vissza a főoldalra

 

 

 2011.02.25. 

A birtoklási vágyat ostorozta nagyböjti üzenetében XVI. Benedek pápa

XVI. Benedek pápa hagyományos nagyböjti üzenetében kedden elítélte a birtoklási vágyat, amely „erőszakhoz, visszaéléshez és halálhoz vezet", és a másokkal való osztozás fontosságára hívta fel a figyelmet. Az anyagi javak istenítése eltávolítja az embert másoktól, és boldogtalanná teszi őt. Hamis reményeket ébreszt, amikor „az anyagi dolgokat Isten helyébe állítja" – magyarázta a katolikus egyházfő, aki egyúttal böjtre, alamizsna adására és imádságra hívott fel a március 9-én, hamvazószerdán kezdődő idei nagyböjti időszakban – olvasható a Vatikán által hét nyelven kiadott üzenetben, amelyet a világ minden egyházmegyéjében terjeszteni fognak.

 Az „alamizsnálkodás gyakorlata" felhívást jelent arra, hogy „Istent az első helyre tegyük, és figyeljünk embertársainkra", hogy Istent újra felfedezzük, és irgalmát elfogadjuk". A továbbiakban a pápa felszólította a katolikus hívőket, hogy a húsvéti szentgyónás által merjenek új életet kezdeni. A nagyböjt alkalmas idő arra, hogy „bevalljuk gyöngeségeinket", és „életünk becsületes megvizsgálása után elfogadjuk a kiengesztelődés szentségének megújító kegyelmét, és eltökélten közeledjünk Krisztushoz".

 A katolikusoknak gyakorolniuk kell a lemondást, le kell győzniük az önzést, és gyakorolniuk kell a felebaráti szeretetet – hangsúlyozta XVI. Benedek. Az ember a lemondás révén megtanulja, hogy mások szükségleteire figyeljen, és a felebarát képében felismerje Istent – folytatódik a pápai üzenet. Ily módon a böjt gyakorlata, amelyet különbözőképpen lehet indokolni, mély vallási értelmet nyert a keresztények számára – írta nagyböjti üzenetében XVI. Benedek pápa.

 

(Forrás: erdely.ma)