vissza a főoldalra

 

 

 2011.02.25. 

Ki követi Markót az RMDSZ elnöki székében?

Az RMDSZ hétvégi kongresszusának nagy tétje, hogy ki vezeti tovább a szövetséget. A kérdés az, hogy van-e bármelyik jelöltnek annyi hitele, hogy a párt és az erdélyi magyarság számára létfontosságú ügyeket képviselje.

 A hétvégén tartja X. kongresszusát a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Nagyváradon – ugyanott, ahol 21 éve a szervezet hőskorában az elsőt tartották. A mostani kongresszus tétje az, hogy ki kerül az elnöki székbe Markó Béla 18 éves elnöksége után.

 Az RMDSZ X. kongresszusának nagy tétje, hogy ki vezeti tovább a szövetséget, amelynek eddigi elnöke, Markó Béla – aki 18 éven át állt az RMDSZ élén –, bejelentette: nem indul versenybe egy újabb mandátumért. Bodó Barna politológus, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem professzora szerint mindenképpen változásokra lehet számítani.

Minden vezetőváltás komoly belső átrendeződéseket indíthat el – akkor is, ha a leendő vezetőt a korábbi vezető mellől emelik ki. Ha Kelemen Hunor lesz a szövetség elnöke, nagy kérdés, hogy ki tud-e majd jönni Markó árnyékából, és képes lesz-e olyan politikát képviselni, amely más jelentőséggel fog bírni a romániai magyarság szempontjából – magyarázta Bodó Barna.

 Markó visszalépésének az egyik oka éppen az volt, hogy a leköszönő RMDSZ-elnök rájött: váltani kell, de ennek ő semmiképpen sem lehet hiteles megjelenítője, hiszen 18 év után tőle a radikális váltást kétellyel fogadnák. Komoly jelzések vannak – legalábbis a magyarországi politika részéről, hogy Markó bizonyos politikai döntés miatt nem a „kívánt partner” kormánykörökben – mutatott rá Markó lehetséges indokaira a politológus.

 Az RMDSZ elnöki tisztségéért Eckstein-Kovács Péter, a Szabadelvű Kör elnöke, államfői tanácsadó, Kelemen Hunor volt ügyvezető elnök, jelenleg művelődési miniszter, és Olosz Gergely parlamenti képviselő, 2010 végéig az alsóházi RMDSZ-frakció vezetője verseng. Kelemen Hunor tűnik a legesélyesebbnek, a kongresszuson nagy súllyal rendelkező székelyföldi szervezetek mellett több más megye RMDSZ-szervezetei döntöttek a támogatásáról. A nagyváradi művelődési házban az 555 kongresszusi küldött azonban titkosan szavaz, így akár borulhat is a papírforma.

 Eckstein-Kovács Péter következetes, sok kérdésben határozott véleménye van, de az, hogy pillanatnyilag az elnök tanácsadója jelzi, hogy a mozgástere és a kijelentései is ebben a kontextusban értékelendők. Olosz Gergely Ecksteinnál is gyengébb támogatást tudott magának biztosítani, hiszen a saját megyéjében nem tudta a választmányt maga mellé állítani, bár az ő üzenete tér el a legvilágosabban a markói politikai üzenettől, valószínű, hogy ez nem hoz majd olyan eredményt, mint amilyet ő elvár.

 Az világos, hogy váltásra van szükség, hiszen a romániai magyarság azzal a dilemmával néz szembe, hogy az alapvető társadalmi, politikai céljai nem teljesülnek – köztük az egyetem, illetve az autonómia –, ezek fényében pedig az RMDSZ-nek újra kell értelmezni a saját politikáját – hangsúlyozta Bodó Barna. A kérdés az, hogy van-e bármelyik jelöltnek annyi hitele, hogy a párt és az erdélyi magyarság számára létfontosságú ügyeket képviselje.

 

(Forrás: erdely.ma)