vissza a főoldalra

 

 

 2011.02.25. 

A Közszolgálati Egyetem mint az egész látóhatár intézménye

Miután a Nemzetvédelmi Egyetemen belül, de mégis, mintegy afölött megalakult a Ludovika zászlóalj, az erkölcsileg és katonailag is legmagasabb fokú magyar tisztképzés, bejelentették, hogy útjára indítják a Közszolgálati Egyetemet, amelyben összevontan fogják képezni a magyar rendőrtiszteket, honvédtiszteket és az állami és önkormányzati tisztviselőket. A kettő együtt egész nemzeti létünkre nézve, azaz a teljes magyar látóhatárra nézve fontos, meghatározó esemény.

A Ludovika sohasem volt liberális. A magyar sors minden fordulatánál és mindegyik nagy háborújában pontosan és önfeláldozóan teljesítette a kötelességét. A szovjet bevonulás után nyomban megszüntették és a frontokról, a fogságokból így-úgy hazatért egyedeit üldözni kezdték, különös tekintettel a ludovikás csendőrtisztekre, akik tudás, közigazgatási szakértelem, szervezőkészség tekintetében még a többi ágazat tisztjein is túlnőttek. Aki a sok hányódás és kínzás után mégis élve maradt közülük, az a közigazgatásban vagy akár a közoktatásban is el tudott helyezkedni, mert tanult ember volt. A többi ludovikás tiszt is hasonlóképpen megbecsülést szerzett magának ott, ahová a sorsa vetette. Az tehát, hogy milyen képzés, nevelés várható a mostani Ludovikán, bele van írva az intézmény múltjába. Aligha képzelhető el, hogy a Ludovikára meghívják irodalmi szeminárium tartására teszem azt Spiró Györgyöt.

Nem egészen így van ez a Közszolgálati Egyetemmel, amely új létesítés, nincs múltja, hacsak a Magyary Zoltán-féle Közigazgatási Intézetet nem tekintjük annak. Ez az intézmény azonban még így, terv formájában is óriási lehetőség. Nemzeti sorskérdés. Ha jól és tisztán szervezik meg, ha egyenes tanterveket írnak számára, ha a magyar érdekű képzést mindenek fölött állónak tekintik, akkor a magyar megújulás fundamentuma lehet évtizedekre.

A meglévő egyetemekkel és főiskolákkal, az egyháziakkal és a világiakkal egyaránt  meg kell tenni ezt a magyar váltóállítást, de az sokkal nehezebb. Az összes egyetemnek és főiskolának kényszeres múltja van, mert 1947–48 óta erőszakosan taposták ki belőlük a magyar szellemet és taposták beléjük a moszkvai bornírtságokat és a New York-i nemzetietlenséget. Az összes egyetem és főiskola, beleértve az egyháziakat is, húzza maga után a múltját, az üldözöttségét. Az összes megalkuvás és a megtűrtség rossz szájíze, a félreszorított tehetségek áldozatos munkája és a sztártanárok, filozófusok pöffeszkedése,  a kenyérféltés, az ármány, a behódolás ezer változata bent terjeng még a tantermekben. És a hallgatók sok helyre képzetlenül érkeznek és mindent elölről kell kezdeni. Még a liberalizmus az úr. A fejekben is és a tekintélyekben is.

A Közszolgálati Egyetem azonban új intézmény lesz. Most kell szülessék programja, tanterve, tanári kara és mindenekelőtt erkölcse. Nem kell senkinek felmondani, hanem válogatni kell. Nem kell régi marxista tankönyveket átírni, de még a zúzdába küldeni sem, hanem egyszerűen ezeket nem kell a tantervbe illeszteni.  El lehet kezdeni egy szigorúan megválogatott tanári karral a magyar öntudat elitképzését. Nem tudósképzésre gondolunk, mint amilyen az Eötvös Kollégium volt, amíg szét nem verték, hanem a magyar közélet tisztánlátó, öntudatban felmagasodó és becsületessége, egyenessége következtében köztiszteletnek örvendő, a nemzeti munkát védelmező, a rendet fenntartó és az ügyeket elfogulatlanul intéző seregének a megteremtésére.

A Közszolgálati Egyetem gondolata óriási gondolat. Nem véletlenül társítottuk a Szabó Dezső Az egész látóhatárához. A másik szél, amit a vitorlájába bele kell fogni, Németh László és A minőség forradalma. S nem az irodalmi értékekre gondolunk ebben az esetben, hanem a szellemre, amely ezt a két magyar erőforrást áthatja, melegíti és sugárzóvá teszi.  A Közszolgálati Egyetemet elvégzetteknek világosan kell eligazodniok a huszadik század történetében, kétségük sem lehet afelől, hogy a szociál-liberalizmus mint rendszer, mint elnyomás, mint nemzetellenesség soha nem térhet vissza. Az egyetemről kiáradó rendőr- és katonatiszteknek, jegyzőknek és tisztviselőknek minden erejükkel küzdeniök kell az ellen az erő ellen, amely valamilyen módszerrel vissza akarja erőszakolni, lopni, csalni a magyar életbe ezt a nemzetközileg is megbukott rendszert. Ehhez magabiztosság kell. Öntudatos magyarság. Ezt kell adnia az új egyetemnek.

 

Csurka István