

Kurucz Gyula legújabb kisregénye Akkor is, ha fáj címmel jelent meg 2010-ben. Kurucz könyveinek száma meghaladja az ötvenet. Dolgozott szabadúszó íróként, segédmunkásként és kultúrdiplomataként. A szépíráshoz soha nem lett hűtlen. Mostani regénye az 50-es, 60-as évek Magyarországán zajlik. Egy kisvárosba vezet el bennünket, ahol értelmiségi körökben író, tanár, újságíró és pártbizottsági lények világát idézi meg. Ezzel szemben az a helyzet, hogy Kurucz Gyulának a témát egyetemi városa adja. Debreceni nagy- és kisemberek arcát fedezhetjük fel a könyv lapjain. Feltűnik a nagyhírű professzor, Barta Imre, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Magyar Intézetének igazgatója, illetve Kovács Kálmán docens, az Ady-kutató, a varázslatos egyetemi előadó, a Kossuth Egyetem minden női hallgatójának bálványa. Feltűnnek és jelentős szerepet játszanak a műben a számunkra névtelen pártbizottsági emberek és Bozó Bertalan irodalmár, a megyei KISZ-bizottság, majd a megyei pártbizottság szépreményű embere, a regény főhőse, akinek keserű sorsa elképesztő fordulatokon át vezet a halálig.

 A Habsburgok lerombolták, a magyarok újjáépítik (9.oldal)

Gyimesfelsőlok közelében még a középkorban emelték azt a kőkápolnát a Szentlélek tiszteletére, ahol a csíksomlyói búcsúra igyekezve és onnan visszatérve találkoztak, majd elbúcsúztak egymástól a székelyek és a csángók. A széphavasi Szent László - kápolna felújításával ezt a zarándokútvonalat szeretnék újjáéleszteni. A tervről a Széphavas Egyesület vezetőségi tagját, a világ-és Európa bajnok úszót, dr. Hargitay Andrást kérdezte Medveczky Attila.

 Az istenhit és a tudás egységéért (10.oldal)

Hofher József jezsuita atya: A Földet Isten mindannyiunk számára teremtette, s nem azért, hogy egyesek végtelen módon kizsákmányolják, s rátegyék a kezüket az ásványkincsekre, vagy az ivóvízkészletre. Több mint egymilliárd embernek nincs megfelelő ivóvize. Ez már valóban politikai kérdés. Néhányan oly méretékben zsákmányolják ki a Földet és pusztítják az erdővagyont, hogy ezzel lakhatatlanná teszik az emberiség számára bolygónkat. Az élet védelmében mondom: nem működhetnek olyan politikai rendszerek, melyek csupán birtoklási vágyuk miatt akarják kisajátítani és kizsigerelni a Földet.

 Szőcs Zoltán: Blum úr és a híre (15.oldal)

Itt van például a nagybeteg Joáv Blum, aki a világháló segítségével, ékes angol nyelven tudatja öt kontinens minden érdeklődőjével: Magyarországon egy becsületéről, etikus és tisztességes magatartásáról, demokratikus, jogkövető irányultságáról híres külföldi üzletembert – vagyis őt – minősíthetetlen rendőrségi, nyomozati, jogi és rágalomhadjáratnak tesznek ki, pedig csak munkahelyeket akart teremteni alkotmányos keretek között. Semmi mást. Ez áll Iustitia mérlegének egyik serpenyőjében, a másikban a következő tények: az érintett terület megvásárlása egy olyan telekspekuláció keretében történt volna, ahol egymilliárd forint kár éri az államot. Hogy ez megvalósulhasson, csak azért volt elképzelhető, mert a legmagasabb politikai szintekről kiinduló garanciák és jóváhagyások bábáskodtak Blum úr befektetésének intézése körül.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu