vissza a főoldalra

 

 

 2011.02.25. 

Nem a fegyvertartás szigorítására

Svájc az önvédelem mellett voksolt

Svájcban vasárnap népszavazást tartottak a fegyvertartás megszigorításáról. A kezdeményezést a választók többsége elutasította.

A nem végleges adatok szerint a szavazók 57 százaléka utasította el a szigorítást, az ország 26 kantonjából pedig legalább 18-ban az ellenzői voltak többségben. Ahhoz, hogy egy népszavazásra bocsátott javaslatot elfogadjanak, nem elég az országos szinten meglévő szavazattöbbség, az is kell hozzá, hogy a kantonok több mint felében győzzenek az igenek.

A fegyvertartás szigorítását kezdeményezők a német törvényhez hasonló szabályozást akartak bevezetni. Meg akarták tiltatni, hogy a katonai szolgálatra alkalmas férfiak otthon tartsák fegyverüket, és a nem katonai lőfegyverek beszerzését is nehezebbé kívánták tenni. Azzal érveltek, hogy a svájci háztartásokban meglévő 2,3 millió, zömében katonai lőfegyver számának csökkentése elősegítené a családi erőszak visszaszorítását és a lőfegyverrel elkövetett öngyilkosságok számának csökkentését.

A berni kormány a javaslatot ellenezte, mivel a meglévő törvények elegendőek a biztonság szavatolásához. Ráadásul a svájci honvédelem alapját azok a hadköteles férfiak adják, akik a hadifegyverüket és felszerelésüket otthon tartják. Ezek a férfiak időről-időre hadgyakorlatokon vesznek részt és lényegében bármikor mozgósíthatóak. 32 éves koráig ugyanis minden svájci férfi, tartalékos katona is egyben, újonckiképzésük után is körülbelül 3-4 hetet szolgálnak a haderőben. Otthonukban tartják egyenruhájukat, teljes felszerelésüket, fegyverüket. Fegyverükhöz, egészen a közelmúltig, 50 lőszer járt egy lepecsételt fémdobozban. Az 50 ezer főnyi hivatásos állomány mellett közel 220 ezer főnyi tartalékos áll rendelkezésre. A 2004-es haderőreform előtt a tartalékosok száma még 500 ezer fő felett volt. Összehasonlításul: Nagy-Britannia 190 ezer, míg Franciaország 250 ezer katonával rendelkezik. A kevesebb, mint 8 millió lakossal rendelkező Svájc, tehát európai léptékkel nézve jelentős hadsereggel rendelkezik, köszönhetően többek között a rendkívül megengedő fegyvertörvénynek.

Svájcban jelenleg 2-300 öngyilkosságot követnek el egy évben lőfegyverrel, de hogy ezek közül pontosan mennyit hajtanak végre katonai, elsősorban sorozatlövő fegyverekkel, arra nézve nincs pontos adat. A gyilkosságokban nincs túl nagy szerepük a lőfegyvereknek: 2009-ben összesen 24 esetben öltek lőfegyverrel, vagyis 100 ezer lakosra 0,3 lőfegyverrel elkövetett gyilkosság jutott, míg például az Egyesült Államokban 2007-ben 4,2.

A svájci döntés Magyarországon is érdekes lehet, hiszen a kormányzat elkötelezte magát a vegyes haderő, tehát a hivatásos katonákon kívül, önkéntes katonákra is támaszkodó hadsereg mellett. Ráadásul Semjén Zsolt élesen kritizálta a fegyvertörvényt. A Magyar Nemzetben megjelent interjúban a miniszterelnök-helyettes megemlítette, hogy a vadászat méltóságának helyreállítása és a vadászokat érő méltánytalanságok megszüntetése érdekében várhatóan jogszabály-módosításokat javasol.

A kormányfő helyettese – akit nemrég választottak meg az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének – a méltánytalanságok közé sorolta a fegyvertörvény abszurditását, amely szerinte a vadászok vegzálására irányul.

És valóban, a magyar fegyvertörvényt a legtöbben – maguk a jogalkalmazók is – alkalmazhatatlannak tartják. Hogy csak néhány abszurditást említsünk: A törvény csak a bejelentett fegyverszekrényben engedi tárolni a fegyvert, így ha egy vadász Budapestről – mondjuk – Vas megyébe utazik vadászni, akkor elvileg a vadászat végeztével vissza kéne utazzon Budapestre a bejelentett tárolóhelyéhez, ott le kéne rakja a vadászpuskáját, majd csak ezek után térhetne vissza a vadásztársakhoz megünnepelni a terítéket. Még egy másik engedéllyel rendelkező vadász fegyverszekrényébe sem rakhatja be a puskát, hacsak azt be nem jelenti a rendőrségnek.

A hangtompító birtoklása is bűncselekménynek számít, holott Angliában, vagy Finnországban éppen a vad és nem utolsósorban a lakosság nyugalmának biztosítása érdekében a vadásztársaságok ajánlják az egyszerű és hatékony eszköz használatát.

A teljesen életszerűtlen, bonyolult szabályozás felülvizsgálata időszerű. A jogszabályok módosítása előtt bizonyára hasznos lehet a svájci törvény tanulmányozása.

 

Csorja Gergely