vissza a főoldalra

 

 

 2011.02.25. 

Kell egy erdélyi magyar váltópárt

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Választmánya január derekán, Kolozsváron tartott tanácskozásán – a Küldöttgyűléstől kapott feladatának eleget téve – életre hívta az új párt beindítását felvállaló kezdeményező testületet, amely azután döntött a pártbejegyzéshez szükséges aláírások gyűjtéséről. Tőkés Andrást, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) országos kezdeményező testületének tagját arról kérdezem, hogy a várakozásoknak megfelelően gyűlnek a támogató aláírások az Erdélyi Magyar Néppárt bejegyzéséhez?

 – Attól függ, hogy kinek a várakozásairól van szó. Nem azon van a hangsúly, hogy minél hamarabb gyűjtsük össze az aláírásokat, hanem szerintem ennél lényegesebb: az aláírásgyűjtést kössük össze a belső szervezetépítéssel. Ezt javasoltam a januári kongresszuson is. Még abban az esetben is a szervezetépítést tartom fontosabbnak, ha így két-három hónappal később adjuk le az aláírásokat. Nem szeretnénk abba a hibába esni, mint annak idején a Magyar Polgári Párt (MPP), mikor a bejegyzés után két hét alatt kellett a jelölteket megneveznie a választásokra. Tehát minél egészségesebb új pártot kell létesítenünk.

 – Tudtommal 25 000 támogatói aláírást legkevesebb 18 megyéből, és ezen felül a fővárosból kell összegyűjteni. Házról házra járnak az aktivisták, vagy tudják már, hol keressék támogatóikat?

 – Az is lényeges kikötés, hogy ebben a 19 közigazgatási egységben minimum 700 aláírást kell gyűjtenünk. Mi úgy gondoljuk: ezzel a számmal nem szabad megelégednünk, hanem legalább 800-at kell összegyűjtenünk, hiszen nem biztos, hogy minden adat hibátlan, s valaki jóhiszeműen is írhat téves adatokat. Nem házról házra járunk, hanem azt várjuk, hogy a helyi szinten a szervezetépítéssel megbízottak mennyi aláírást tudnak összegyűjteni. Olyan megbízható embereket keresünk, akik vállalnák a gyűjtést, s az ő aktivitásukat ebben a munkában tennénk próbára. Házról házra járásról csak az aláírásgyűjtési akció végén lehet szó, ami egy csendes kampányolásnak is megfelelne.

 – Mennyire csömörlött meg az erdélyi magyarság az utóbbi két évtized belpolitikai küzdelmeitől? Sokan kiábrándultak?

 – Nem csak arról van szó, hogy az erdélyi magyarok kiábrándultak az RMDSZ-ből, mert románok is megcsömörlöttek az egész politikai elittől. Azt mondják, nincs lehetőség a váltásra. Hiába buknak meg a kormánypártok, a potenciális váltóerők sem jobbak azoknál, mert csak ígérgetni tudnak.

 – Az Erdélyi Magyar Néppárt így egy magyar váltópárt lehetne?

 – Reményeink szerint az RMDSZ abban az esetben, ha létrejön a pártunk, rá lesz kényszerítve annak felismerésére, hogy nincs monopolhelyzetben. Egyértelmű, hogy az erdélyi magyarság ideológiailag és elkötelezettség szempontjából nem teljesen homogén. Ezzel nincs is gond, viszont azzal jóval inkább, hogy az RMDSZ a magyar visszarendeződés bölcsője lett. Több emberről tudok, aki 1989 előtt pont ugyanúgy ügyeskedett a hatalom, mint most az RMDSZ árnyékában. Ez a párt ezért mind a magyarságot, mind a románságot visszavetette a fejlődésben. Mi ezen akarunk változtatni. S ha bejegyzik az Erdélyi Magyar Néppártot, akkor az RMDSZ kénytelen tárgyalni velünk, s nem teheti meg azt, amit annak idején a Magyar Polgári Párttal. Ebben az esetben valószínűleg az RMDSZ-en belül is megindul egy olyan folyamat, mely a régiek lecseréléséhez vezet. Tragikomikus, hogy olyan emberek képviselik a magyarságot, akik régebben és most is elárulják annak az ügyét.  

– Ha már itt tartunk, Szász Jenő, az MPP elnöke jobboldali koalíciót szeretne az RMDSZ ellen. Mi erről az önök véleménye?

 – Teljesen logikus, amit Szász Jenő akar, csak van egy gond. Ő ezt a jobboldali koalíciót annyiban tudja képviselni, mint Mubarak Egyiptomban a demokráciát. Az ő diktatórikus hajlama az akadálya a jobboldali koalíciónak.

 – Ha egy MPP-s középszintű vezetőt kérdezek, azt mondja, hogy a városban nincs ellenségeskedés az EMNT-ével, csak annak felsőbb vezetőivel van baj. S ez viszont is igaz, még néha az RMDSZ tekintetében is.

 – Annak idején az MPP-nek alapító alelnöke és egyik fő aláírásgyűjtője voltam, így állíthatom, hogy helyi viszonylatban nagyon jó kapcsolataink vannak. Bár az erdélyi magyar társadalom vezetőinek többsége ellenségesen viszonyul egymáshoz, de ez mégsem mutatja a magyarság teljes megosztottságát. Sajnos az erdélyi politikusok jelentős része kihasználja a magyarságot és tettek helyett sokszor csak magyarkodik.

 – Mondhatják önöknek: van már két magyar párt, minek a harmadik.

 – Ezt halljuk a jelenlegi két párt vezetőitől, viszont az egység magában nem érték, hanem eszköz lenne a jó cél érdekében. Nem szolgálhatunk egyszerre két úrnak. Vegyük példaként a Markó Béla és Frunda György közti vitát. Markóék a mostani kormánypárt szolgálatában szeretnének maradni, míg Frunda és köre a szocialistáknak szolgálna. Egyik sem a magyarságnak. Szász Jenő pedig szintén Markóék mellé kerül, hiszen ő támogatta annak idején Basescut. Itt nem csak arról van szó, hogy koccintott vele, hanem arról is, lényeges országos ügyekben hallgat. Szörnyű, hogy egyik magyar politikai párt vezetője sem kritizálta azt a helyzetet, ami az erdélyi magyarság elszegényesedését okozza.

 – A leendő párt nevében szerepel az „erdélyi” jelző. A moldvai csángómagyarok között is gyűjtenek?

 – Természetesen, sőt néhány Kárpátokon kívüli megyében is. Azért lett a nevünkben az „erdélyi” jelző, mert nem akartuk a „romániai” megnevezést. Az pedig tény, hogy a romániai magyarság súlypontja Erdély.

 – A pártalapítást románok is támogatják?

 – Voltak és valószínűleg lesznek is ilyen románok. Az RMDSZ-ből nem csak a magyar, hanem a román értelmiség is kiábrándult. Amikor az a párt létrejött, a legdemokratikusabb szervezet színeiben lépett föl, így sokat ígért a választóknak. Mivel az RMDSZ zátonyra futott, s ezt többen is látják, ezért most minket a román értelmiségiek is támogatnak.

 – Mindezeket, amit mondott figyelembe véve, mikor lehetne bejelenteni az új párt megalakulását?

 – Szándékaink szerint a néppárt bejegyzését a nyári Tusványosi Szabadegyetemen jelentenénk be, ami erre a legmegfelelőbb fórum lenne.

 

Medveczky Attila